Recenzii

Destinatii

Contact

Despre mine

Sus

Portugalia

CE AM VIZITAT PRIN PORTUGALIA

Portugalia este o destinație fascinantă, care poate satisface gusturile și celor mai pretențioși vizitatori. Cu o istorie bogată, dezvoltată enorm în perioada marilor descoperiri geografice, a devenit un imperiu puternic, colonizând teritorii de pe toate continentele.

Toate acestea au dus la un mixt senzațional, care se simte din plin pe străduțele marilor orașe.

Insulele Madeira și Azore sunt unele dintre cele mai frumoase destinații de plajă, alături de stațiuni precum Cascais și Estoril. Și zona de nord are de asemenea plaje lungi, cu nisip fin, în apropiere de Porto.

Sudul țării, regiunea Algarve, de asemenea oferă plaje și niște peisaje de excepție.

Orașe vechi, cu importante atracții turistice așteaptă să fie descoperite. Cele mai importante sunt Lisabona și Porto, dar nu sunt de ratat nici Sintra (orașul regilor), Guimaraes, Coimbra, Braga, etc.

Pentru microbiști, fotbalul este la el acasă. Unele dintre cele mai importante stadione de pe continent se află aici, precum Dragao din Porto, sau stadioanele echipelor Sporting și Benfica, la Lisabona.

Mâncarea este de asemenea o religie în Portugalia. Ieșirea la ocean face ca mare parte a bucătăriei portugheze să se bazeze pe fructe de mare și pește, dar din meniu nu lipsesc porcul, vita, sau puiul.

Vestite sunt deserturile, în special Pasteis de Nata, iar vinul de Porto nu mai are nevoie de vreo prezentare, fiind între cele mai iubite sortimente la nivel mondial.

Personal recomand Vinho Verde, un sortiment de vin care se face doar în Portugalia.

Dacă mai punem la socoteală și clima blândă, cu temperaturi de peste 10-13 grade, chiar și în lunile de iarnă, nu știu ce motive ar mai trebui pentru a vizita Portugalia.

CE SĂ NU RATEZI ÎN PORTUGALIA

Plimbare la pas pe străduțele istorice din Lisabona
Degustare de vinuri în Porto
Vizită în Sintra - orașul regilor
Plimbare cu Tramvaiul 28 prin Lisabona
Funicularele și ascensoarele din Lisabona
Delicioasele Pasteis de Nata
Insulele Madeira - insula primăverii eterne
Arhipelagul Azore
Centrele istorice din Braga, Guimaraes si Coimbra
pena palace

“Pena Palace – Sintra”

lisabona

“Turnul Belem – Lisabona”

COSTURI DE CĂLĂTORIE

Cazare – Portugalia este celebră pentru hostelurile sale, care oferă condiții foarte bune la tarife reduse. Dar nici hotelurile nu sunt foarte scumpe, prin comparație cu alte țări din Vestul Europei. Un hotel bun de 3* situat central, în Lisabona, sau Porto, se poate rezerva pentru un preț între 50-60 eur/noapte.

Nu lipsesc hotelurile din lanțuri celebre, pentru pretențioși, dar și cazări mai modeste. AirBnb este de asemenea o opțiune viabilă în Portugalia.

Mâncare – eu m-am îndrăgostit de mâncarea portugheză. Am încercat numeroase tipuri de pește, gătite în tot felul de moduri. Tipic portughez este Bachalau, tonul care vine în porții foarte mari. La fel de mari sunt și porțiile de somon, dar preferatul meu a rămas bibanul de mare. Toate aceste preparate vin însoțite de cartofi la cuptor și legume.

Micul dejun este de asemenea variat, iar patiseriile oferă numeroase variante. Cele mai celebre sunt Pasteis de Nata, care pot fi găsite în orice colț al Portugaliei.

Și nu există masă la care să nu se toarne un vin bun. Cel de Porto este celebru în toată lumea, însă preferatul meu a rămas Vinho Verde.

Transportul – Momentan către Lisabona zboară BlueAir și WizzAir, iar tarifele au mai scăzut spre deosebire de anii precedenți.

Între orașele portugheze se poate călători cu mașina, principalele metropole fiind legate prin autostradă. Între Lisabona și Porto, de exemplu, există și varianta de tren, autocar, sau zbor intern.

În ce privește transportul în interiorul orașelor, avem de asemenea multe variante.

Lisabona dispune de metrou, tramvaie, autobuze, trenuri, biciclete și trotinete electrice, o rețea vastă de taxi și transport alternativ. Străzile în pantă pot fi străbătute și folosind funicularul, sau lifturile.

