Sus
  >  Home   >  Cordoba – povești cu regi, mauri, Columb și Game of Thrones!
cordoba

Am ajuns în Cordoba, ultimul episod al vacanței în Andaluzia, urmând ca apoi să dezvolt despre obiectivele turistice de top și despre fiecare pueblo blanco în parte, deci subiectul nu este încă epuizat.

Cordoba – o istorie glorioasă

 

Cordoba este un oraș de dimensiuni medii, cu o populație de aproximativ 300.000 de locuitori, însă în perioada sa de glorie avea să devină cel mai important centru cultural și economic din Europa! Întemeiat de romani în 169 î.Hr, orașul își atinge apogeul sub ocupația islamică. În anul 756, Abd ar-Rahman I a numit Cordoba capitala Spaniei maure, iar până în 929, când Abd ar-Rahman al III-lea s-a proclamat calif, aceasta devenise cel mai prosper oraș de pe continent.

Orașul se află la 140 km de Sevilla, 200 km de Granada, 160 km de Malaga și 400 km de Madrid.

Aproape 1600 de moschei, 600 de băi publice, iluminat public stradal și o renumită universitate erau mândriile orașului, unde filozofi, poeți, matematicieni și medici creau un centru intelectual. Părea o lume ideală, în care musulmanii trăiau în armonie alături de evrei și creștini, iar populația totală a orașului depășea 1.000.000 locuitori.

Cordoba

Declinul a venit în sec. al XI-lea, după domnia lui Al-Mansur. Din acel moment Al-Andalus s-a fărâmițat în mai multe taifas (regate), însă viața intelectuală a orașului s-a continuat până în 1236, când Cordoba a fost cucerită de Fernando al III-lea și încorporat Regatului Castilla. Din acest moment Cordoba a intrat pe o pantă descendentă, lucrările maure de aducere a apei au fost abandonate, iar fiecare moschee, cu excepția Mezquitei, a fost înlocuită cu o biserică.

Cordoba a fost folosită drept reședință a familiei regale, loc in care au fost conduse asediile care au dus la cucerirea Granadei și alungarea finală a maurilor. Alcazar este și locul în care monarhii catolici l-au primit pe Columb, cel care solicita sprijin în vederea unei călătorii spre Indii.

De vizitat în Cordoba

 

O altă zi începută din zori, plecarea din Lebrija fiind în jurul orei 9, pentru că distanța până în Cordoba este destul de mare, cam 200km sau 2h-2h și jumătate de condus. Am fixat încă din start Waze pe o parcare subterană, foarte aproape de Mezquita, o decizie excelentă pentru că nu a mai fost nevoie să dăm cercuri prin centrul orașului în căutarea unul loc să lăsăm mașina.

Urmărind indicatoarele, am ajuns la punctul de informare turistică din Piața Triumfului, de unde am luat o hartă care ne-a ajutat enorm în următoarele ore. Plaza de Triunfo este dominată de Monumentul lui San Rafael, aflat imediat lângă Arcul de Triumf, sau Puerta del Puente, loc din care pornește Podul Roman.

Puerta del Puente

Construit în sec.I î.Hr. peste râul Guadalquivir, Podul Roman a înlocuit unul mai vechi, din lemn. Cu toate acestea, mare parte din structura actualului pod provine din perioada maură, sec.al VIII-lea și are 16 arcade, o lungime de 247m și lățimea de 9m.
Podul Roman apare în serialul Game of Thrones drept The Long Bridge of Volantis, un mic cartier cu taverne, bordeluri, piețe și clădiri etajate, toate înghesuite pe acest pod care trece peste imensul râu Rhoyne.

Podul Roman

Dacă la un capăt al podului se află Puerta del Puente, pe cealaltă parte găsim Torre de la Calahorra, ceea ce înseamnă „castelul liber”, ridicat în jurul anului 1369, în timpul regelui Henry al II-lea și inițial făcea parte dintr-un complex de două turnuri, unite printr-un arc, pe unde se făcea accesul în oraș.

