Sus
  >  Home   >  Cazanele Dunării – Croazieră pe Dunăre și principalele obiective turistice!
cazanele dunării

Cazanele Dunării, sau Defileul Dunării, este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase locuri din România și a devenit foarte popular în ultimii ani. Probabil și datorită Cheilor Nerei, din apropiere, care de asemenea au cunoscut un boom turistic.

Ce sunt Cazanele Dunării

Dunărea străbate teritoriul României pe o distanță de 1075km, iar cele mai spectaculoase peisaje le oferă la intrare și la ieșire. Vorbim aici despre Defileul și Delta Dunării.

Cazanele reprezintă un sector de aproximativ 9 km lungime, împărțite în 2 sectoare: Cazanele Mari și Cazanele Mici. Despărțind Carpații Occidentali de Munții Balcani, Dunărea este flancată de ziduri înalte, drepte, ziduri care se apropie până la 230m unul de celălalt, îngreunând navigația.

Cazanele Dunării

Înainte de contrucția Barajului de la Porțile de Fier I, Dunărea era mult mai învolburată și producea în această zonă niște vârtejuri, iar apa dădea senzația că fierbe, ca într-un cazan. Acum acest fenomen este mult mai rar.

Această zonă superbă cuprinde și mai multe obiective turistice, atât pe malul românesc, cât și pe cel sârbesc. Cazanele Dunării sunt incluse în Parcul Natural Porțile de Fier.

cazanele dunării

Cum se poate ajunge la Cazanele Dunării

Din București, cel mai ușor mod de a ajunge cu mașina este pe ruta Pitești – Craiova- Drobeta Turnu Severin – Orșova, distanța fiind de aproape 400km (aprox.6 ore).

Există și posibilitatea de a călători cu trenul din București până la Orșova, călătoria fiind tot în jur de 6 ore.

Cele mai aproapiate aeroporturi sunt: Craiova (160km), Belgrad (205km) și Timișoara (250km).

Cel mai simplu mod de a vedea frumusețile Cazanelor este pe cale rutieră, pe DN34, cel care urmărește parcursul Dunării. O altă variantă, mai spectaculoasă, este cu barca/șalupa. Există numeroase firme care asigură excursii, sau închirierea de bărci.

Noi am făcut rezervare la Riviera 990, plecare la ora 10:00. Din câte am înțeles sunt 3 plecări pe zi, iar cei dornici să viziteze cu adevărat zona pot lua parte la excursia care durează toată ziua și care duce inclusiv pe Insula Ostrov și malul sârbesc.

Fiind cu cea mică, am ales excursia mai scurtă, care include Cazanele Mici și Mari, Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Peșterile Ponicova și Veterani, Golful Mraconia și Mănăstirea Mraconia. Tariful este 40 Ron/persoană.

Excursie cu șalupa

Ce poți vizita la Cazanele Dunării

Pe lângă frumusețea peisajului, pe care Dunărea l-a creat în încercarea de a-și face loc printre masivele stâncoase, există și câteva obiective care merită menționate și vizitate.

1. Chipul lui Decebal

Cel mai important obiectiv turistic din această zonă este Chipul lui Decebal, sculptat în stâncă. Aceasta este cea mai mare sculptură din Europa, având 55m înălțime și 25m lățime.

Pentru a vă face o idee mai clară și pentru a ne mai gâdila puțin naționalismul, statuia regelui dac este mai înalt decât faimoasa statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro și aproape cât Statuia Libertății.

cazanele dunării
Cazanele Dunării – Chipul lui Decebal

Ideea sculptării chipului dac pe malul Dunării, dar și finanțarea și realizarea proiectului sunt atribuite unui om de afaceri român, Iosif Drăgan, cel care a contribuit cu aproximativ 1 milion de dolari pentru această sculptură, copiind probabil ideea Muntelui Rushmore.

Este un obiectiv turistic relativ nou, fiind gata după 10 ani de muncă și inaugurat în anul 2004.

2. Tabula Traiana

Pe malul sârbesc, vis-a-vis de Chipul lui Decebal, stă ca o dovadă a istoriei Tabula Traiana, cea care încununează triumful adversarului regelui dac.

A fost ridicată pentru a comemora marșul trupelor romane spre Dacia, cât și finalizarea drumului roman.

Dintr-un total de zece tabule dăltuite în Defileul Dunării, Tabula Traiana este singura care s-a păstrat, restul fiind distruse. În sec. al XIX-lea mai erau vizibile 4 tabule, însă 3 dintre ele au dispărut între timp.

cazanele dunării
Cazanele Dunării – Tabula Traiana

Pentru a se salva și a nu fi acoperită de apele Dunării, care au crescut după contruirea Porților de Fier, Tabula Traiana a fost înălțată 30 metri.

Pe ea este inscripționat următorul mesaj: „Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod”.

3. Mănăstirea Mraconia

Se află în golful cu același nume, foarte aproape de Chipul lui Decebal. A fost construită pe locul unui fost punct de observație și dirijare a vaselor de pe Dunăre. A fost ridicată în anul 1993, însă atestarea documenteră a unei Mănăstiri Mrăcunia datează însă din 1453.

cazanele dunării
Cazanele Dunării – Mănăstirea Mraconia
4. Peștera Ponicova

Cea mai mare peșteră din Defileul Dunării, a fost săpat în peretele calcaros al Ciucarului Mare. Situată în apropierea satului Dubova, însumează aprox. 1660m de galerii. Se poate vizita atât de pe uscat, cât și cu barca. În această din urmă variantă se poate pătrunde cam 10m.

Este cunoscută și drept Peștera Liliecilor, datorită coloniilor de lilieci care trăiesc aici. Se găsesc și formațiuni mari de guano.

5. Peștera Veterani

Asemeni Peșterii Ponicova, se află în Masivul Ciucaru Mare, însă aceasta se poate vizita doar pe apă. Fiind un excelent punct de observație, a fost ocupată de generalul Veterani, în sec. al XVII-lea, de unde provine și numele.

6. Insula Ostrov

Devenită un paradis al naturii, datorită biodiversității sale, demne de o mică deltă. Este cunoscută în principal datorită celor aproximativ 100 cai sălbatici care trăiesc aici, după ce au fost scăpați de proprietarii sârbi în anii 1970. De atunci s-au înmulțit și au pus stăpânire pe mica insulă de pe Dunăre.

O legendă îl amintește și pe Atilla, unul dintre cei mai mari conducători din istorie, cel care a făcut ravagii în Europa, în fruntea armatei hune. Se spune că acesta este înmormântat sub movila înaltă de pe insulă, însă acestea sunt legende.

Golful Mraconia

postați un comentariu

10 − four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.