Sus
  >  Home   >  Parcul Carol

În weekend am rămas în București și foarte aproape de casă. Și în calitate de proaspăt ”tătic” al unei micuțe cățelușe bichon maltez, am ales un parc prin care să o plimb, dar totodată să pot vizita ceva. Am mers așadar în parcul Carol, poate cel mai subapreciat parc din oraș.

Amplasat în sectorul 4, cocoțat pe Dealul Filaretului, este un parc oarecum de mici dimensiuni, dacă este să îl comparăm cu învecinatul Parc Tineretului, sau IOR, să nu mai amintim de Herăstrău. Cu toate acestea, cele 41 ha găzduiesc foarte multe obiective turistice, unele cu o mare importanță istorică.

Parcul Carol (1906) – Palatul Artelor, Grota Uriașilor 

Parcul a fost inaugurat în anul 1906, după o muncă de 6 ani a peisagistului Eduard Redont, pentru a sărbători cei 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I. În perioada comunistă, mai precis între anii 1948-1991, a purtat numele de Parcul Libertății și a suferit numeroase modificări.
Principala atracție a parcului o reprezintă Mausoleul sau Monumentul Eroilor Neamului, ridicat pe platoul ce domină parcul, pe locul în care se ridica odinioară Palatul Artelor, mai târziu transformat în Muzeul Militar. Grav afectat de un incendiu în 1938 și mai apoi de cutremurul din 1940, a fost dărâmat trei ani mai târziu, pentru a se face loc unui complex memorial. Totuși abia în 1963 s-a inaugurat actualul monument, cu o înălțime de 48m, purtând numele de Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism. 

Monumentul Eroilor Neamului

Conceput ca o necropolă, baza circulară cuprindea criptele a trei reprezentanți de seamă ai comunismului, precum Petru Grozea, Gheorghe Gheorghiu Dej și C.I. Parhon, iar în semicercul din jurul monumentului se aflau criptele altor militanți ai comunismului. Probabil acesta urma să fie și locul de veci al lui Nicolae Ceaușescu, pentru a ”veghea” de la înălțime orașul și marea sa realizare, Palatul Parlamentului. În anul 1991 au fost mutate toate criptele comuniștilor în diferite cimitire din țară.

Încă din anul 1923, sub prezența familiei regale și a unui public numeros, a fost inaugurat în fața Palatului Arterlor, Mormântul Ostașului Necunoscut, loc de pelerinaj pentru cei peste 225.000 ostași care s-au jertfit în Primul Război Mondial. Acesta a fost mutat o perioadă la Mausoleul de la Mărășești, din decembrie 1958 pentru a se începe construcția Monumentului Eroilor Neamului.

Situat pe esplanada Monumentului Eroilor, este flancat non stop de soldați și de o flacără ce arde neîntrerupt. Osemintele eroului necunoscut au fost alese într-un mod special, de un copil de 12 ani, în anul 1923. S-a ales unul dintre numeroșii copii ce au rămas orfani în urma Primului Război Mondial, un tânăr elev din Craiova, Amilcar Săndulescu. Acesta a fost desemnat de autorități să aleagă dintre 10 soldați căzuți pe câmpul de luptă, alegând pe acela ce a crezut că este tatăl său.

Mormântul Ostașului Necunoscut

Parcul Carol găzduiește și două dintre cele mai interesante fântâni din București, anume Fântâna Zodiac, respectiv Fântâna George Grigorie Cantacuzino.  Cea din urmă a fost ridicată în anul 1870, la inițiativa și din cheltuiala primarului de atunci, Gheorghe Grigore Cantacuzino. A fost construită pe locul unei fântâni monumentale din sec.al XVIII-lea, de către mitropolitul Filaret al II-lea. Concepută ca un foișor-palat, din casa apei ieșeau 12 țevi de bronz, deasupra fiecăreia fiind sculptată în relief câte o zodie. Din păcate aceasta s-a deteriorat foarte mult cu trecerea timpului și nu a mai putut fi salvată, singura soluție fiind ridicarea uneia noi.

Fântâna George Grigore Cantacuzino

Este una dintre cele mai frumos ornate fântâni din București, înălțându-se pe blocuri masive din piatră, asemănătoare unor stânci. În partea superioară este o inscripție despre anul ridicării și cel care a contribuit, fațada este încadrată cu basoreliefuri, iar fiecare pilon prezintă steme în relief, ilustrând cavaleri medievali. La începuturi fântâna era celebră pentru puritatea apei sale, însă astăzi aceasta nu mai este potabilă.

