Sus
  >  Home   >  Cascada Bigăr – fără filtre, Photoshop și laude exagerate!
cascade din romania

UPDATE 07.06.2021

Astăzi, Romsilva a anunțat că Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din România, s-a prăbușit din cauze naturale. Cel mai important obiectiv turistic din Parcul Natural Cheile Nerei-Beușnița a cedat sub propria greutate. Aceasta a crescut în mod constant, din cauza mușchilor care s-au acumulat.

Cascada Bigăr: „cea mai frumoasă cascadă din lume”, „una dintre cele mai spectaculoase cascade”, „cascadă unică în lume”, etc-etc-etc… a „bigăr” lie mai rar.

Ok, este a noastră, este frumoasă, fără îndoială merită o vizită. Dar hai să mai terminăm cu ridicatul în slăvi atunci când nu-și are rostul, să vedem realitatea subiectiv și să nu mai luăm cuvintele străinilor ca literă de lege!

De unde a pornit Bigăr-mania?!

În urmă cu 10 ani nimeni nu avea habar de Cascada Bigăr. Cred că și Wikipedia ridica din umeri dacă o întrebai. Turiști aproape deloc, promovare și mai rău! Dar de 3-4 ani pozele cu Bigăr ne inundă feed-urile de Facebook și Instagram, iar publicațiile și blogurile autohtone laudă cea mai frumoasă cascadă DIN LUME!

Că deh, nu e nici Niagara, sau Angel, Victoria, Iguazu, sau Plitvice, este Bigărul nostru de doar 8 m înălțime.

cascada bigăr
Cascada Bigăr

Cine ne-a gâdilat la orgoliu..

Totul a pornit prin 2013 când măreața publicație The World Geography a inclus Cascada Bigăr în Top 8 cascade unice în lume… Nu cele mai frumoase, nu spectaculoase, ci UNICE! De aici fiecare a derivat cum a vrut! Și o să dezbat mai târziu și unicitatea asta.

Cine nu știe The World Geography? Păi.. foarte multă lume! O publicație în limba engleză, cu doar 41.000 like-uri pe Facebook este destul de insignifiantă.. prin comparație Sport.ro de exemplu are 1 milion de like-uri! Un ziar care se adresează doar românilor și care a dus sportul la nivel de can-can… Aștia au mai puține like-uri decât Daniela Crudu, însă au lansat un hit în România: Avem cea mai frumoasă cascadă din lume!

cascada bigăr
Cascada Bigăr

A „Bigăr” lie…

Și nu doar blogări mici, dornici de titluri pompoase, chiar site-uri precum Digi și mai mult de atât, la intrare în Parcul Natural este o pancardă pe care se menționează măreața realizare..

Este ca și cum mi-aș expune și eu o diplomă de cel mai bun blog de travel din lume, că așa mi-a lăsat comentariu Raj din India, un băiat din Mumbai care îmi mai scrie câteodată.

Și în plus de asta, The World Geography nu a pus neapărat pe primul loc Bigăr, nu cred ca a postat articolul ca un clasament, doar a pus random 8 cascade frumoase.. Și sincer să fiu, a noastră este cel mai puțin impresionantă dintre toate!

cascada bigăr
Cascada Bigăr

Revenind la faza cu unicitatea… păi chiar în Parcul Natural Cheile Nerei, unde avem Bigărul, găsim și Cascada Beușnița. Considerată de mulți mai frumoasă, fiind mai mare și cu un volum de apă mai ridicat. Același covor verde de mușchi.. dar Bigăr este la șosea, o vezi în 2 minute, până la astalaltă e de mers câteva ore prin pădure, să o lăsăm baltă!

Adevărata explozie în media

Un an mai târziu, în 2014, un nou cutremur ne zguduie orgoliul, când Hoffpost, de această dată o publicație enormă, cu peste 10 milioane de like-uri, amintește de Cascada Bigăr. Aceștia scriu fix 7 propoziții, adaugă câteva poze de pe Instagram și o numesc ca „scoasă din basme”. Dar chiar dacă ești jurnalist la Hoffpost, tot cauți cuvinte pompoase și vrei să exagerezi puțin. De ce trebuie să ne înmuiem cu totul la părerea unui jurnalist, chiar dacă vine el de la Hoffpost?

cascada bigăr

De aici până la explodarea în media a Cascadei Bigăr a mai fost un pas. Toată România și-a adus aminte de minunea care zace în Munții Aninei, Mediafax și Unica.ro o iau razna și prezintă populației cea mai frumoasă cascadă din lume, care e la noi în țară!

Toată această forfotă în jurul Cascadei Bigăr a căzut ca un dar divin pentru autorități, care au început să înregistreze recorduri de vizitatori. Însă nu s-au zbătut prea tare să facă ceva investiții, așteptând ca ONG-uri și firme private să bage bani în infrastructură.