Câteva prețuri la obiective turistice Lisabona – bilet Mănăstirea Jeronimos – 10eur, bilet Castel de Sao Jorge – 10 eur, bilet Pena Palace Sintra – 13 eur, bilet Belem Tower – 6 eur, bilet tren Lisabona – Sintra – 5eur tur/retur cu trenul

TIPS & TRICKS

1
Achiziționați CityCard! Dacă vă aflați în city break într-un oraș important din Portugalia, recomandat este să achiziționați un city pass, care permite intrarea la toate obiectivele turistice, dar și alte beneficii, precum transportul în comun. Este varianta perfectă dacă doriți să explorați orașul și toate atracțiile pe care le oferă. Lisbon Card există pentru variante de 24/48/72 ore și oferă acces la transportul în comun și intrare la peste 30 atracții din oraș + transport tren Lisabona - Sintra. Merită dacă vizitați mai multe obiective!<br /> Și Porto are de asemenea CityPass, la fel și Sintra, dacă aveți în plan vizitarea mai multor castele.
2
Cumpără și validează biletele de transport! Dacă nu optați pentru Lisbon Card, trebuie să achiziționați un card de călătorie de la stațiile de metrou, pe care să îl alimentați. O călătorie cu metroul/autobuzul costă în jur de 1,5 euro, iar un abonament de o zi 6,5 eur. Nu aruncați cartela după ce ați urcat în metrou! Aceasta trebuie validată și la ieșire.
5
Nu ezitați să negociați În Lisabona, dar și în Porto, sunt numeroase magazine de suveniruri, în zonele turistice. O să vedeți adesea diferențe mari de preț la același produs, chiar între magazine aflate unul lângă celălalt.<br /> Nu ezitați să negociați, chiar dacă este prețul afișat. Eu am primit și reducere de 50% în cazul unor produse.
3
Atenție la străduțele din Lisabona Lisabona este numit și „Orașul celor 7 coline”, fiind întins pe mai multe dealuri. Străduțele din centrul istoric, deși pline de farmec, pot fi o corvoadă pentru cei cu pregătire fizică mai precară, sau probleme locomotorii. Pante abrupte, străzile sunt pavate cu piatră cubică, ceea ce face foarte greu de plimbat un cărucior cu bebeluș, de exemplu.<br /> Distanțele în general sunt mici, între obiective, dar pentru persoane cu dificultăți folosiți cu încredere transportul în comun.
4
Folosirea Uber/Bolt/Freenow Dacă mergeți în grup de 3-4 persoane, de cele mai multe ori ieșiți mai ieftin și mult mai comod dacă folosiți transportul alternativ, de genul Uber. Tarifele sunt foarte bune, în special pentru distanțe scurte și medii. De la aeroport, sau din zona Belem, până în centrul istoric am plătit în jur de 6 eur pentru 4 persoane. Același preț ca o călătorie cu metroul sau tramvaiul.
6
Nu evitați restaurantele micuțe Dacă vreți o masă copioasă, nu respingeți ideea de a intra într-un local mic, ce are maxim 3-4 mese. De multe ori aici găsiți bucătari iscusiți și ospătari care vor avea grijă mai mare de nevoile tale.

Din plimbările noastre prin Portugalia!

În Portugalia am ajuns la finalul lunii ianuarie 2022 și am stat 5 zile. Am încercat să împart timpul convenabil, între Lisabona și Porto, cele mai mari orașe lusitane.

În primele 3 zile am străbătut Lisabona, am urcat pe străduțele înguste, în pantă, iar mai apoi pe promenada din zona Belem, unde găsim Monumentele UNESCO Turnul Belem și Mănăstirea Jeronimos.

Tot acum am dat o fugă de o zi la Sintra, orașul regilor, situat la 40 minute cu trenul de Lisabona. Principalul obiectiv, Palatul Pena, este celebru în toată lumea, dar Sintra mai are multe altele de oferit.

După ce am închiriat o mașină, am pornit pentru 2 zile în Porto. Aceleași străduțe pline de farmec, superba promenadă, podurile de peste râul Douro și plaja din Matosinhos ne-au cucerit definitiv. Este o luptă acerbă între cele două orașe, fiecare turist fiind cu preferatul său.

Pentru a citi pe pe larg despre experiențele avute de noi în Portugalia, nu ratați articolele noastre din țara berii și a castelelor!
Un comentariu sau o recenzie sunt binevenite și nu uitați să vă abonați la newsletter și să ne urmăriți pe Facebook și Instagram!

0

postați un comentariu

15 + 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.