Sus
  >  Home   >  Mănăstirea Comana și Parcul de Aventură Comana!
comana

Doar nu aveam să stăm tot Weekend-ul, chiar dacă am rămas în București. I-am spus Sorinei să o pregătească pe Tasha pentru a merge în Herăstrău. În schimb am mers în direcția opusă, în direcția Giurgiu, pentru a ajunge la Comana.

Mănăstirea Comana

Mănăstirea Comana este una dintre cele mai importante ansambluri religioase din apropierea Bucureștiului, având o istorie de peste 555 ani.

Ctitorită de Vlad Țepeș în 1461, ca și mănăstire-cetate, pe o fostă insuliță din mijlocul mlaștinilor, accesul fiind asigurat de un poduleț din lemn.
Totul a ajuns însă in ruină la finalul sec.al XVI-lea, materialele folosite la ridicarea sa fiind în mare parte perisabile.

comana

în 1588 boierul Radu Șerban începe zidirea unei mănăstiri la Comana, pe locul celei vechi, Folosindu-se de zidurile încă rămase. Lespedea acestuia se găsește astăzi in incinta mănăstirii, după ce osemintele sale au fost aduse de la Viena în 1640.
La jumătatea anilor 1600 mănăstirea va fi vizitată de Paul de Alep, care face o scurtă descriere a acesteia.

Comana este descrisă ca o Mânăstire trainică, cu ziduri puternice și 4 turnuri, așezată pe o insulă și înconjurată de lacuri, bălți și mocirlă. Tot el spune că în cazul în care sultanul ar veni cu întreaga armată, n-ar fi in stare sa biruie, poziția fiind mult prea puternică și întărită.

În 1699 Șerban Cantacuzino începe restaurarea mănăstirii, terminată în 1704. Sunt adăugate chilii noi, zidurile sunt înălțate până la 15m și este construit foișorul Brâncovenesc.

Pe vremea lui Matei Basarab devine unul dintre principalele centre religioase din țară, iar aici își va face ucenicia viitorul mitropolit al Ardealului, Sava Brancovici.

comana

Mănăstirea Comana s-a aflat în centrul luptelor antiotomane din 1657-1662, dar și în vremea războiului ruso-austro-turc din 1768-1774, fiind folosită o perioadă ca închisoare pentru prizonieri.

Din 1728 Mănăstirea începe să-și piardă din averi și moșii, după ce rămâne fără moștenitori direcți ai ctitorului. Degradată de războaie și proasta gospodărire, în special din perioada fanariotă, va fi afectată grav de cutremurul din 1802.
în 1854 se reface din temelii mănăstirea. Folosindu-se meșteri germani, din păcate se pierde aspectul inițial, cel din vremea lui Radu Șerban.

După legea secularizării din 1863, călugării părăsesc Comana, iar alte reparații nu se mai fac timp de 100 ani.

comana

în 1916 trupele germane au început amenajarea unui cimitir de campanie in curtea mănăstirii, iar după 3 ani, la inițiativa Reginei Maria și a profesorului Nicolae Iorga se construiește mausoleul pentru eroii din Primul Război Mondial.

In total au fost depuse osemintele a 762 eroi, identificați sau nu, iar multe cranii sunt așezate in așa fel încât sunt vizibile și astăzi.

Comana a fost redeschisă in 1992, la dorința Patriarhului Teoctist.

comana

Parcul de Aventură Comana

Înainte de popasul la mănăstire, am făcut o plimbare prin Parcul Natural Comana, petrecând timpul în special prin parcul de aventură, atracția principală a zonei.
În stilul Edenland din Balotești, despre care am mai scris anterior și la Comana avem un parc de aventură asemănător.

Diferența a fost ca la Edenland am și profitat de jocurile oferite, pe când aici ne-am mulțumit cu o simplă plimbare, fiind și cu Tasha după noi.

Pe lângă jocurile oferite de parcul de aventură, putem găsi și câteva restaurante, locuri pentru picnic, dar și posibilitatea de plimbare cu barca pe lacurile din zonă. În plus zona pietonală este foarte drăguț amenajată.

Tarife Aventura Park:

50 lei – 3 ore (inclusiv 3 treceri cu tiroliana peste lac)
10 lei – trecerea cu tiroliana peste lac
10 lei – tirul cu arcul, 5 săgeți
25 lei – Tenis de masa – 1 ora
15 lei – închirieri biciclete/ora
35 lei – închiriat barca cu vâsle/ora
45 lei – plimbare barca cu motor/ 30minute
De la 25 lei/ora – caiac, in funcție de capacitate
120 lei/ora – plimbare cu trăsura
Comana
comana
comana
comana
comana

postați un comentariu

4 × 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.