
Dacă unii dau din coate și se dau peste cap, doar pentru a atrage ceva mai mulți turiști, alții s-au săturat până peste cap de vizitatori și nu știu cum să mai reducă numărul acestora. Dacă în Barcelona un grup de activiști anti-turism au atacat turiștii și autocarele care îi transportau, locuitorii din Veneția au făcut mai multe proteste pentru a reduce numărul imens de musafiri, vine și rândul orașului Amsterdam să ia măsuri.
Autoritățile capitalei olandeze iau în considerare noi măsuri pentru a limita numărul turiștilor care vizitează orașul. Planul este unul destul de simplu: să renunțe la vizitatorii cu buget redus, low-cost, păstrând doar pe cei mai înstăriți. Deja unul dintre cele mai scumpe orașe din Europa în vederea unui city-break, Amsterdam va fi cu atât mai greu de văzut.
Pe de o parte au dreptate, autoritățile încercând să facă lucrurile mai ușoare pentru cetățenii orașului, care sunt depășiți numeric de turiști. Cei aproximativ 800.000 de locatari sunt copleșiți de un val imens de vizitatori, ce a depășit 12 milioane în anul 2016.
Autoritățile au aplicat deja o serie de măsuri pentru a mai tăia din elanul vizitatorilor, prin interzicerea activităților de tip Airbnb, dar și a ridicării de noi hoteluri în zona centrală. În plus a fost introdusă o taxă de oraș destul de ridicată, care ajunge la 5% din valoarea cazării.
Cu toate acestea, se pare că nu este suficient și acum vor să facă o selecție de turiștilor, încercând să „elimine” vizitatorii cu buget redus. Pentru acest lucru, evident, se mai introduce o taxă. Pe lângă cei 5% din valoarea cazării (care va crește la 6% în centrul orașului, de anul viitor), se mai adaugă o taxă fixă de 5 euro sau 10 eur, pentru fiecare noapte de cazare. Acest lucru nu a fost stabilit încă, ci urmează să se discute în următoarele luni.
Oraș celebru pentru modul deschis de a privi lucrurile, pare să se închidă totuși în fața celor care doresc să îl viziteze, însă au buget mai mic. Autoritățile spun că aceștia sunt în continuare bineveniți, dar se pare că nu la fel de mult precum cei care au o putere financiară mai mare. Cei din urmă cheltuie mai mult, oferă mai multe locuri de muncă, vor lua toate mesele în oraș și sunt șanse mult mai mari să participe la evenimente precum opera sau teatru.
Mulți sunt însă de părere că celebritatea orașului este oferită chiar de tinerii vizitatori, cu buget redus în general, care au creat imaginea Amsterdamului de „oraș liber”. De asemenea mulți tineri talentați care s-au stabilit în Amsterdam și în apropiere au sosit inițial aici drept turiști cu buget foarte mic.
Alții sunt de acord cu noile măsuri, însă sunt de părere că efectele nu vor fi de mare amploare. O soluție, din punctul lor de vedere, este creșterea în atractivitate a zonei periferice, lucru ce ar duce la decongestionarea centrului. Pentru ca acest lucru să se întâmple, de la 1 ianuarie 2018, când taxa de oraș crește la 6% pentru hotelurile din centru, aceasta o să scadă la 4% pentru hotelurile de la periferie.