Sus
  >  Home   >  Halkidiki – Grecia

Cu o întârziere de aproape un an doresc să vă împărtășesc vacanța de 5 zile din august 2015 în Halkidiki. Prima dată ajuns în Grecia, am mers cu mașinile împreună cu un grup de prieteni, cam 20 de persoane în total, și ne-am cazat la Kassandra Bay Village 3* din Kriopigi, pe brațul Kassandra din Peninsula Halkidiki.

Eu personal am fost mulțumit de cazare, un complex nu știu dacă să îl numesc chiar hotel, fiind din câte am observat o afacere de familie, cu 3-4 vile într-o curte verde și spațioasă. Camera în care am stat a fost imensă, cele de la parter aveau o terasă, iar cele de la etaj balcoane destul de spațioase. Piscina mare cu apa curată, la fel și piscina pentru copii. Multe mese și scaune pe lângă piscină, unde am petrecut mult timp savurând berile grecești foarte ieftine de la supermarketurile din apropiere. Pentru cei care erau interesați există și un grătar, cât și o parcare interioară destul de mare, pentru 10-12 mașini.

Poate mesele au fost puțin sub așteptări, eu unul îmi doream o varietate ceva mai mare, însă nici nu pot să mă plâng, per-total la un preț de 107 euro/persoana pentru 4 nopți de cazare, cu demipensiune, eu zic ca e destul de bine. Este adevărat și faptul că am rezervat camerele din februarie, profitând astfel de un early booking substanțial. Altceva ce aș mai putea spune despre hotel, un bar și umbrele cu șezlonguri la piscină, internet wireless, care se prinde însă doar pe lângă recepție, mai greu sau aproape deloc din cameră sau de la piscină.

Camerele dotate cu mini-frigidere, aer condiționat și TV, majoritatea posturilor fiind grecești, singurul post românesc, ProTv dacă nu mă înșel a fost blocat pe o imagine tot sejurul. Situat cam la 350m de o plajă mică și liniștită, dar destul de ok. Până în centrul stațiunii Kriopigi sunt cam 500m, acolo unde găsiți restaurante, fast-food, supermarketuri sau magazine de suvenire.

halkidiki

Kassandra Bay Village – Halkidiki

Dacă v-ați făcut o părere despre hotel, să revin la primul pas și cel mai obositor, drumul până în Kassandra. Am plecat din București dimineața pe la 3, până ne-am stâns toate cele 5 mașini și am pornit împreună spre vama din Giurgiu. La graniță a mers treaba rapid, am avut noroc și la pod, pentru că erau lucrări de consolidare și se circula câte 30 minute pe fiecare sens. Noi am prins tocmai bine, nu era nici foarte aglomerat la oră așa matinală astfel încât am trecut direct. Intrați în Bulgaria ne-am luat vignietele, le-am lipit regulamentar pe parbriz și grupul a votat traseul, iar când grupul votează trebuie să te conformezi. Traseul a fost București – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Makaza- Komotini – Kavala – centură Salonic – Kriopigi (Halkidiki).

Un drum destul de lung și obositor, șosele nu foarte bune prin Bulgaria, ne-am și rătăcit la un moment dat unii dintre noi, însă intrați în Grecia am găsit drumuri mult mai bune și am refăcut rapid formația. După aproximativ 800km și 13 ore  am ajuns la hotel pe înserat, obosiți dar cu poftă de bere.

halkidiki

Halkidiki

A doua zi am rezervat-o pentru o croazieră foarte faină, cu oprire pentru plajă și înot, o altă oprire pe brațul Sithonia, in stațiunea Neo Marmaras și oprire pentru sărituri și înot în jurul vaporului, într-un golf cu o apă cristalină :) (bine, asta pentru cine s-a încumetat, eu cum nu știu să înot am rămas cu berea pe vapor și am făcut poze). Despre Neo Marmaras pot spune că este cea mai dezoltată stațiune de pe brațul Sithonia, de aici am putut cumpăra multe suvenire, mărindu-mi și colecția de ”pălării„ cu un coif de spartan. La întoarcere am avut prânzul și o petrecere grecească pe vapor, unde ne-am simțit foarte bine alături de stuff.

