Sus
  >  Home   >  Imprejurimile Bucureștiului – Palatul Mogoșoaia
mogoșoaia

Mogoșoaia este o localitate situată la aproximativ 10 km de București, in partea de Nord-Vest a orașului.

Ieșirea din capitală se face pe Calea Griviței, pe lângă stațiile de metrou 1 Mai, Jiului, Parc Bazilescu.. Odată ajunși in Mogoșoaia, asteptați să vedeți semnul care vă indrumă către palat.

Palatul Mogoșoaia

Palatul este una dintre reședințele domnitorului Constantin Brâncoveanu, cea mai rafinată și tot odată cea mai bine păstrată, fiind restaurată de familia Bibescu.

Intrare Palatul Mogoșoaia

Structura palatului nu a suferit mari modificări, astfel încât și in zilele noastre pot fi admirate elementele de bază ale stilului brâncovenesc. Atras de frumusețea Mogoșoaiei, viitorul domnitor al Țării Românești cumpără mai multe terenuri aici, printre care lacul și pădurile din jurul său.

Prima construcție pe aceste terenuri o reprezintă biserica, fiind terminată la data de 20 septembrie 1688. În interiorul bisericii se mai păstrează încă picturile domnitorului, impreună cu cei 4 fii ai săi, dar și a doamnei Maria cu cele 7 fiice.

La numai o lună după finalizarea bisericii, Brâncoveanu avea să ajungă domnitor, iar casele boierești de la Mogoșoaia nu mai erau suficiente pentru a primi demnitari străini.

Palatul Mogoșoaia – vara

Astfel a hotărât ridicarea unei reședințe, poate inspirat și de minunatul palat de la Versailles al lui Ludovic al XIV-lea. Interesant este faptul că palatul a fost dat în folosință tot la data de 20 septembrie, precum biserica, însă la o distanță de 14 ani.

După decapitarea domnitorului și a celor 4 fii ai săi, în 1714, intreaga avere a fost confiscată de turci. Ulterior, moșiile și palatele au fost răscumparate de la turci de noul domnitor, Ștefan Cantacuzino și timp de 3 ani clădirea a servit drept han.

Lacul Mogoșoaia – vara

În 1717 palatul a revenit Mariei Brâncoveanu și a servit ca reședință a familiei până în anul 1821, când Grigore Brâncoveanu a fugit la Brasov de frica pandurilor lui Tudor Vladimirescu.

Lacul Mogoșoaia – iarna

Palatul sub protecția familiei Bibescu

După moartea lui Grigore Brâncoveanu, domeniul rămâne fiicei sale adoptive, Zoe Mavrocordat, căsătorită cu Gheorghe Bibescu.

Din anul 1826 până în 1947 Mogoșoaia se va afla sub semnul familiei Bibescu, care îl restaurează și adaugă alte clădiri domeniului.

În anii care precedă Primul Război Mondial, palatul avea să devină loc de întâlnire pentru marile personalități ale vremii, fapt datorat Marthei Bibescu, romancieră, poetă, politician și memorialistă.

Palatul Mogoșoaia

Printre oaspeții de seamă care s-au plimbat prin domeniul de la Mogoșoaia se numără: Regii Carol I și Ferdinand, Regina Maria, Nicolae Iorga, Marcel Proust, Charles de Gaulle, Winston Churchill, sau Regele Alfons al XIII-lea al Spaniei.

In partea dreaptă a bisericii se află mormântul prințului George Valentin Bibescu, ultimul proprietar al domeniului de la Mogoșoaia, care impreună cu soția sa, Martha, au restaurat biserica și palatul.

Palatul este situat chiar pe malul lacului, iar în interior puteți vedea o colecție de covoare, tablouri și diverse obiecte care au aparținut domnitorului și familiei Bibescu.

Domeniul palatului este destul de mare, puteți face plimbări pe malul lacului sau să organizați un picnic in locurile special amenajate. Există aici și un restaurant unde puteți servi o cafea, ceva răcoritor sau să luați masa, pe terasă.

O atracție pentru bucureșteni o constituie cele două mari parcuri care îl înconjoară. Primul a fost amenajat la ideea Marthei Bibescu, 1921-1922. Al doilea a fost construit mai recent, unde avea să fie amplasată și o statuie a lui Lenin.

Misterioasa moarte a lui Marin Preda

Tot la Mogoșoaia, în camera cu nr.6 din Casa de Creație, avea să fie găsit mort scriitorul Marin Preda, pe 16 mai 1980.

Găsit înecat cu propria vomă și o alcoolemie de peste 3 la mie, există însă suspiciuni că ar fi fost asasinat de agenți KGB, ori de Securitate, după ce a înfuriat conducerea și pe ruși cu noul roman „ Delirul”.

O vizită la Mogoșoaia vă poate aduce bună dispoziție, plimbându-vă prin aceleași locuri prin care, timp de 3 secole, au trăit domnitori, prinți și prințese.

Vizita la Palatul Mogoșoaia

Taxă vizită la muzeu: 6 lei/adult, 3 lei/elevi, studenți, pensionari
Taxa foto interior muzeu: 17 lei
Taxa parcare: 3 lei/zi
Vizitarea curții este gratuită!

Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!

Urmărește și filmulețul nostru de la Mogoșoaia, pe Youtube:

postați un comentariu

16 + thirteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.