Prima mea ieșire din țară a fost în Bulgaria, când am făcut o excursie de o zi la Veliko Tarnovo, oraș situat la aproximativ 2 ore de București. În ultimii ani am ajuns de mai multe ori prin Bulgaria, unde ne-am petrecut vacanțe atât la mare, cât și la munte. Oferind de multe ori tarife mult mai bune decât hotelurile din România, a fost mult mai convenabil pentru noi să facem plajă prin Albena sau Sunny Beach și să mergem la schi de revelion în Bansko.
Pe lângă cele menționate am ajuns și prin orașele importante ale țării, precum Sofia, Varna și Plovdiv, dintre acestea ultimul fiind cel mai atrăgător. Alte obiective de top ale bulgarilor sunt Nessebar, Capul Kaliakra și biserica din stâncă de la Basarabovo.
“Teatrul Roman din Plovdiv”
“Castelul Reginei Maria – Balcic”
Cazare – în general cazările sunt mai ieftine în Bulgaria decât la noi și de multe ori condițiile sunt mai bune. Pe litoral, în timpul sezonului am plătit 70 eur/noapte camera la Hotel Dobrudja 3* din Albena, cu mic dejun și șezlonguri incluse, însă cazarea a fost deplorabilă. Mult mai bine a fost în anul precedent, la Sunny Beach, când am stat la 3* cu demipensiune, tariful fiind de 60eur/noapte.
Cele mai bune cazări au fost fără îndoială de Revelion, când am stat în Razlog la hotel de 4* cu demipensiune, într-un apartament imens, pentru doar 65eur/camera/noapte și mai apoi în Plovdiv, la Hotel Holiday Inn 4* mic dejun pentru 70eur/noapte.
Mâncare – când vine vorba de sejururi la munte sau la mare, mulți aleg varianta all-inclusive, pentru a rezolva direct problema cu mâncarea. Cei care doresc să încerce bucătăria bulgărească și restaurantele locale găsesc în general prețuri foarte bune și porții foarte mari. În Plovdiv am avut ocazia să găsesc unul dintre cele mai bune restaurante în care am fost, iar în Veliko Tarnovo mereu am mâncat mult și bine.
Transportul – Cea mai bună metodă este fără îndoială mașina personală, distanțele fiind în general scurte. Drumurile sunt destul de bune și călătorind pe cont propriu vă puteți face singur programul și traseul. Există și varianta de a merge cu autocarul către stațiuni, în sezonul estival, o variantă mai ieftină și poate mai comodă, dar care nu oferă aceeași libertate de mișcare.
Câteva prețuri la obiective turistice – 1 zi de ski pass Bansko – 58 leva, șezlong+umbrelă în Sunny Beach – 10 leva, bilet Cetate Tsaravets, Veliko Tarnovo-6leva, bilet Muzeul de Arheologie Nessebar – 6 leva, o porție de midii la Dalboka – 8-10eur.
Poate vrei o escală și aici..
După numeroase vizite prin Bulgaria, pot să afirm cu siguranță că vecinii chiar au o țară frumoasă! Cel mai mult mi-au plăcut orașele Plovdiv și Nessebar, ambele pline de istorie. Nu la fel de frumos, însă merită o vizită este Veliko Tarnovo.
Nu sunt mare pasionat de ski, însă după câte am văzut Bansko depășește cu mult orice stațiune de iarnă românească. Pe litoral se pot mândri cu Sunny Beach și ruinele de la Cap Kaliakra, dar și stațiuni mai liniștite precum Albena, Nisipurile de Aur sau Constantin și Elena.
Pentru a citi pe pe larg despre experiențele avute de noi în Bulgaria, nu ratați articolele noastre din țara vecină!
Un comentariu sau o recenzie sunt binevenite și nu uitați să vă abonați la newsletter și să ne urmăriți pe Facebook și Instagram!
14 decembrie 2018