Site icon Umblu Teleleu

Kuldiga – „Veneția Letoniei” – proaspăt intrată în Patrimoniul UNESCO

Pe lângă centrul istoric al capitalei Riga, Letonia mai are o bijuterie aflată în Patrimoniul Mondial UNESCOcentrul orașului Kuldiga. Micuțul orășel medieval, situat în vestul țării, se află cam la 90 km de Liepaja și 150km de Riga și are un total de 10.000 locuitori.

După o așteptare anevoioasă, de peste 20 ani, a reușit în septembrie 2023 să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este una dintre cele mai noi atracții incluse pe această listă selectă.

Kuldiga avea să fie a 3-a noastră oprire prin Letonia, iar turul orașului a început pe înserat, într-o atmosferă atipică zonei. Ningea abundent, iar noi am plecat în explorarea orașului. Probabil alternativa era să plouă, iar situația era mult deprimantă. Așa ne-am bucurat de zăpadă și de un orășel cu multe de oferit.

Cea mai bună vreme pentru vizitat

Menționat pentru prima dată prin sec. al XIII-lea, când s-a permis fondarea unui castel pe malul râului Venta. Mai târziu, între 1596 și 1616 avea să fie una dintre capitalele Ducatului de Courland. Acest stat avea să fie între cele mai mici țări care au colonizat teritorii aflate la mare depărtare, respectiv Gambia și Trinidad&Tobago.

Atracții în Kuldiga

Motivul pentru care Kuldiga și-a câștigat notorietatea este centrul său vechi, cu numeroase clădiri din lemn datând din sec. XVI-XVII și care au fost renovate cu minuțiozitate, până la cele mai mici detalii. Sute astfel de monumente arhitecturale se păstrează încă aici și pot fi vizitate, ori te poți caza în ele.

Străduțele înguste aduc un farmec aparte, iar micuțul râu Aleksupite, care își croiește loc pe lângă fundațiile caselor vechi din lemn i-a dat orașului denumirea de „Veneția Letoniei”.

Pe lângă farmecul orașului, oferit de toate aceste bijuterii arhitecturale, Kuldiga se mai mândrește cu vechiul pod din cărămizi – Brick Bridge. Construit în 1874, cu o lungime de 164m, era cel mai lung pod de acest fel din Europa.

Brick Bridge pe noapte și pe zi

Și asta nu este tot, la câțiva metri de acest pod se poate vedea cea mai lată cascadă din Europa – Cascada Venta, cu o lățime de 240m. Este adevărat, căderea apei este foarte mică, probabil sub 2 metri, însă tot este impresionantă. Un festival inedit are loc aici în aprilie – Festivalul Peștilor Zburători. Peștii urcă în amonte și sar peste căderea apei. Probabil cel mai simplu mod cu putință să pescuiești.

Cascada Venta

Hotel Simanis

Cazarea noastră a fost într-un hotel boutique, foarte cochet, aflat în inima orașului – Hotel Simanis. Evident, este o clădire cu istorie îndelungată, datând încă din anii 1600. Forma actuală și-a primit-o probabil la începutul anilor 1800, când avea rol de potcovărie.

În timpul renovărilor s-a descoperit între etaje un spațiu ascuns, cu înălțimea de sub 1 metru, care cel mai probabil a fost folosit ca ascunzătoare în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Este puțin mai complicat dacă ești cazat la etaj superior și ai bagaj mare cu tine. Însă cazarea într-o astfel de clădire merită efortul.

intrare hotel Simanis

Dacă aveți în plan o escapadă prin Letonia, recomand cu încredere o vizită în Kuldiga, măcar de o zi. Atât orașul, cât și împrejurimile merită o vizită. Despre ce am vizitat în zona rurală a Letoniei urmează să scriu într-un articol ulterior.

În plus, dacă sunteți dornici să luați parte la un tur organizat prin Țările Baltice, verifică aici plecările organizate de Karpaten Turism în 2024. O experiență de neuitat prin Letonia, Lituania și Estonia!

Exit mobile version