Lacul Scropoasa și Cascada “7 Izvoare” – traseu perfect de week-end!
Lacul Scropoasa a fost senzația Instagramului, cel puțin vara trecută, când nu s-a putut călători în afara țării. Asta datorită culorii aparte a lacului, verzuie, perfectă pentru poze.
Noi nu am reușit să ajungem anul trecut, însă nu am mai ratat ocazia sâmbătă. Am plecat de dimineață din București pe “minunatul” DN1, Valea Prahovei, care evident era full.
După vreo 3 ore am reușit să ajungem la Sinaia, de unde pleacă drumul spre Scropoasa. Planul era ca la retur să facem un picnic pe Valea Doftanei, însă ne-am lămurit rapid că nu sunt șanse de reușită.
Citisem pe net că mulți merg cu mașina la Camping Zănoaga, de unde fac traseu de aprox. 1 oră spre lac. Noi am fost mai comozi și am mers direct la Scropoasa. Detaliez drumul la finalul articolului.
Lacul Scropoasa
Ajunși în apropierea lacului, după un drum scurt, dar anevoios, ne-am bucurat că am dat peste o “terasă” in mijlocul pustiului, unde serveau băuturi, porumb fiert și grătar. Toată bucuria s-a risipit când ne-am dat seama că nu avem cash la noi, iar șanse de POS inexistente. Nici măcar semnal la telefon nu aveam, deci nu faceți greșeală noastră, LUAȚI CASH la voi!
Am căutat in zadar și un coș de gunoi, astfel că am pornit in drumul spre “Belvedere” cu Eva in brațe, Tasha in lesă și o pungă de gunoi pe care am plimbat-o după noi.
Pentru a vedea Lacul Scropoasa în toată splendoarea, mergeți pe potecă la stânga, din parcare. Drumul este foarte simplu și durează cam 10 minute până la podulețul pe care toată lumea se înghesuie pentru cel mai bun cadru.
Noi am prins o zi foarte aglomerată și cu greu puteai să faci o poză încadrată bine, sau măcar să stai să te relaxezi.. valul de oameni te împingea.
Imediat după podul din lemn puteți vedea tunelul închis turiștilor, din motive de securitate. Acesta făcea posibil accesul către Cheile Orzei, cele mai înguste formațiuni de acest gen din România. Poteca nu mai continuă mult, îndepărtându-se de lac, astfel am rămas in zonă pentru câteva minute.
La întoarcere, pe cealaltă parte a podului vedeți un bolovan, cu niște frânghii care îngrădesc accesul. Nu le-am luat in considerare și așa am avut cel mai bun view către panorama specifică Lacului Scropoasa, clădirile din lemn construite la intrarea pe chei. Accesul este ușor, însă pășiți cu grijă!
Pe drumul de întoarcere, către parcare, puteți să coborâți pe o cărare îngustă, prin vegetație, pentru a ajunge pe malul lacului.
Dacă din parcare faceți dreapta, nu greșiți. Este traseul prin Cheile Zănoagei, care duce la o altă minunăție, Lacul Bolboci.
Traseul durează cam 1 oră, însă fiind cu bebeluș și cățel după noi, ne-am aventurat doar 200-300 metri până intr-o poieniță, unde am făcut un picnic.
Mai multe despre Lacul Scropoasa
Spuneam că Scropoasa a devenit “hit” anul trecut, când social media a fost invadată cu poze de acolo. De atunci s-a aglomerat enorm!
Situat în Munții Bucegi, la o altitudine de aproape 1200m, este un lac de acumulare, artificial, construit in 1929 pentru a regulariza debitul râului Ialomița. Având un potențial energetic ridicat, a fost construită la Dobroești prima hidrocentrală din România.
Lacul are o lungime de 2,5km și adâncimea între 10-15m. Din păcate loc de cazare, sau campare nu mai există pe lângă lac.
Acesta atrage însă prin culoarea specială a apei, dar și datorită atracțiilor care se găsesc la mică distanță: Cheile Orzei, Cheile Zănoagei, Lacul Bolboci, Cascada “7 Izvoare”.
Cum se ajunge la Scropoasa
Dacă veniți din București, pe DN1, părăsiți șoseaua la intrare in Sinaia, pe DN71, către Târgoviște. După aprox.4km se intră pe DJ713.
La un moment aveți bifurcația spre Moroeni, sau spre Cabana Zănoaga.
Alegeți prima variantă pentru a ajunge direct la Scropoasa, chiar dacă drumul nu mai este asfaltat.
Drumul este decent, mai puțin ultimii 2,5km unde mulți își lasă mașinile și o iau la pas. Noi, având garda mai înaltă la mașina ne-am riscat, chiar dacă am avut mici emoții. Adevarul este ca la finalul drumului, 90% dintre mașini erau SUV-uri.
Cascada “7 Izvoare”
Cu 300-400m până la parcare, pe partea dreaptă a drumului pietruit găsim o superbă cădere de apă: Cascada “7 Izvoare”.
Aflată la o altitudine de 1300m, aproape de Scropoasa, despre Cascada 7 Izvoare se spune că ar avea cea mai curată apă din lume!
Deci cascada nu oferă doar o imagine superbă, cât și avantaje pentru sănătate. Studii din 1927 au evidențiat puritatea acestei ape, rezultatele fiind repetate și ulterior. Unii susțin că apa străbate zăcăminte de argint, care purifică, rezultând un nivel de bacterii aproape de 0.
Alții susțin ca in zonă sunt energii pozitive foarte puternice, acesta fiind motivul.. nu vă garantez calitatea apei, însă cu siguranța merită o vizită!