Excursia a durat câteva ore și a meritat pe deplin, o recomand tuturor care sunt cazați în Kassandra. Nu mai știu exact tariful, mai ales că am profitat și de o reducere pentru numărul mare de participanți. Ghidul român a fost foarte amabil, a trecut pe la noi în fiecare seară cu tot felul de variante pentru excursii și multe alte sfaturi de a ne petrece timpul. Dacă doriți numărul de telefon pentru un astfel de ghid îmi puteți lăsa un mesaj sau un comentariu și revin cu informațiile.

halkidiki

Vaporașul de croazieră

halkidiki

Înot pe lângă vapor

Am avut și alte variante de excursii, printre care vizită la Salonic, la Meteora, snorkeling, sau croazieră în jurul brațului Athos, pentru a vedea de pe vapor mănăstirile de pe tărâmul interzis femeilor. După ce făcusem deja o croazieră care ne-a ocupat, cu plăcere, o zi întreagă nu am mai dorit să facem una și către Athos, iar excursiile la Meteora și Salonic erau lungi și obositoare, astfel a2-a zi am rămas în stațiune, la plajă, piscină și voie bună. Am încercat să închiriem câteva ATV-uri, pentru asta am luat toate stațiunile la rând (Hanioti, Kalithea, Pefkohori), însă nu am găsit nicăieri suficiente ATV-uri pentru toți și am renunțat la idee.

În ultima zi grupul s-a împărțit în două, o parte a mers la plajă pe Sithonia, unde au găsit și bărci cu motor de închiriat la prețuri foarte bune, iar alții, printre care și eu am mers să vedem Peștera Petralona, aflată în partea de nord a peninsulei, partea continentală a Halkidikiului, cam la 50km de Kriopigi. Una dintre principalele atracții ale zonei, în această peșteră s-a descoperit craniul unui om de Neaderthal despre care se presupune că ar data din urmă cu aproximativ 700.000 de ani , fiind astfel cea mai veche descoperire arheologică din Grecia. Importanța istorică a peșterii este redată și prin reproducerea unor scene preistorice, fiind un efect sporit datorită faptului că se află în decorul original.

halkidiki
halkidiki

Peștera  Petralona

După vizitarea peșterii am revenit pe brațul Kassandra pentru prânz la un restaurant extraordinar pe care îl recomand în special pentru platoul cu pește și fructe de mare din care ne-am săturat 2 persoane și tot a mai rămas aproape jumătate (preț aproximativ 25 eur platoul) – Restaurant Ouzeri Tsapari din Pefkohori!

halkidiki
halkidiki

La întoarcerea spre casă am schimbat traseul, cu unul mult mai bun din punctul meu de vedere, pe traseul Kriopigi – centură Salonic – Serres – Kulata – Blagoevgrad – centură Sofia – Plevna – Ruse – Giurgiu – București. Deși de această dată am fost opriți cam o oră la vamă, în Kulata unde erau verificate documentele pentru fiecare mașină în parte, iar la podul de la Giurgiu nu am mai fost la fel de noroși, așteptând aproximativ 1 oră și jumătate să ne vină rândul, tot am ajuns mai repede decât la dus… să mai pun și faptul că am avut o pauză lungă de masă prin Bulgaria. Drumul de întoarcere a fost de 10 – maxim 11 ore.

Vă recomand Halkidiki fiind la o distanță acceptabilă de România, cu prețuri bune, plaje frumoase, mâncare excelentă, apă limpede și activități pentru toată lumea. Dacă sunteți tineri și doriți distracție și viață de noapte, trebuie neapărat să vă cazați în brațul Kassandra, zona Kalithea – Pefkohori, eventual chiar în Kriopigi să fiți la jumătatea drumului dintre stațiuni. Pentru familiile care doresc liniște și relaxare vă recomand Sithonia, unde tarifele la cazare sunt în general și mai mici sau Ouranopolis pe brațul Athos. Ouranopolis este ultima localitate în care se poate ajunge pe brațul Athos, după care urmează ”granița„ cu Muntele Sfânt. Aici este unicul loc din lume unde se aplică avatonul, adică interzicerea oricărei vietăți de sex feminin, singurele acceptate fiind pisicile, găinile și păsările sălbatice.

Comments:

  • Patricia

    30 august 2018

    Buna! Scz de deranj! Suntem in Halkidiki, și am vrea sa mergem intr-o mini croaziera in jurul insulei, am citit la tine ca, a voastra a fost foarte reușită!
    Ne poți da detalii? Cu s-a chemat mai exact sau de unde a-ti luat vaporașul?
    Mulțumesc anticipat!

    reply...

postați un comentariu

20 − 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.