Ieri am văzut la știri un reportaj despre modul în care s-a degradat aeroportul Otopeni și cum nimeni nu are de gând să miște un deget prea curând. Și toți cei care au frecventat cât de cât aeroportul în ultima vreme au putut să observe modul în care se prezintă cea mai mare poartă de intrare în țară. Partea mai tristă este că nu s-au anunțat reparații în perioada următoare, fiind așteptată terminarea stației de metrou (hahaha), pentru a nu mai face atunci alte stricăciuni.
În reportaj se aminteau craterele din carosabil, în special în zona parcărilor (care sunt destul de scumpe), cozile care se fac la automatele de plată parcare, alte cozi care se fac la automatele pentru taxiuri, iar în urmă cu 1-2 luni se discuta inclusiv despre degradarea pistelor pe care rurează avioanele, ceea ce poate fi foarte periculos. La toate acestea aș adăuga faptul că nu ai ce face în aeroport dacă ai ghinionul să prinzi aici o escală, ori dacă zborul tău are întârziere, lucru inacceptabil pentru unul dintre cele mai importante aeroporturi din Europa de Est.
După acest reportaj m-am informat pe mai multe site-uri și publicații internaționale și am identificat cum arată un aeroport de talie mondială și ce servicii trebuie să ofere. În general, când am mai făcut diverse topuri, se distanțau 1-2 „elemente”, însă de această dată am avut 6 aeroporturi care apăreau cam în toate topurile și care se evidențiază clar.. Însă nici urmăritoarele nu sunt cu mult mai prejos..
Iată TOP 9 cele mai bune aeroporturi din lume, în care te poți bucura dacă prinzi o escală!!
9. Dubai International Airport (DXB) – este un adevărat colos, precum tot ce este construit recent în Emiratele Arabe, fiind principala poartă de intrare în Dubai. Anul trecut a fost cel mai aglomerat aeroport din lume, cu peste 88 milioane de pasageri și aproape 410.000 de zboruri operate. Terminalul 3 al Aeroportul International Dubai este cel mai mare terminal din lume și a doua cea mai mare clădire din lume, după suprafața întinsă la sol.
Este hub pentru 2 companii aeriene locale, Emirates și FlyDubai, doi coloși la nivel mondial, care zboară către foarte multe destinații, motiv pentru care DXB este un loc în care ajung mulți să facă escală. Din România, fie că dorești să zbori spre Asia, Africa sau America, vei avea aproape întotdeauna printre variante Emirates, cu escală prin Dubai.
Aeroportul International Dubai oferă o mulțime de facilități celor care aleg să petreacă escala în interiorul clădirii, în detrimentul unei vizite în oraș…ori care nu au de ales. Pe lângă hotelurile sale în care poți dormi (foarte interesante sunt capsulele în formă de iglu), poți alege una dintre numeroasele SPA-uri, minunata piscină, sala de fitness, lounge-uri de lux, poți profita de o plaftormă cu filme accesibilă direct din telefonul personal, zona de joacă pentru copii, perete de cățărat, restaurante și peste 135 de magazine pentru shopping.
Dubai International Airport a fost protagonistul unui show TV, numit Ultimate Airport Dubai, produs de National Geographic.
8. Vancouver International Airport (YVR) – este singurul aeroport de pe continentul american prezent în top, depășind „la mustață” pe cel din San Francisco. Deși este abia al doilea aeroport din Canada după numărul de zboruri și pasageri transportați, după cel din Toronto, YVR apare constant în topul celor mai bune aeroporturi din lume în ultimii 10 ani!
Operează zboruri către Europa, Asia, Oceania, SUA, Mexic, fiind hub pentru companiile AirCanada și WestJet. Este mai greu pentru români să prindă escală aici, ținând cont că zborurile din România spre Canada trec prin Montreal și Toronto.
