Sus
  >  Home   >  Italica – unde s-a născut Traian/ Dragonpit din Game of Thrones!!
italica dragonpit

Am aflat despre Italica pentru prima dată în urmă cu 3-4 luni, atunci când scriam un articol despre locațiile spectaculoase în care s-au filmat scene din Game of Thrones, probabil cel mai iubit serial din istorie. Aminteam de una dintre cele mai interesante scene din film, când toate personajele principale s-au întâlnit într-un amfiteatru, numit Dragonpit, locul în care pe vremuri erau ținuți dragonii. Este și locul în care a început să se înfiripe ceva între Jon Snow și Daenerys, deci este cu atât mai special pentru fanii show-ului.

Înainte de a pleca spre Spania am început să îmi fac temele și să pun pe foaie principalele obiective pentru fiecare oraș în parte, moment în care am descoperit că Italica se află la doar câțiva km de Sevilla și a fost clar că nu trebuie să lipsească din itinerariu.

game of thrones

Probabil cel mai important sit arheologic din Peninsula Iberică, Italica este situat la 7 km în vestul Sevillei, fiind întemeiat de Scipio Africanul în anul 206 î.Hr. Oraș aristocrat încă de la începuturi, a fost locul de naștere a doi dintre cei mai importanți împărați romani, Traian și Hadrian. De pe vremea celui de-al doilea provin și marea parte a edificiilor escavate, dintre care cel mai important este chiar amfiteatrul amintit mai devreme, care putea găzdui peste 25.000 de persoane, fiind al treilea ca dimensiuni din întreg Imperiul Roman.

În imediata apropiere se aflau locuințele aristocraților, frumos decorate cu mozaicuri, alături de băile publice, temple și multe alte clădiri. Italica a fost fondată în principal de soldați romani conduși de generalul roman Scipo Africanul, răniți în urma bătăliilor avute cu cartaginezii la Ilipa, în timpul războaielor Punice. Așezarea inițială a crescut cu timpul, devenind municipium, cu statut important recunoscut de Roma.

Cu timpul, câteva familii din regiune au obținut influență la Roma, care a dus în cele din urmă ca Traian și Hadrian să ajungă la conducerea imperiului. Traian, ajuns împărat în anul 98, avea să devină primul conducător al Imperiului Roman născut în afara Peninsulei Italice. Atât el cât și succesorul Hadrian (117-138) au ajutat la extinderea orașului prin numeroase străzi și clădiri publice, printre care băile termale și în special amfiteatrul.

Declinul orașului a venit gradual, din sec.al III-lea, când familiile din Italica au început să își piardă influența avută la Roma. Din acel moment au apărut primele semne, când mulți dintre cei 10.000 de locuitori au început să părăsească orașul, iar multe clădiri au fost abandonate. Alte motive posibil să fi fost numeroasele cutremure, dar și schimbările avute la nivelul imperiului, în special din sec.al IV-lea, când creștinismul a devenit oficial, iar templele păgâne au început să fie demolate, locul lor fiind luat de noi centre de venerare.

Deși există foarte puține informații despre Italica din perioada sec. IV – VII, se pare că orașul s-a micșorat, iar materialele din care erau construite clădirile vechi au fost refolosite pentru ridicarea sau repararea altora.

În perioada conducerii maure au apărut scrieri referitoare la Italica drept „Tărâmurile din Talqa” sau Talikah – „un oraș aflat acum în ruine”. După recucerirea creștină, o mănăstirea cisterciană a fost ridicată în apropiere – San Isidoro del Campo, care a avut un rol decisiv în ce înseamnă Italica în zilele noastre. În următoarele secole călugării de aici au escavat și au documentat situl, astfel până la Renaștere orașul a fost escavat aproape în întregime, fiind numit „vechia Sevilla”.

A fost declarat monument de interes național încă din 1912 și a devenit un important obiectiv turistic al zonei, fiind numit și „Pompeiul Peninsulei Iberice”.

Cum se ajunge

Dacă aveți posibilitatea să ajungeți aici, dar și timpul necesar, o vizită la Italica nu trebuie să lipsească din agenda voastră. Noi am ajuns cu mașina, fiind cel mai simplu mod de a vizita situl, aflat la 7km vest de Sevilla. Dacă  doriți să aveți o vizită relaxantă, fără grabă, în care să vizitați întreg situl arheologic, trebuie să programați câteva ore bune, întrucât străzile romane și ruinele se întind pe câteva hectare. Dacă vă interesează doar amfiteatrul, atunci o oră vă este suficientă.

Distanțe până la Italica:

  • Din Malaga sunt 215km
  • Din Cordoba sunt 155km
  • Din Granada sunt 260km
  • Din Sevilla sunt 7km

Intrarea este gratuită pentru toți cetățenii Uniunii Europene, iar celelalte naționalități plătesc o taxă de 1,5euro.

dragonpit

Program:

1 ianuarie – 31 martie și 16septembrie- 31decembrie:

Marți – sâmbătă 09:00 – 20:00

Duminică: 10:00 – 15:00

1aprilie – 15 iunie

Marți – sâmbătă 09:00 – 20:00

Duminică: 10:00 – 15:00

16 iunie – 15 septembrie

Marți – duminică: 09:00 – 15:00

*ultima intrare cu 30 minute înainte de închidere

*în zilele de luni este închis

 dragonpit

dragonpit roman roadmozaic roman

postați un comentariu

19 − eleven =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.