Cu o mică întârziere doresc să vă împărtășesc experiența avută la începutul lunii august 2016 în excursia noastră prin Grecia. Vorbesc la plural pentru că am fost în total 8 mașini, mai exact 27 de persoane, care ne-am hotărât să ne petrecem vacanța împreună. De cazări m-am ocupat eu prin agenție, camerele fiind rezervate cu early booking încă din februarie. La momentul potrivit vă povestesc despre fiecare hotel în parte, ținând cont că am făcut un circuit, am avut cazare în 4 orașe.
Traseul București – Salonic
Să încep cu itinerariul, taxe de drum, plăți, cum se ajunge etc, mai apoi urmând să discutăm despre fiecare loc în parte.
Zi I. București – Giurgiu – Ruse – Plevna – Lukovit – Botevgrad – Sofia – Blagoevgrad – Kulata – Salonic
Am plecat pe 4 august, dimineața la ora 02:00 din București, loc de întâlnire Șoseaua Giurgului. Totul a mers ok și la vamă, reparațiile la pod au fost terminate, astfel încât am ajuns în Bulgaria destul de repede. La pod Giurgiu am plătit taxa de 13RON, iar la intrare în Bulgaria am achitat vigneta 18 eur pentru 2 săptămâni. Până în Salonic am mai plătit 2 taxe de autostradă, de 2,4eur, respectiv 1,2 eur.
Drumul a durat fix 10 ore, ajungând la hotel la ora 12:00. Ne-am cazat la Hotel Aegeon 3*, destul de aproape de centrul orașului și de promenadă. Este situat pe via Egnatia, strada care a făcut din Salonic un oraș atât de important. Acesta este drumul care în antichitate lega Roma de avanpostul său răsăritean din Bizanț și anume Constantinopolul. Hotelul destul de ok, curat și un mic dejun decent. Nu are parcare proprie, însă fix în spatele hotelului există 2 parcări subterane. Puteți lăsa mașina aici, costă 7 euro pentru 24 ore.
via Egnatia
Din păcate multe informații despre Salonic nu vă pot oferi, întrucât am stat doar câteva ore aici. În principiu am luat cazarea în Salonic să avem o oprire în lungul drum spre Zakynthos, deci ne-am mulțumit să mâncăm ceva și să vizităm principala zonă turistică, adică promenada.
Promenada
Salonicul este al doilea oraș din Grecia, însă pare foarte diferit față de capitala Atena, în principal din cauza/datorită influențelor turcești. Încă au mai rămas numeroase moschee bizantine, iar nume de familie turcești precum Dereli sau Mumtzis sunt destul de populare in Salonic. De asemenea Ataturk, cel numit ”tatăl turcilor”, care a format Republica Turcă, s-a născut într-un cartier al Salonicului, pe când orașul aparținea de Imperiul Otoman. Orașul este unul cu istorie, fiind fondat în anii 316-315 î.Hr. de către regele macedonean Kassander, cel care i-a dat numele soției sale, Thessalonika, aceasta fiind și soră vitregă a lui Alexandru cel Mare.
La două minute de hotel există un mic restaurant, de tipul autoservire, unde puteți mânca bine și destul de ieftin. De asemenea lângă hotel mai există un fast food, o cofetărie și un supermarket. Dacă aveți nevoie de internet în timpul vacanței din Grecia, fără să căutați peste tot Wi-Fi, vă recomand să cumpărați o cartelă de la Vodafone-ul grecesc :) am avut internet nelimitat, la viteze bune și minute în Grecia cât și către România la discreție :). Eu am dat 10 euro, însă există și mai ieftine, în funcție de cât internet și de câte minute aveți nevoie.
Piața Aristoteles
Croazieră
După ce am mâncat și am servit o bere locală am pornit către promenadă. Orașul nu pot să spun că ne-a încântat, pare oarecum înghesuit, mijloace de transport și clădiri învechite. Totuși promenada îți schimbă impresia, asta dacă mergi ca pieton și nu cu mașina..era destul de aglomerat.. Plimbarea pe promenadă este destul de lungă și obositoare, în special dacă vrei să ajungi până la Turnul Alb, care este principalul obiectiv turistic al orașului.
Turnul Alb
Ținând cont că este singurul obiectiv turistic vizitat, voi scrie câteva cuvinte despre Turnul Alb. Acest simbol al orașului a fost construit de către venețieni în timpul scurtei lor ocupații, scopul fiind de a completa zidurile romano-bizantine deja existente. Pe vremuri era numit ”Turnul Însângerat”, otomanii folosind construcția drept închisoare și loc de execuție a ienicerilor care nu se supuneau. Văruit în alb și curățat, în prezent adăpostește un Muzeu Bizantin, care se întinde pe cinci niveluri și reunește numeroase obiecte bizantine. Eu unul nu am înțeles mare lucru din acestea, poate nu am fost suficient de atent, însă am văzut doar descrieri în greacă.
Așa că am grăbit pasul să ajung mai repede pe acoperiș, de unde se poate admira o superbă panoramă a orașului, printre care și blocurile noi și moderne, care aduc aminte de promenadele celebre din Occident. Tariful pentru vizitarea muzeului bizantin și pentru a ajunge pe terasă este 3 euro.
Spuneam că nu am fost foarte impresionat de cele văzute, dar adevărul este că nu am avut mult timp și am vizitat destul de puțin. Știu că erau mult mai multe obiective interesante, dar cu siguranță voi reveni în Salonic și vor urma alte articole…momentan voi continua însă cu relatarea acestei vacanțe, cu povești din Zakynthos, Atena și Meteora.
Panoramă de pe acoperișul Turnului Alb