Dacă ajungeți însă în Vancouver International Airport pentru câteva ore, nu trebuie să vă faceți griji, aveți destule activițăți: mâncați la restaurante internaționale, faceți SPA, bucurați-vă de luxosul Hotel Fairmont, admirați lucrările de artă expuse (cel mai celebru este „The Spirit of Haida Gwaii”), bucurați-vă de o carte în zonele de relaxare, faceți „plane spotting”, faceți exerciții în sala de fitness, ori o plimbare cu bicicleta, sau puteți să vă alăturați tururilor organizate cu ghid.
7. Heathrow Airport Londra (LHR) – unul dintre cele 6 aeroporturi care deservesc capitala britanică, este și cel mai mare din Europa după numărul de pasageri și al doilea din lume după traficul internațional. Uriașul aeroport este situat la 23km vest de centrul Londrei și are 4 terminale (există Terminal 5, însă Terminal 1 a fost închis). Este hub pentru British Airways și bază pentru Virgin Atlantic.
Se zboară din Londra către toate colțurile lumii, așa că este foarte posibil să prindeți o escală aici dacă zburați spre SUA, Asia, Orientul Mijlociu și chiar Africa.
Dacă timpul nu îți permite să faci o escapadă prin oraș, sau pur și simplu nu ești interesat, ai cu ce să îți ocupi timpul și în aeroport. De preferat să mergi în Terminalul 5, votat adesea între cele mai bune din lume, unde găsești numeroase restaurante, magazine, lounge-uri de lux pentru relaxare, sau vă puteți caza la Yotel pentru un duș și somn. Totuși, dacă timpul vă permite, dați o fugă măcar până la Windsor Castle, care nu este atât de departe.
6. Amsterdam Schiphol Airport (AMS) – deschis în anul 1916 ca bază militară, a devenit unul dintre cele mai importante aeroporturi din Europa, fiind al treilea de pe continent după numărul de pasageri. Situat la doar 9 km de Amsterdam, este hub pentru KLM în primul rând, dar și Transavia și Martinair.
Datorită faptului că cei de la KLM au zboruri spre foarte multe destinații îndepărtate, în principal America Centrală și de Nord, Asia și Africa, Schiphol este un aeroport foarte bine pregătit pentru cei cu escală. În primul rând legătura cu centrul orașului se face foarte rapid, în aproximativ 20 minute, însă are și foarte multe facilități de oferit celor care nu doresc să părăsească aeroportul.
Numeroase restaurante, magazine de suveniruri, locuri de joacă pentru copii, găsiți cele mai scumpe sticle de vin din lume, puteți juca la cazino, căutați gigantul cățel de pluș, vizitați micul muzeu de istorie din aeroport, faceți poze la semnul ”I Amsterdam”, identic cu cel din centrul orașului și urmăriți decolările și aterizările de la terasa panoramică.
5. Josef Strauss Munich Airport (MUC) – este al doilea aeroport din Germania după numărul de pasageri, după cel din Frankfurt, cu aproape 45milioane călători în anul 2017. Situat la aproximativ 30km de capitala bavareză și este hub pentru compania Lufthansa. De aici se pleacă în 266 destinații din toată lumea, fiind al 5-lea aeroport din acest punct de vedere.
În cazul în care nu doriți sau nu puteți să mergeți în Munchen, fără probleme aveți ce face și în aeroport. În primul rând acesta are propria sa fabrică de bere (nimic ciudat vorbind despre Munchen), dar și cea mai mare piscină cu valuri, pentru amatorii de surfing. Dacă nu vă place berea și surful, atunci poate vreți să luați cursuri de mini-golf, ori să explorați o aeronavă istorică. În decembrie avem aici și propriu Târg de Crăciun și camere în care vă puteți odihni, de la doar 10 euro pe oră. Și țineți cont de faptul că Aeroportul Munchen este printre cele mai punctuale din lume!
4. Kloten Zurich Airport (ZRH) – al patrulea aeroport european din acest top și cel mai bine poziționat, deservește cel mai important oraș elvețian, fiind situat la 13km de acesta. A devenit unul dintre cele mai importante aeroporturi de pe continent datorită companiei Swiss Airlines, cea care a introdus numeroase curse spre destinații intercontinentale, devenind foarte popular datorită escalelor. Sunt curse către 196 destinații din 62 țări din toată lumea.
