Cetatea de Scaun a Sucevei
Iată-ne ajunși în frumoasa Bucovină. După o noapte petrecută la Gura Humorului, am plecat dimineața pentru a vizita Cetatea de Scaun a Sucevei.
Ca și la prima vizită aici, din urmă cu 3 ani, cetatea se află în continuare într-un proces de renovare. După o lungă perioadă în care au fost lăsate în paragină, zidurile au început să fie înălțate, iar diferențele sunt vizibile, chiar dacă momentan cetatea nu impresionează, fiind în continuare nevoie de multă muncă.
Cetatea de Scaun din Suceava face parte din sistemul de fortificații din Moldova, început în secolul al XIV-lea pentru a se proteja de otomani, fiind singura cetate din țară care nu a fost niciodată cucerită, decât prin deschiderea ușilor din interior.
Construcția cetății a fost începută de Petru Mușat, în momentul în care a mutat capitala de la Siret la Suceava. Sistemul de apărare al castelului a fost consolidat de Alexandru cel Bun, însă cele mai importante lucrări în vederea apărării cetății au fost efectuate de Ștefan cel Mare.
Acesta a înconjurat cetatea cu ziduri masive și a construit un pod mobil peste șanțul de apărare. Cele mai importante lucrări au început după asediul otomanilor conduși de Mahomed al II-lea, pe care moldovenii au reușit să îi oprească.
În 1538 sultanul otoman Suleyman Magnificul, având alături o armată de 150.000 de soldați și câteva mii de tătari a atacat Cetatea de Scaun a Sucevei.
Nu se știe dacă aceasta imensă armată ar fi reușit să cucerească cetatea, pentru că boierii moldoveni au trădat și au deschis porțile invadatorilor fără luptă, iar domnitorul Petru Rareș a fost nevoit să fugă la Cetatea Ciceului, în Transilvania.
Anul 1600 este unul foarte important în istoria cetății, atunci când porțile s-au deschis fără luptă în fața lui Mihai Viteazul. Pentru o perioadă foarte lungă, peste două secole, cetatea a fost dată uitării, până în anii 1900 când s-au început săpături arheologice și unele restaurări.
Biletele de intrare sunt accesibile tuturor, 6 lei pentru adulți, cu reduceri pentru copii și elevi. Nu există taxe pentru fotografiat sau filmat și sunteți liberi să vă plimbați printre zidurile vechi de peste jumătate de mileniu, ziduri care au ținut piept în fața armatelor otomane, tătare, maghiare sau poloneze, apărate fiind de cei mai mari domnitori pe care i-a avut Moldova.