Sus

San Marino

Republica San Marino este un microstat și totodată, una dintre singurele 3 state-enclavă din lume. Acest lucru presupune că țara este complet înconjurată de către un alt stat. Celelalte 2 state-enclavă sunt Vaticanul (înconjurată tot de Italia) și Lesotho (înconjurată de Africa de Sud).

Dar mai spuneam despre San Marino că este un microstat. După cum îi spune și numele, se referă la dimensiunile reduse, atât din punct de vedere al suprafeței, dar și al populației.

Având o suprafață de doar 61kmp, San Marino este ceva mai mic decât sectorul 1 al Bucureștiului. Este, așadar, al 3-lea cel mai mic stat din Europa și al 5-lea din lume (pe lângă Vatican și Monaco, se mai adaugă 2 insule din Oceania – Nauru și Tuvalu).

San Marino nu excelează nici din punct de vedere al populației, având un total estimat la 33.000 locuitori. Adică, îi putem strânge pe toți san-marinezii pe Arena Națională din București și tot mai rămânem cu o peluză liberă.

Printr-o comparație cu Feteștiul meu natal, San Marino este aproape de 2ori mai mic, ca și suprafață. Din punct de vedere al populației sunt cam egale. Dar aici se termină comparațiile.

Financiar vorbind, San Marino este între cele mai bogate din lume, conform PIB. Iar începuturile sale, ca stat, sunt destul de îndepărtate în timp.

Istoria țării începe în anul 301 d.Hr, San Marino revendicând titlul de cel mai vechi stat suveran existent, cât și de cea mai veche republică constituțională.

0

postați un comentariu

5 − 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.