Muntele Batur este un vulcan activ din regiunea Bangli, Bali, ce ajunge la o altitudine de 1717m. De câțiva ani a devenit una dintre atracțiile principale ale insulei, din momentul în care au început să se organizeze trasee pentru a urmări răsăritul peste mai înaltul vulcan Agung (3031m).
Pentru noi trekking-ul pe vulcan a fost un fel de roller coaster.. Înainte de plecare, acesta era unul dintre cele mai așteptate momente, fiind fermecați de pozele văzute pe internet. Ajunși la fața locului s-a transformat într-un mic coșmar, atunci când, răciți fiind, abia am găsit resursele fizice necesare să terminăm traseul.
În cazul în care nu sunteți siguri dacă se merită să faceți trekking la răsărit pe Mt. Batur, poate acest articol o să vă fie de folos în a lua o decizie.
1) Cât de dificil este traseul pe Mt. Batur
Probabil cel mai important pentru majoritatea este dificultatea traseulului. Dacă ar trebui să dau o notă, probabil ar fi un 6,5/10, deci ceva între mediu și dificil. Pentru a ajunge din parcare până în vârf vă așteaptă o plimbare de 2 ore- 2ore și jumătate, în funcție de numărul de pauze și ritmul grupului.
Prima parte a traseului este foarte simplă, pe teren plat. Cu timpul începe să crească altitudinea și odată cu ea dificultatea. Intervin pante, gropi și bolovani, care îți pun la încercare atenția, dar și condiția fizică.
Pentru mine a fost foarte dificil, în condițiile în care eram destul de răcit și o plimbare prin parc reprezenta o provocare. Dar trebuie să recunosc faptul că și fără acest impediment, nu mi-ar fi fost ușor. Este adevărat, nu sunt un tip atletic, cu o condiție fizică de invidiat, la cele aproape 90kg pe care le aveam în acel moment.
2) Cum să te îmbraci
Deși vorbim despre o zonă tropicală, așa cum este Bali, diferențele de temperatură dintre zi și noapte pot fi destul de mari. Dacă cele mai potrivite haine de purtat sunt un tricou și pantaloni scurți, nu trebuie să uitați și ceva haine lungi, de rezervă, în special în prima parte a traseului și în vârful muntelui, unde temperaturile sunt mai mici.
Fără îndoială, cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont sunt încălțările. O pereche de pantofi sport sunt obligatorii, pentru a vă face viața mai ușoară. În nici un caz să nu considerați acest traseu o joacă și să veniți în papuci, sau sandale. Poate ar fi o idee bună să aveți în rucsac și o haină impermeabilă, mai ales dacă vizitațo în sezonul ploios.
3) Ce să iei cu tine pe vulcan
Un rucsac este absolut obligatoriu. În el ar trebui să aveți haina impermeabilă, un tricou de schimb (eu am avut mare nevoie), apă și ceva gustări. Deși ghizii vă vor oferi apă și mici gustări, nu trebuie să vă bazați pe asta și să vă luați provizii.
Noi am avut pachețelul pregătit de hotel și ne-a fost de mare ajutor, la fel și sticlele de apă. Ajunși sus am mai cumpărat câteva gustări, pentru a prinde energie.
Deși toată lumea primește câte o lanternă de mână, poate vă ajută să aveți cu voi o lanternă de pus pe cap.. mai ales pentru momentele de final, când va fi nevoie să vă ajutați de mâini pentru a urca anumite porțiuni de drum.
4) Cu cine să organizezi traseul
Numeroase agenții de turism își oferă serviciile online, existând posibilitatea să vă rezervați traseul chiar din România, însă la fel de multe se află pe străzile din Bali, având posibilitatea să negociați. Diferențele au fost destul de mari, pe internet găsind prețuri de la 35-40$ de persoană, iar direct de acolo am reușit să prindem un tarif de aproximativ 20$.
Tarifele includ transferul dus-întors de la hotel, indiferent de zona în care sunteți cazați, ghizi locali pe parcursul trekking-ului, apă, lanterne, cafea și un mic dejun simplu și ouă fierte la aburii vulcanului. Există și varianta de tur privat, însă este mult mai scump și nu știu dacă se merită diferența, pentru că până la urmă ajungi tot în mijlocul unor grupuri.
5) Desfășurarea traseului pe Mt. Batur
Ora de preluare diferă în funcție de locația hotelului. De exemplu, din zona Seminyak, preluarea se face în jurul orei 01:45, iar din Ubud pe la 2:30. Drumul durează între 1 oră și jumătate și 2 ore, la care se mai adaugă traseul de 2 ore.
Se ajunge în vârf pe la 5:30, pentru ca următoarea oră să fie în așteptarea răsăritului. După aceea se poate continua traseul până în preajma craterului, unde se vede fumul încins care iese din vulcan, dar și maimuțele care trăiesc pe aici.
Deși traseul pare mai simplu pe drumul de întoarcere, durează tot cam în jur de 2 ore, urmând să se ajungă înapoi la hotel pe la prânz, după o pauză de cafea.
6) Dezavantaje
Principalul dezavantaj este că întreaga zi va fi pierdută. După 5-6 ore de plimbat pe vulcan, la care se mai adaugă câteva de stat în microbuz, cu siguranță vei ajunge direct la somn, urmând sa te trezești la cină. Și dacă ești doar pentru câteva zile în Bali, nu știu dacă merită să alegi această excursie în detrimentul multor alte locuri extraordinare.
Un alt mare risc, de care noi nu am scăpat, a fost ceața. Dacă ai ghinion și prinzi o dimineață cu ceață, vei afla că ai făcut tot acel traseu degeaba, iar ziua a fost pierdută în van, pentru că nu se vede absolut nimic! Rămâi doar cu ideea de a te afla pe un vulcan activ și cu imaginea aburilor ce ies din acesta.