Pentru a aduce aminte de tema zodiacului, prezentă la vechea fântână, s-a ridicat la intrarea în parc dinspre Piața Libertății, în 1935, Fântâna Zodiac. Inaugurată în 1935 sub privirile Regelui Carol al II-lea, fântâna constă dintr-un bazin circular de mari dimensiuni, în mijlocul căruia se află o cupă de piatră, cu mozaicuri negre pe fundal cenușiu, reprezentând zodiile.

Fântâna Zodiac

În 1906, în fața Palatului Artelor s-a inaugurat un ansamblu statuar, denumit Grota cu giganți. Acesta era format dintr-o peșteră artificială, cu 3 statui la intrare, doi tineri nud – ”Giganții”, respectiv ”Frumoasa adormită”, care stătea întinsă între cei doi care o priveau. În perioada comunistă grota a fost distrusă, fata mutată în Parcul Herăstrău, iar cei doi giganți amplasați aproape de intrarea dintre Piața Libertății, la 50m depărtare unul de celălalt. Cele două statui au fost realizate de Dimitrie Paciurea, respectiv de Frederic Storck și au o înălțime de 3,5m.

Unul dintre ”Uriași”

O altă statuie care atrage atenția vizitatorilor îl reprezintă pe Doctorul Constantin I. Istrati, fost profesor universitar, membru al Academiei Române, ministru în mai multe guverne și primar al Capitalei pentru câteva luni. Statuia a fost amplasată în 1928 la intrarea dinspre Fântâna Zodiac, însă în perioada comunistă a fost „ascunsă” în zona Arenelor Romane, pentru a nu mai fi la fel de vizibilă publicului.

Surprizele Parcului Carol nu se termină aici, acesta găzduind și Arenele Romane, un cunoscut loc în care se organizează concerte, ridicat ca și teatru de vară, cu o capacitate de peste 5000 persoane, în aer liber.

Statuie Constantin Istrati

Institutul Astronomic al Academiei Române își are sediul de asemenea în Parcul Carol, implicit Casa Bosianu care face parte din institut. Vila Bosianu este o casă foarte puțin cunoscută publicului, însă foarte valoroasă din punct de vedere istoric. Ascunsă printre copacii parcului și despărțită de privirile celor care se plimbă pe alei de garduri și multă verdeață, se află o vilă cu peste 160 ani vechime, superbă din punct de vedere estetic, dar din păcate nu este deschisă publicului.

Fostă casă a lui Constantin Bosianu, jurist și om politic, această vilă avea să devină locul de taină al unioniștilor, cei care doreau înfăptuirea României Mari. Aici au avut loc întrunirile din 1859, ce au dus la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domnitor al Țării Românești, după ce urma să fie ales în Moldova. Înaintea alegerilor de pe 24 ianuarie, însuși Alexandru Ioan Cuza a fost găzduit aici pentru a fi în siguranță.

casa bosianu

Casa Bosianu

După moartea proprietarului, vila ajunge în posesia Academiei Române, care mută aici Institutul Meteorologic, ce funcționa până atunci în Parcul Herăstrău.

O altă bijuterie de arhitectură, poate chiar mai frumoasă, este sediul Oficiului Național Pentru Cultul Eroilor. Dacă asta nu vă spune nimic, poate vă ajută cu ceva denumirea de Castelul Țepeș. Acesta nu are nici o legătură directă cu domnitorul, nu are o vechime de jumătate de mileniu, ci doar puțin peste 100 de ani. A fost inaugurat în 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, drept castel de apă, dorindu-se o replică a Cetății Poenari a lui Țepeș. Acesta este o adevărată operă de artă, care de asemenea este închis publicului. Poate fi vizitat doar cu anumite ocazii, de maxim 2-3 ori pe an.

Castelul Țepeș

Deși nu face parte din parc, dar este situată în imediata apropiere, cu intrare de pe Str. Cuțitul de Argint, se află Biserica „Schimbarea la Față” – Barbatescu Nou, ridicată tot în 1906, cu ocazia celor 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I. S-a construit pe locul unei biserici mai vechi, din 1796, având ca model Biserica Nicolae Domnesc din Iași, ctitorită de Ștefan cel Mare, tot pentru a onora 40 de ani de domnie.

Ultimul obiectiv turistic, dar nu cel din urmă, este Muzeul Național Tehnic „Prof.Ing.Dimitrie Leonida”.  Pe acesta nu am putut să îl vizitez sâmbătă, fiind cu Tasha la plimbare, însă am revenit a doua zi, iar articolul despre muzeu îl puteți citi aici.

Tasha, la prima ieșire în Parcul Carol

Biserica Cuțitul de Argint

Casa Bosianu – a trebuit să escaladez dealurile cu iarbă udă pentru o poză

Castelul Țepeș (Parcul Carol)

Muzeul Național Tehnic

Fântâna George Cantacuzino

Parcul Carol

Cel de-al doilea ”Uriaș”

postați un comentariu

twelve + four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.