Primii pași prin Parcul Național Călimani, noua noastră casă!
Deși am fost pasionat de mic de geografie, nu pot să spun că memorarea tuturor grupelor montane din Carpați îmi făcea o mare plăcere. Și am fost nevoit să o fac de fiecare dată în școala generală, mai intens la liceu pentru BAC și apoi a trebuit să le toc în facultate.
Și de fiecare dată începeam cu Nordul Orientalilor, care mă fascinau cel mai mult, datorită originii lor vulcanice. Probabil din acest motiv am reușit să rețin până acum vârfurile/altutidinile și alte caracteristici ale acestor munți. Motive în plus de bucurie în momentul în care ne-am cumpărat un teren în Șarul Dornei, ultima comună până la intrarea în Parcul Național Călimani.
După ce am terminat cu notari/acte/primărie și toată hârțogăraia pentru teren, am mai rămas în zonă 2 zile să descoperim mai bine viitoarea noastră casă. Cel mai apropiat oraș, Vatra Dornei, despre care am scris deja, îl mai vizitasem zilele trecute, motiv pentru care am ales drumurile prin natură.
Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani
Prima oprire a fost Parcul Național Călimani, mai exact Centrul de vizitare al parcului, situat chiar în Șarul Dornei, la 3km distanță de teren. Cred că este primul centru de vizitare al unui parc național în care am ajuns și am rămas impresionat. Se vede implicarea și dorința de a aduce cât mai multe informații în fața turistului.
Până ne-am terminat cafeaua am explorat puțin curtea centrului, fotografiind Văcăria lui Badea Niculai, ridicată la numai 5km depărtare, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial și reansamblată aici în 2012, dar și numeroasele jocuri destinate copiilor.
Interiorul nu este foarte spațios, însă oferă informații importante referitoare la modul în care s-au format Munții Călimani, la originile lor vulcanice, floră și faună, evoluția vieții pe Pământ, dar oferă și mostre ale apelor minerale extrase din zona Dornelor.
Înainte de plecarea pe munte am studiat puțin harta Parcului Național, cât și principalele trasee turistice. Una dintre potecile tematice se afla în imediata apropiere, dar am preferat să revenim la mașină și să pătrundem cât de mult posibil în inima munților. Din păcate nu am plecat echipați din București, având încălțări necorespunzătoare pentru trasee montane, așa că nu am mers spre Cei 12 Apostoli, principala atracție a Călimanilor, traseu ce dura aproximativ 3 ore.
Urma să facem un traseu montan „neconvențional”, mai mult cu mașina pe drumul forestier destul de bun. Frumusețile naturale se îmbină armonios și oarecum ciudat cu fosta Carieră de Sulf. În urmă cu zeci de ani aici lucrau mii de suflete și se perindau mașini de mare tonaj, lăsând pentru totdeauna o cicatrice uriașă pe versant. Ici-colo se mai zăresc ruine ale clădirilor administrative sau care ofereau adăpost muncitorilor.
Urma să continuăm spre Lacul Iezerul Călimanilor și spre Tinovul din Poiama Stampei, unde a fost amenajată o potecă tematică lungă de 2km, însă ni s-a aprins și becul de benzină și am hotărât să nu riscăm și să ne întoarcem data viitoare mai bine echipați și pregătiți de plimbarea pe munte.
Citește și:
Despre Parcul Național Călimani
Cel mai extins masiv vulcanic din România, prezintă mai acumulări de lavă datorită intensei activități vulcanice din neogen. Vârful Pietrosul Călimanului (2100m) este al doilea cel mai înalt din Carpații Orientali, după Pietrosul Rodnei. Tot în Munții Călimani găsim și cel mai mare crater vulcanic din România, cu un diametru de 10km, rezervații naturale precum: Doisprezece Apostoli, Lacul Iezer și Jnepenișul cu Pinus cembra
Flora este diversă, de la păduri de conifere și de foioase, arbuști de alun, afin, măceș, până la plante foarte rare și protejate, precum: angelica, bulbuc de munte, crețușcă, crucea voinicului etc.
Fauna parcului este diversificată și bine reprezentată de specii de mamifere: urs brun, cerb, căprioară, lup cenușiu, mistreț, vulpe, râs, vidră, cârtiță, dar și păsări precum acvila de munte, cocoș-de-munte, uliu porumbar, șoim călător etc.
Cu prima ocazie când revenim în zonă, o vom face echipați pentru traseele montane și vă voi oferi mai multe informații și fotografii cu Cei doisprezece Apostoli și potecile tematice.
Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!