
Traseu Zakynthos – Atena
A 5-a zi de vacanță în Grecia, zilele de plajă din Zakynthos s-au terminat, însă ne-am continuat drumul către capitală. Am părăsit hotelul după micul dejun și în jumătate de oră am ajuns la port, pentru a ne îmbarca pe ferry. Din Kyllini până în Atena sunt aproximativ 300 km, care au fost parcurși cam în 3 ore și jumătate, astfel puțin după ora 14 eram ajunși la hotel. Pe traseu am mai avut 4 puncte de plată, de 1,8eur, 2,1eur, 2,8eur, respectiv 3,25eur.
Hotel Aristoteles – zona Omonia
Hotelul Aristoteles 3*, un hotel destul de modest, camere mici, cu un mic dejun la fel de modest, însă pentru cât am stat noi în camere nu prea a contat. Nici nu prea aveam timp de stat în hotel, pentru că timpul era scurt și erau multe de vizitat. Hotelul, situat în zona Omonia, una destul de centrală, la doar două stații de metrou de Acropole. Însă văzută de la fața locului pare a fi o suburbie a Atenei, blocuri vechi, aglomerate, iar majoritatea localnicilor numai greci nu păreau a fi. De exemplu restaurantul cel mai apropiat de hotel era cu specific oriental, iar meniurile erau scrise în arabă.
Hotel Aristoteles
Am ajuns așadar la hotel, am lăsat mașinile în parcarea supraetajată de lângă (10 eur) și am plecat către metrou, în direcția Acropole. Am preferat să luăm cate un bilet valabil 24h, care a costat 4,5eur, în ideea de a vizita cât mai multe locuri. Nu ne-am gândit însă că este destul de târziu și la Acropole avem mult de mers. Destul de repede am ajuns la destinație, unde ne-a întâmpinat o coadă destul de mare și o veste nu tocmai bună. Biletul de intrare costa 30 eur, chiar dacă este adevărat, include intrarea la 7 obiective turistice importante (Acropole, Agora Antică, Agora Romană, Librăria lui Hadrian, Olympieion, Kerameikos (muzeul) și Liceul lui Aristotel). Dintre toate acestea am reușit să vizităm însă doar 2, Acropole și Agora Antică.
Orașul văzut de la Acropole
Ce vizităm în Atena (zona Acropole)
Acropole domină practic orașul de la înălțimea sa, numele său însemnând de fapt „orașul de sus”. Construcțiile care au supraviețuit datează din punctul de maximă înflorire a orașului, Epoca de Aur a lui Pericle, sec. al V-lea î.Hr. Acesta a angajat cei mai buni meșteri ai acelor timpuri, între care și Fidias, cel care a fost principalul creator al Pantheonului, probabil simbolul Atenei și al Greciei. Monumentul a fost gata în 9 ani, în 438 î.Hr înălțându-se pentru a o celebra pe zeița Atena, protectoarea și cea care dă numele orașului.
În centrul Acropolei se înălța o statuie de 11m înălțime a zeiței, construită din fildeș și placată cu aur, însă a fost dusă la Constantinopol, de unde a dispărut complet. În decursul timpului, în special în perioada modernă, Pantheonul a avut parte de mai multe renovări. De fapt și acum monumentul este însoțit de o macare, care chiar dacă este inestetică este foarte utilă pentru integritatea acestuia.
Pantheonul
Vizavi de Pantheon se află Erechteionul, un centru arhitectural finalizat în 395î.Hr, găzduind de asemenea o statuie a zeiței Atena, împreună cu măslinul legendar care a ieșit din stâncă, pentru a-l învinge pe Poseidon, zeul mărilor, în lupta lor pentru supremația orașului.
Erechteionul
Propileele, care reprezintă intrarea oficială în Acropole, erau proiectate cu coloane impunătoare, pentru a-i uimi pe cei care urcă dealul. Tavanul era pictat și aurit, unele părți ale acestuia fiind încă vizibile. O altă construcție importantă este Templul Atenei Nike, adică al ”Atenei Victorioase”, terminat în 421 î.Hr, unde se spune că Regele Aegeus, tatăl lui Tezeu, s-a sinucis, atunci când a văzut o navă neagră apropiindu-se de port.
În partea de sud a Acropolei se află Teatrul lui Dionyssos, rândurile sale din marmură datează din anul 320 î.Hr. Se presupune că aici au fost puse pentru prima dată în scenă piesele unor dramaturgi precum Sofocle, Euripide și Aristofan.
Teatrul lui Dionyssos
Acropole se continuă în nord cu Agora Antică Grecească, intrarea făcându-se prin spatele Bisericii Sfinților Apostoli. Dacă Acropole era un sit religios, Agora a fost folosită pentru scopuri publice: comerciale, politice, religioase, educative, sportive etc. În această zonă găsim acum un muzeu, sau mai bine zic o mică expoziție cu obiecte din Antichitatea grecească, găzduit de Porticul lui Attalos, fiind singura clădire complet restaurată. La fel de interesant este și Templul lui Hefaistos ( Hephaisteion), ușor de identificat, fiind oarecum un Pantheon în miniatură. Templu, construit între anii 449-444 î.Hr. este unul dintre cele mai bine păstrate temple grecești.
Biserica Sfinților Apostoli
Porticul lui Attalos
Aproape de stația de metrou Akropoli se află Noul Muzeu Acropole, însă din păcate eram mult prea obosiți, însetați și înfometați, încât nu am mai putut să intrăm.. și era aproape ora de închidere, așa că am renunțat la vizite și am oprit la o terasă din apropiere pentru a servi ceva, înainte de a face o mică sesiune de shopping.
Templul lui Hefaistos
După lăsarea întunericului am ajuns la hotel și sincer îmi era puțin teamă să explorez zona, ținând cont de cum arătau cei care se perindau pe acolo, așa că am rămas la o bere în apropierea hotelului.
Chiar îmi pare rău că nu am alocat măcar 3 zile vizitei Atenei, sunt sigur că erau foarte foarte multe de vizitat, precum aș fi dorit să văd și zona Syndagma, Kolonaki, Monastirako, portul Pireu și Muzeul Național de Arheologie.. Chiar dacă înafară de cele văzute la Acropole, în rest orașul nu m-a impresionat, poate din contră, chiar m-a speriat puțin zona Omonia, voi reveni cu siguranță, mai ales ținând cont că au fost introduse zboruri directe cu RyanAir la tarife foarte bune.
Templul lui Hefaistos- Atena
Pantheonul- Atena
Porticul lui Attalos văzut de sus
Acropole- imagine din Agora Antică (Atena)
Statuia Împăratului Hadrian – Agora Antică