
Marea dezamăgire de la Zoo Băneasa!
În aprilie 2017 făceam ultima vizită la Zoo Băneasa și a ieșit un articol foarte apreciat, fiind în topul căutărilor pe Google, imediat după cele 2 site-uri oficiale. Poate merita un loc și mai bun, ținând cont ca unul dintre acestea este depășit, cu informații expirate.
Astăzi am rămas prin București și am vrut să ieșim la o plimbare cu Eva, micuța noastră de doar 4 luni. Ne-am gândit să revedem Palatul Mogoșoaia, sau Muzeul Satului, însă am ales în cele din urmă Zoo Băneasa, deși eram convinși de faptul că Eva este prea mică să înțeleagă ceva… și până la urmă este mai bine că nu a înțeles nimic, pentru că ar fi fost dezamăgită!
Prima impresie a fost una bună, când am observat mai multe restaurante și terase în apropierea grădinii zoologice, spre deosebire de vizita precedentă din 2017. Problema parcării a rămas însă aceeași, fiecare unde poate, pe marginea drumului.
Ajuns la casa de bilete, observ că biletul s-a scumpit, fiind 15lei/adult, deși pe site-ul oficial apare încă vechiul tarif de 13lei. Doamna de la bilete mi-a spus că probabil este vorba de site-ul vechi și că pe pagina de Facebook sunt făcute modificările..dar în cazul acesta te întrebi de ce mai este funcțional un site oficial, cu informații false.
În fine, am intrat și foarte rapid mi-am adus aminte ce nu mi-a plăcut nici în urmă cu 3 ani..garduri imense din fier, prin care este imposibil să vezi clar animalul, cu atât mai greu să faci o poză decentă. Iar prin bucățile de sticlă este și mai dificil, acestea nefiind curățate, probabil, de ani întregi.
Toate animalele își făceau „siesta” și nu ai cum să le învinovățești, deși te frustra că nu le poți vedea. Mai rău te supără când vezi așa zisele piscine din cușcă, pe jumătate goale, iar puțina apă din ele, un focar de infecție, la cum arăta.
Cireașa de pe tort a fost faptul că pavilioanele amplasate în interior sunt închise, aici referindu-ne la maimuțe, reptile și exotariu. La maimuțe știu că erau și exponate în aer liber, dar nici la acestea nu era permis accesul. Deci jumătate de grădină închisă, dar tariful este mai mare decât ultima dată.
Dacă știam faptul că mare parte din grădină este închisă, probabil nu mai veneam, însă cum pe site-ul vechi nu era anunțat nimic, iar la intrare nu am văzut vreun anunț…aia a fost.. abia după vreo 10 minute s-a făcut un anunț audio privind regulile de distanțare socială și despre închiderea acestor sectoare.
Referitor la măsurile de siguranță, mai puțin de jumătate dintre vizitatori chiar purtau măști de protecție, iar interzicerea grupurilor mai mari de 4 persoane este doar o glumă.
Până la urmă am văzut câteva gâște și pelicani, printre singurele care au avut bunul simț să stea treze pentru a-și întâmpina musafirii. Evident, glumesc…cei fără bun simț sunt administratorii grădinii zoologice și autoritățile, care nu pot face din această grădină zoologică una mai simplu de vizitat.
În 2017 spuneam că în urmă cu 2 ani se anunța un proiect de modernizare și mărire a suprafeței grădinii. Au mai trecut de atunci 3 ani și jumătate, iar toate speranțele au fost spulberate. Locul arată mai rău decât înainte.
Voi posta câteva poze, ca paralelă, între Zoo Băneasa și Zoo Singapore, care ani la rând a fost în top 5 grădini zoologice din lume. Sigur, puteți spune că nu ne putem compara cu Singapore, însă dacă vrem să avansăm trebuie să ne luăm după cei mai buni.
În Singapore animalele nu sunt separate de turiști prin cuști de fier, ci garduri simple, la 1-2 m înălțime, chiar și la lei sau tigri. Astfel exemplarele pot fi admirate în toată splendoarea lor. Ca măsură de siguranță sunt niște șanțuri imense, săpate în interior, peste care animalele nu pot trece. Să nu mai amintesc de spațiul de 3-4 ori mai mare avut de fiecare animal și condițiile pe care le aveau.
În plus maimuțele zburdau aproape libere, prin copaci, șopârle pe alei, dar deja vorbesc S.F. pentru cei de la noi.

vs

Să vedem și maimuțele..

vs

Probabil voi reveni la Zoo Băneasa peste alți 2-3 ani, însă doar pentru a face un update la informațiile de pe site, pentru că speranțe de îmbunătățiri nu mai am.
ADRESA
Aleea Vadul Moldovei, nr. 4, sector 1, Bucuresti, Romania
MIJLOACE DE TRANSPORT ÎN COMUN
RATB: 301 și 148
PROGRAM DE VIZITARE
Program de vară: Luni-Vineri: 09:00 – 19:00, Sâmbătă-Duminică: 09:00 – 18:00
Program de iarnă: Luni-Duminică: 09:00 – 17:00
PREȚ BILETE
15 lei/adult
7 lei/studenți, elevi și copii