Dacă aveți o escală mai lungă de 4-5 ore în primul rând nu vă gândiți să rămâneți în aeroport!! În 10 minute cu trenul ajungeți într-unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, pe care să îl explorați în voie. Dacă vreți totuși să nu părăsiți aeroportul vizitați Puntea de Observare, locul perfect pentru pasionații de fotografii, vă puteți delecta cu bunătățile elvețiene, sau să vă odihniți într-unul dintre numeroasele hoteluri.
3. Aeroportul Internațional Hong Kong (HKG) – localizat pe insula Chek Lap Kok este aeroportul principal din Hong Kong. De asemenea este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, cu peste 68 milioane de pasageri anual, având conexiuni în principal spre China continentală dar și spre restul lumii. Este hub pentru numeroase companii, printre care cele mai importante fiind Cathay Pacific și Air Hong Kong.
Este format din 2 terminale, dintre care Terminal I este printre cele mai mari din lume ca și suprafață. Românii au posibilitatea să facă o escală prin Hong Kong doar dacă aleg să călătorească spre China în special, ori printre țările asiatice.
Aeroportul din Hong Kong are numeroase facilități de oferit pasagerilor săi, printre care: un film la Imax(cu cel mai mare ecran de cinema din Hong Kong), un lounge de lux, simulator de golf, sau un simulator de pilotat avioane. Pe lângă acestea există posibilitatea de shopping, spa și restaurante tradiționale.
2. Incheon International Airport (ICN) – este cel mai mare aeroport din Coreea de Sud și deservește capitala Seul, oraș aflat la aproximativ 30km. În plus este unul dintre cele mai mari și mai aglomerate aeroporturi din lume, este considerat cel mai curat și apare întotdeauna printre cele mai bune de pe Pământ. A fost numit cel mai bun aeroport din lume de 11 ori, în intervalul 2005-2016 (record). Este hub pentru numeroase companii aeriene, dintre care Air Seoul, Korean Air și Air Incheon.
În interiorul aeroportului pasagerii pot experimenta tradiția culturii coreene, beneficiind de un muzeu cultural, se pot relaxa la spa, pot juca golf în aer liber, paria la Casino, se pot vizita grădinile interioare, sau se poate urmări un film la cinema. În plus se poate merge la patinoar, la shopping sau la un restaurant de lux.
1.Changi Singapore Airport (SIN) – cel mai mare aeroport din țară și totodată din Asia de Sud-Estm este numit de câțiva ani cel mai bun aeroport din lume! Este situat în Changi, la aproximativ 17km de Marina Bay, zona centrală a orașului-stat. Aici ajung peste 100 companii aeriene, ce zboară spre 400 de orașe din aproximativ 100 țări. A câștigat mai mult de 550 premii din momentul deschiderii, dintre care 26 pentru „cel mai bune aeroport” acordate doar în anul 2017. Este hub pentru companii aeriene importante, precum: Singapore Airlines, Scoot, SilkAir, JetStar Asia etc.
Românii au șanse mari să ajungă pe aces aeroport, în special dacă zboară spre țări din Asia de Sud-Est, foarte căutate de conaționalii noștri, sau chiar spre Australia.
Aeroportul Changi oferă de toate pentru toți, începând cu restaurante pentru toate buzunarele, filme gratuite la Movie Theatre, jocuri pe consolă (PS, Xbox, Wii) – gratuite la gaming room, pentru femei machiaj Dior complet – GRATUIT, jacuzzi și piscină pe acoperiș, Xperience Zone (unde puteți afla ultimele știri și show-uri TV), un somn în Snooze Lounge, faceți o poza la The Social Tree. Puteți să vă plimbați prin numeroasele grădini (printre care se află și celebra Grădină a Fluturilor – ButterflyGarden) și nu în ultimul rând nu trebuie să ratați cel mai mare tobogan aflat în vreun aeroport, cel mai rapid mod de a coborî cele 4 etaje de la terminalul 3.