S-a făcut un drum pietonal, care leagă parcarea aflată la 300-400m depărtare de intrarea în Parcul Natural, o platformă de pe care turiștii să fotografieze cascada, trepte care coboară până aproape de râul în care se varsă cascada și potecă ce duce spre izvor și grotă.

Grota Bigăr

Revenind la experiența mea de la Cascada Bigăr

Am plecat din Băile Herculane pe la 8:30, neavând unde să servim un mic dejun în frumoasa stațiune. După un drum de 1 oră și jumătate, mai mult sau mai puțin, ajungem în parcarea de lângă Cascada Bigăr, aflată pe marginea DN57B, fix la mijlocul distanței dintre Bozovici și Anina.

Câteva terase/restaurante/bodegi…Sincer nu știu cum să le numesc, pentru că nu le-am încercat pe toate, însă nu arătau cel mai bine. Sau poate m-a supărat faptul că la ora 10 ni s-a spus că este încă prea devreme pentru micul dejun. Ah?

Păi și infrastructura turistică? Unde e?

În cele din urmă ne-a primit la un restaurant unde ne-au făcut câte o omletă. Trebuia neapărat să mâncăm ceva și să bem ceva cald, pentru că era al naibii de frig! Și până la următoarea oprire cine știe cât mai era..că nici semnal la telefon nu ai deloc acolo!

Am mâncat cea mai tristă omletă din viața mea, simplă, fără un bacon, sau brânză, sau măcar o ceapă. Nimic, nimic..cu excepția câtorva bucăți de coajă de ou, să o facă nițel mai crocantă probabil. Am lăsat deoparte omleta și am ieșit în frig să-mi beau cafeaua la o țigară.

Între timp comercianții se pregăteau… unul scotea mascota cu ursul pentru poze, o măicuță vindea icoane, fiecare cum putea.

Am pornit în cele din urmă pe drumul pietonal, spre cascadă și intrarea în Parcul Natural. Căruciorul fetei a trebuit să-l lăsăm în mașină, pentru că nu era loc suficient pe acel drum. Nici ținută în brațe nu prea aveai loc să treci, dacă din sens opus venea un altul mai masiv.

cascada bigăr

Am plătit 5 lei intrare, deși puteai să vezi și de afară cascada. Însă pentru pozele alea faine de Instagram am zis că merită. Ne-am plimbat puțin prin zonă, am urcat și în grotă, unde poate fi periculos dacă nu ești atent. Finalul l-am dedicat Cascadei Bigăr pentru poze.

Frumoasă, interesantă, am făcut poze din mai multe unghiuri. Probabil este și mai frumoasă toamna, sau primăvara, când apa are un volum mai ridicat, însă nu am rămas dezamăgit. Dar nici mega încântat nu am fost, după cum era ridicată în slăvi peste tot.. Este doar un punct de atracție, ușor de vizitat, unde merită să petreci câteva zeci de minute. Cam atât!

cascada bigăr

Detalii „tehnice”

Cascada Bigăr se află în Parcul Natural Cheile Nerei, probabil una dintre cele mai spectaculoase rezervații din țară. Pe lângă cascade, lacuri, relieful carstic, ponare, avem și codrii seculari de fag, intrați în Patrimoniul UNESCO.

Cascada este locul în care Izbucul Bigăr, un izvor puternic, se varsă în râul Miniș, după un drum de vreo 200m. Stânca are o înălțime de aproximativ 50m, iar căderea apei este de la 7-8 metri. Ce face mai specială această cascadă este aspectul de clopot al stâncii și covorul de mușchi care o acoperă.

La câțiva metri de intrarea în Parcul Natural avem și un monument care semnalizează trecerea Paralelei 45. Suntem fix la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord.

Din păcate nu ai prea multe de făcut pe aici, tocmai de aceea am plecat rapid spre altă întrare în Parcul Natural Cheile Nerei. Pe partea diametral opusă se află Potoc, locul de pornire către Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.

Intrare în Parcul Natural Cheile Nerei
ZOOM pe intrare

Să fiu cârcotaș până la capăt, așa se prezintă intrarea în Parcul Natural, la 20 metri de cea mai frumoasă cascadă din lume!

Hartă lipită pe gard, că de unde bani de magazin? Un calculator suspendat pe card, probabil să calculezi la grupuri. Geaca agățată tot pe gard, ca în Las Fierbinți.. și o cutie de la eMag care nu știu încă ce rol joacă. Dacă în cele 2 sticle ar fi de fapt țuică, ar încheia un tablou perfect.

Pozele din acest articol sunt fără filtre, pentru a vedea exact cum arată Cascada Bigăr, august 2020.

Cascada Bigăr
cascada bigăr

postați un comentariu

one + one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.