
Din păcate au apărut reglementări în ceea ce privește accesul turiștilor pe teritoriul Turciei! Orice persoană care călătorește în Turcia trebuie să prezinte pașaport valabil cel puțin 150 de zile din momentul intrării în țară!
Dacă până acum nu erau foarte restrictivi în ceea ce privește valabilitatea pașaportului, turcii aplică noi reguli care pot afecta mulți turiști care au cumpărat deja concedii sau care aveau planificat.
Turiștii care au valabilitatea pașaportului mai mică de 60 zile nu au dreptul sa intre pe teritoriul turcesc, iar cei cu 60-150 zile valabilitate pot fi acceptați, însă există riscul să fie amendați, atât ei cât și firma transportatoare!
Se acceptă și pașapoartele temporare, cu aceeași condiție însă, de a fi valabil cel puțin 150 de zile din momentul intrării în țară.
Important: vă recomandăm să acordaţi atenţie la efectuarea controalelor de frontieră/vamale şi să vă asiguraţi că vi s-a aplicat în paşaport ştampila de intrare în Turcia. Lipsa ştampilei de intrare poate conduce la aplicarea de amenzi şi/sau expulzare (până la finalizarea cercetării se consideră că s-a intrat ilegal).
Nu se permite intrarea în Turcia cu cartea de identitate românească, cartea provizorie de identitate românească sau buletin de identitate românesc.
Cetăţenii români care călătoresc în Turcia în scop turistic sau de afaceri (întâlniri) nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 zile într-un interval de 6 luni. Perioada de şedere se calculează retroactiv, de la data ieşirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrări.
Documente necesare pentru deplasarea cu autoturismul:
În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către Autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor documente:
- Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internaţională tip carte verde;
- Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur.
Atenţie! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.
- Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.
Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.