Sincer să fiu, încă de la intrare mă așteptam ca vizita prin turn să fie un eșec, singura parte bună fiind priveliștea asupra podului, care să îmi ofere niște cadre bune și poze reușite. Însă așteptările mi-au fost depășite cu mult, muzeul găzduind Muzeul a trei culturi, cele trei care au coexistat în pace timp de secole, în perioada de glorie a orașului. Este un muzeu audiovizual foarte bine pus la punct, care prezintă diferite modele și reproduceri ale perioadei respective, ale unor clădiri și chiar a unor personaje reprezentative, împreună cu vocile acestora pe fundal. În cele din urmă, terasa oferă o panoramă excelentă, nu doar asupra Podului Roman, cât și a orașului și a împrejurimilor sale.

Muzeul a trei culturi – Turnul Calahorra

Taxa de intrare Torre de la Calahorra: 4,5 eur/adult și 3 eur/student.

După scurta vizită prin Turnul Calahorra, am traversat din nou Podul Roman și am mers către „vedeta” orașului, simbolul incontestabil al acestuia și unul dintre obiectivele turistice de top ale anului trecut la nivel mondial, după cum apărea într-un top publicat în iulie 2017Mezquita!

Mezquita – Cordoba

Singura moschee medievală rămasă în Spania și una dintre cele mai mari din lume, a continuat să poarte acest nume Mezquita =„moschee”, chiar și după recucerirea spaniolă. Construcția este înconjurată de ziduri ce acoperă 24.000mp, fiind rezultatul a mai multe lucrări de extindere. Începută în 784, a fost mărită, progresiv, în 848 și 961, urmând a fi aproape dublată în 987.

Dacă din exterior nu se distinge prin ceva specific, interiorul este cel care te fascinează. Mezquita este celebră pentru arcadele proporționate în formă de potcoavă, care dau într-un fel senzația de infinitate, parte a credinței islamice. Fiecare dintre cele 824 de coloane este diferită, după cum sunt și capitelurile lor, întrucât în mare parte au fost păstrate din structurile anterioare romane și vizigote.

Mezquita

Însă nu doar vechimea sau dimensiunile Mezquitei o fac celebră în toată lumea.. nici măcar superba arhitectură, cu numeroasele arcade, sau Kibla și mihrab-ul, ci faptul că regii catolici au ridicat o catedrală fix în centrul moscheei. Cel care a permis ridicarea catedralei, Charles al V-lea, a avut ulterior regrete, în momentul în care a observat că a ajutat la distrugerea unei capodopere a arhitecturii.

Mezquita este superbă, are o istorie încărcată și este mult prea complexă pentru a fi prezentată în doar câteva rânduri, motiv pentru care voi aloca un articol special.

Catedrala din centrul moscheei

Taxa de intrare Mezquita: 10 eur/persoană.

După ce viziteți moscheea, ajungi în curtea interioară, Patio de los Naranjos și vezi turnul care se înalță printre portocali, fost minaret și actuală clopotniță a catedralei, ce poartă numele de Bell Tower. Dacă vreți să ajungeți în vârful său, trebuie să știți că vizita nu este inclusă în biletul pentru Mezquita, fiind necesar un bilet suplimentar de 2 eur/persoană. În plus, nu se poate intra oricând, doar alături de un grup, la ore fixe. Când am ajuns noi, tocmai intra un grup, însă nu mai erau locuri disponibile, iar următoarea intrare era peste 2-3 ore.

Bell Tower

Am trecut peste Bell Tower, în cele din urmă urcasem în urmă cu 4 zile în Giralda, mult mai celebră, așa că am pornit spre următoarea atracție a Cordobei: Alcazar de los Reyes Cristianos, sau Fortul Regilor Creștini. O replică a Alcazarului din Sevilla, sau a Alhambrei din Granada, are însă farmecul său și a primit un loc în cărțile de istorie.

Construit în 1328, după recucerirea Cordobei de către regii creștini, palatul fortificat a fost utilizat de Fernando și Isabela drept bază între 1491-1492, când plănuiau asaltul final asupra Granadei, ultima redută maură din Peninsula Iberică. Pe lângă acest aspect, a mai fost martor al unui eveniment istoric. Aici a fost primit Columb de către cei doi regi, în momentul în care acesta a solicitat sprijin în vederea unei călătorii spre Indii, voiaj ce avea să se încheie cu descoperirea Lumii Noi.

