Sus
  >  Home   >  Biserica Sf. Ioan – Piață – Biserica de după „blocurile gri”

Poate numele de Biserica Sf. Ioan Piață nu vă spune prea multe, însă cu siguranță o știți, dacă locuiți în București. Ați trecut fără îndoială pe lângă ea, dacă ai ieșit la o plimbare prin centru, sau la shopping, sau dacă ai plecat dimineața din cluburile din centrul vechi.

Este foarte probabil totuși să nu fi intrat în ea, pentru că este oarecum restrasă, după blocurile de la Piața Unirii.

Situat chiar în Piața Unirii, la intersecția bulevardelor Corneliu Coposu și I.C.Brătianu, lăcașul a mai fost cunoscutt, în decursul anilor și drept Biserica Sf. Ioan Nou, sau Biserica Sfântul Ionică de la Podu Beilicului.

biserica sf. ioan
Biserica Sf. Ioan – Piață

Scurt istoric Biserica Sf. Ioan – Piață

Podu Beilicului este un vechi nume purtat de Calea Șerban Vodă. O simplă uliță, la începutul anilor 1600, cum erau toate prin București, este „pavată” cu bârne mari de stejar pe vremea lui Radu Șerban. Ulterior, la final de sec. al XVIII-lea, Podul lui Șerban Vodă începe să devină Podul Beilicului. Beilicul era o casă care găzduia beii și oficiali trimiși de Imperiul Otoman în București.

Prin această perioadă, cel mai probabil în 1766, breslele cojocarilor și boiangiilor au ridicat o biserică. Aceasta era modestă, fără turlă, care nu se asemăna în grandoare și frumusețe cu cele domnești (ex. Biserica Sf. Gheorghe, sau Biserica Colțea).

Biserica nu se remarcă printr-o frumusețe aparte nici acum, încă are o soartă aparte, care o face specială. Tot boiangii se ocupă de restaurarea bisericii în 1847, iar la început de sec. XX este restaurată din temelie, inclusiv pictura este refăcută.

Soarta i-a surâs în 1986, când a scăpat ca prin urechile acului de demolare, așa cum au pățit multe alte biserici și mănăstiri în perioada comunistă. Fiind amplasată chiar pe colț, în intersecția de la Piața Unirii, încurca ridicarea unui nou bloc de 10 etaje.

biserica sf. ioan nou

Salvarea sa a fost o translatare. O mutare a întregului edificiu, pe o distanță de 23m, cu o viteză de aprox.3,8m pe oră. Așa a ajuns să fie înconjurată de blocuri înalte, având doar o mică ieșire la bulevard.

Un alt lucru prin care se remarcă acest lăcaș este faptul că este unica biserică din București ce poartă hramul „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”.

La una dintre restaurări, sub un strat grop de gips, s-a găsit portretul în mărime naturală a Regelui Mihai I al României.

biserica sf. ioan nou

postați un comentariu

thirteen − two =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.