
Giralda și Catedrala din Sevilla – cea mai mare Catedrală GOTICĂ din lume!!
După aproape 2 ore de umblat prin Real Alcazar, am ajuns în fața unui simbol al Sevillei – imensa catedrală gotică și clopotnița Giralda! Conform legendelor locale, în anul 1401 conducătorii Sevillei au promis ridicarea „unui templu atât de mare încât cei care îl vor vedea, ne vor crede nebuni”. După mai puțin de un secol, în 1517, cea mai mare biserică gotică din toate timpurile avea să devină o realitate! Catedrala din Sevilla este de asemenea a treia biserică a creștinătății ca dimensiune, după Sf.Petru din Vatican și St.Paul din Londra. Restaurată în repetate rânduri, nu a fost terminată până în sec. XX.
Catedrala din Sevilla și Giralda
Catedrala a fost ridicată pe locul unei vechi moschei din sec. al VII-lea, ridicată de dinastia Almohad, păstrându-se în continuare curtea interioară și minaretul – Turnul Giralda. Puerta del Perdon este localizată în partea de nord și era principalul punct de acces. Imensa ușă originală este ornată cu bronz placat și inscripții în arabă, iar deasupra acestora se pot vedea sculpturi făcute în relief și figurine din teracotă, adăugate în sec. al XVI-lea. Aceasta oferă acces la patio de los Naranjos (curtea portocalilor), unde musulmanii făceau ritualul spălării dinaintea rugăciunii.
Vedere din curtea portocalilor
În imediata apropiere vedem imensa clădire a bisericii gotice, cu plan rectangular, având capele și diverse camere pe lateral. A fost construită prin colaborarea dintre meșteri în piatră din Franța, Spania și Germania. Din afară, arhitectura gotică atrage atenția prin creste, gargui (ornamentele, sub formă de animal, oameni, demoni etc) și prin turnulețe, adăugate la superbele uși. Cele mai vechi dintre acestea, din mijlocul sec.al XV-lea, sunt pe partea vestică, cu sculpturi făcute în cărămidă de Lorenzo Mercadante de Bretana.
Vizitele încep prin camerele adiacente Porții San Cristobal, orientate spre Arhivele Indiilor și Alcazar. Odată ajuns în interiorul catedralei vei fi lovit de opulența artistică din cea mai mare biserică gotică din lume, atât prin prisma diverselor picturi (ex. San Fernando, de Murillo), cât mai ales de ornamentele lucrate în metale prețioase. Magnitudinea extraordinară a spațiului cu siguranță mișcă vizitatorii.
Catedrala Sevilla (interior)
Este împărțită în 5 nave cu bolte ce ajung la 36m înălțime, deasupra unei „păduri” de stâlpi, unde se formează o atmosferă grandioasă, îmbăiată de lumina filtrată prin vitraliile multicolore. Probabil cel mai frumos punct al vizitei prin catedrală este Capela Principală, unde vedem strălucirea celor 2,5 tone de aur din altarul gothic de la finalul sec. al XV-lea, început de Pieter Dancart. Construit din aurul adus din Mexic și Peru, doar pentru acest altar a fost nevoie de 35 de ani pentru a fi realizat. Sculptura detaliată este mirifică, însă poate fi văzută doar de la distanță.
Altarul principal – Catedrala Sevilla (detaliu)
Pe partea opusă este corul, o altă operă de artă, cu stranele sale din mahon adus din Cuba, frumos sculptate în sec. XV-lea și al XVI-lea. În apropiere găsim și cel mai fotografiat loc în catedrală: mormântul lui Cristofor Columb! Monumentul reprezintă 4 regi catolici, care poartă pe umeri sicriul amiralului care a adus atâtea bogății din Lumea Nouă! În continuare sunt controverse dacă monumentul ascunde sau nu rămășișele lui Columb, deși unele teste ADN au confirmat acest lucru.
În capătul templului se află Capilla Real (Capela Regală), o absidă renașcentistă începută în 1551, prezidată de Fecioara Regilor – sfânta patroană a Sevillei! Acest spațiu servește drept pantheon pentru trupurile lui Alfonso X, San Fernando, Peter I și alte personalități regale.
Mormântul lui Columb
În sacristie este cel mai impresionant tezaur al catedralei. Poți vedea picturi de Murillo, Zurbaran și Goya, potire de aur și argint, relicvarii, cruci de procesiune încărcate de giuvaeruri, un frumos altar portabil din sec. al XII-lea și un chivot masiv.
Cea mai mare capelă este localizată pe flancul sudic și prezintă imaginea Fecioarei. Se spune că această capelă a fost fondată de Ferdinand III în peretele moscheei, după cucerirea orașului.
După incursiunea prin catedrală, ajungem și la Giralda, simbolul Sevillei, turnul ce se ridică dintre curtea portocalilor și Catedrală. A fost ridicată de Caliphul Almohad Abu Yaqub Yusuf ca minaret al marei moschei și terminată în 1198. Coloana este decorată cu bucăți de cărămidă tăiată, identică cu minaretul Moscheei Kutubiyya din Marrakech și cu turnul lui Hassan din Rabat. În interior, turnul înalt de 98m este o rampă care îi permitea muezinului, crainicul musulman a cărui sarcină era să cheme lumea la rugăciune, să urce în turn călare pe cal.
Vedere din Giralda
Giralda și-a câștigat forma și magnitudinea actuală după cucerirea creștină, devenind un exemplu extraordinar de amalgam al culturilor. În 1568 arhitectul Hernan Ruiz el Joven a adăugat clopotnița renascentistă, încoronată de o statuie din bronz, înaltă de 3,5m, ce reprezintă triumful credinței creștine. Numele popularei figurile – the Giraldillo – dat din cauza mișcărilor sale de rotație, avea să dea numele întregului turn!
De la altitudinea de 95m, Giralda oferă un punct excelent de observare a orașului, cu panoramă asupra Sevillei spre toate cele 4 puncte cardinale. Merită cu prisosință urcarea rampei, pentru observarea de sus a catedralei, a curților și palatelor din apropiere, dar și a clopotelor masive din vârful turnului.
Tarife pentru vizită Catedrala Sevilla și Giralda:
Adulți: 8 eur
Studenți (sub 26 ani) și pensionari: 3 eur
*Gratuit pentru copiii sub 16 ani și pentru rezidenții Sevillei
Program de vizitare Catedrala Sevilla și Giralda:
Programul de iarnă (septembrie-iunie):
Luni: 11:00 – 15:30
Marți – Sâmbătă: 11:00 – 17:00
Duminică: 14:30 – 18:30
Programul de vară (iulie și august):
Luni: 09:30 – 14:30
Marți – Sâmbătă: 09:30 – 16:30
Duminică: 14:30 – 18:30