Dupa saptamana petrecuta pe coasta de sud-est a Turciei m-am indragostit oarecum de aceasta tara, de peisaje, modul de viata, amestecul dintre traditional si occidental.
Astfel, nu am putut sta prea mult departe, iar intr-un weekend am decis sa merg si in cel mai important oras turcesc, fosta capitala a patru imperii, Istanbul.
Drumul a fost facut cu masina, iar cei aproximativ 650 km au fost facuti cam in 10 ore, pe traseul Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Veliko Tarnovo-Nova Zagora-Kapitan Andreevo -Edirne – Istanbul.
Tinand cont ca am fost 5 persoane in masina, cheltuielile pentru drum au fost destul de mici, in jurul a 150 RON, suma ce include si taxa de pod dintre Giurgiu-Ruse, vignieta de Bulgaria si taxa de autostrada din Turcia.
Cele doua nopti le-am petrecut la Hotel GrandOns, un hotel cochet, situat chiar in centrul orasului, in zona Laleli. Chiar daca luxul nu a fost la el acasa, iar micul dejun nu a fost unul foarte copios, pozitia sa centrala a facut ca raportul calitate-pret sa fie unul corect. Camera dubla a fost 20 euro/noapte/persoana, iar cea single 33 euro/noapte.
Constantinopolul a cunoscut adevarata glorie in anul 330, cand Constantin cel Mare si-a mutat aici capitala Imperiului Roman si a botezat-o Noua Roma.
Acest nume nu a intrat insa niciodata in uz, orasul primind numele intemeietorului sau. Ajuns capitala Imperiului Bizantin, Constantinopolul a reprezentat pentru mai bine de o mie de ani cel mai infloritor oras al crestinatatii.
Din anul 1453 Constantinopolul a cunoscut o noua era, dupa ce a fost cucerit de catre Mehmet al II-lea, iar moscheile au luat locul lacaselor de cult bizantine.
Totodata orasul devine pentru a patra oara capitala, de aceasta data a Imperiului Otoman, pastrand acest rang pana in secolul XX, cand Ataturk a fondat Turcia moderna, in anul 1923, iar capitala a fost mutata la Ankara. Istanbul isi pierde astfel, dupa aproape 1600 de ani titlul de capitala.
Majoritatea obiectivelor turistice ale orasului sunt concentrate in zona Sultanahmet, inima orasului si a fostelor imperii. Un top al celor mai interesante obiective turistice din Istanbul îl puteți găsi aici.
Nu ratati Palatul Topkapi, resedinta sultanilor timp de aproape 400 de ani, locul din care a fost condus imperiul care controla teritorii de pe trei continente, avand 29 de provincii si numeroase state vasale.
Constructia grandiosului palat a inceput imediat dupa cucerirea orasului de catre otomani, in anul 1453, la cererea lui Medmed al II-lea, sau Mahomed Cuceritorul. Primul sultan care si-a stabilit resedinta aici a fost Soliman Magnificul, iar in 1856 Abdulmecid I a parasit Topkapi in detrimentul Palatului Dolmabahce. Din anul 1924 Topkapi Sarayi a devenit muzeu.
Poate cea mai importanta constructie din Istanbul, cea care ilustreaza cel mai bine mareata istorie a orasului este Aya Sofya, una dintre minunile arhitecturii ecleziastice.
Construita initial la ordinul Imparatului Justinian, in anul 537, a fost una dintre cele mai impunatoare catedrale din lume timp de aproape un mileniu, pana in 1453 cand turcii au transformat-o in moschee. Inca jumatate de mileniu a servit ca loc de rugaciune pentru musulmani, pana in 1935 cand a fost transformata in muzeu de catre Ataturk.
Cea mai mare moschee din Istanbul, Sultanahmet Camii sau Moscheea Albastra, a fost ridicata tocmai din dorinta de a o eclipsa pe “vecina” sa, Aya Sofya.
Dorinta lui Ahmed I a starnit insa numeroase controverse din cauza faptului ca noua sa moschee avea sase minarete, mai multe decat Moscheea Sfanta din Mecca, fapt inadmisibil pentru lumea islamica. Se pare ca pentru a face loc uriasei constructii, mai multe palate ale imparatilor bizantini au fost daramate.
Experienta din Istanbul nu putea fi completa fara o croaziera pe Bosfor si un shopping in Marele Bazar.
Cei care se ocupa de organizarea croazierelor pe Bosfor pot fi intalniti oriunde in Sultanahmet, eu fiind intampinat de acestia la iesirea din Moscheea Albastra.
Dupa o scurta negociere, am obtinut un tarif de 15 lire si am mers catre locul de imbarcare, alaturi de ceilalti turisti. Croaziera a durat aproximativ 2 ore, timp in care am putut admira atat partea europeana a orasului cat si cea asiatica, trecand pe sub podurile care unesc cele doua continente.
De preferat este sa faceti croaziera pe inserat, pentru a prinde apusul si momentul in care se aprind luminile pe pod.
Ca si sugestii pentru orice turist care ajunge in Istanbul, recomand sa incerce un kebap traditional alaturi de ayran, o narghilea si un ceai turcesc… si nu in ultimul rand, negociati oriunde si pentru orice!
Istanbul este un oras minunat, cu o istorie fabuloasa, singurul din lume asezat pe doua continente si una dintre cele mai mari metropole cu aproximativ 14 milioane de locuitori, 3000 de moschei si numeroase locuri care merita descoperite!