Alcazar de los Reyes Cristianos

Cu timpul Alcazar și-a mai pierdut din importanță, devenind cu timpul Tribunal al Inchiziției, iar apoi închisoare. Printre punctele de atracție se numără câteva mozaicuri romane, un sarcofag roman și în primul rând grădinile cu apă, recreate în stil maur, prin anii 1960.

Taxa de intrare Alcazar de los Reyes Cristianos: 4,5 eur/adult, 2,25 eur/student.

Întâlnirea dintre Columb și Regii Spaniei

Plimbarea a continuat prin cartierul evreiesc, în căutarea altor atracții, însă găsind altele. Una dintre cele mai cunoscute și frumoase străduțe din Cordoba o găsim în acest cartier și se numesște Calleja de las Flores, care atrage numeroși turiști datorită numeroaselor flori și a perspectivei din care se vede turnul catedralei.

În căutarea Sinagogei, am dat peste Galeria de La Inquisicion, unde erau expuse obiecte și mașinării de tortură, vechi din sec.al XIII-lea, folosite de Inchiziție. Am trecut peste această vizită, deoarece începeam să fim contratimp, însă nu am avut tăria să trec pe lângă Casa Andalusi, o reședință specific maură din sec.al XII-lea, fiind de asemenea și locul uneia dintre primele locuri în care s-a produs hârtie în Europa de Vest. Un bilet pentru a vizita muzeul costă 4eur/persoană.

Calleja de las Flores

Din păcate Sinagoga era închisă, fiind în proces de reabilitare. Ridicată în 1315, este una dintre ultimele 3 sinagogi din Spania, celelalte 2 fiind în orașul Toledo.

După ce am băut o cafea și am servit un desert într-un restaurant cu specific maur, am făcut ceva cumpărături prin cartierul evreiesc, după care am mers la parcare, deoarece vizita continua în afara orașului.

La mică distanță de oraș se află Medina Azahara, centrul cultural al Cordobei din perioada maură, unul dintre cele mai importante situri arheologice din Spania. Din păcate timpul nu ne permitea un ocol, astfel încât am continuat drumul, cam 30 minute, până am ajuns în localitatea Almodovar del Rio.

Cei care sunt fani Game of Thrones știu cu siguranță de Highgarden, casa familiei Tyrell. Avem toți în minte imaginea cu bătrâna casei, Olenna Tyrell, cum privea de la geamul castelului asediul condus de către Jaime Lannister. Ei bine, acel castel este în Almodovar del Rio.

Castelul Almodovar

Situat la 24km de Cordoba, castelul Almodovar a fost construit de mauri în anul 741, pe ruinele unui fort roman mult mai vechi. În 929 este extins la ordinele califului Abd-al-Ramn III, iar mai târziu, în perioada taifasurilor, trece din Regatul Carmona în Regatul Cordoba și în Regatul Seviila, urmând să revină în Cordoba, de unde avea să fie cucerit de către creștini.

După cucerirea Cordobei, regele Fernando III a asediat timp de 4 ani castelul, fiind folosit în secolele următoare drept garnizoană, reședință regală, trezorerie și închisoare.

Ajuns în ruine la începutul sec.XX, când doar câteva turnuri mai erau în picioare, castelul a fost preluat de către Rafael Desmaisieres y Farina, om educat și iubitor de cultură, care l-a angajat pe arhitectul Adolfo Fernandez de Casanova să readucă strălucirea de altădată a castelului.
Turnurile și zidurile castelului se văd astăzi de la zeci de kilometri depărtare, iar restaurarea este completă, fiind unul dintre cele mai frumoase castele medievale vizitate. Informații suplimentare despre fiecare componentă a castelului, dar și mai multe poze, vor urma într-un articol ulterior.

Nu cunosc motivul, însă am fost anunțați la casa de bilete că vizita noastră este gratuită, fiind cetățeni europeni. În mod normal, biletul costă 8eur/adult și 4 eur/copil. În interiorul castelului sunt organizate numeroase evenimente, vizite tematice și chiar nunți, într-un cort imens întins în curtea interioară a acestuia.

Torre de la Calahorra

Muzeul celor 3 culturi – Cordoba

Muzeul celor 3 culturi – Cordoba

roman bridge cordoba

Roman Bridge – Cordoba

Mezquita – Cordoba

Alcazar de los Reyes Cristianos

Alcazar de los Reyes Cristianos

Casa Andalusi

 

postați un comentariu

4 × three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.