Site icon Umblu Teleleu

Letonia – Prima vizită prin Țările Baltice

Sfârșitul acestui an mi-a oferit oportunitatea de a participa la un „familiarisation trip” în Letonia. Cum așa? AirBaltic, compania aeriană națională letonă a introdus de la 1 mai 2023 zboruri directe între București și Riga. Ca urmare, AirBaltic împreună cu anumiți parteneri locali, a invitat un mic grup de persoane din domeniul turismului pentru a participa la un itinerariu prin care să promoveze frumusețile țării.

Când am primit propunerea am acceptat fără ezitare. Apoi au început să apară anumite îndoieli, când mi-am dat seama că merg în decembrie, într-o țară nordică. Și am văzut în prognoză ce temperaturi mă așteaptă… Dar în cele din urmă am luat cea mai bună decizie!

Zborul cu AirBaltic

După cum spuneam, AirBaltic este compania națională a Letoniei, iar din primăvară a introdus 18 rute noi din Riga, adică cea mai mare extindere din istoria sa.
În acest moment este singurul zbor direct între București și țările baltice. Dat fiind micul ocol al spațiului aerian ucrainean, distanța este de aproximativ 1500km, adică o durată de zbor ce variază între 2h10` și 2h30`.

Zborul a fost fără probleme, nu au fost turbulențe, în ciuda condițiilor meteo. Pot să recomand însă, pentru gurmanzi, să încerce mâncarea caldă oferită la bord. Merită! Pentru acest serviciu se face însă precomandă pe site-ul companiei, cu cel puțin 24h înainte de zbor.

Transfer aeroport-hotel

Distanța dintre Aeroportul Riga și centrul orașului este destul de mică, aproximativ 11km. În funcție de trafic, asta înseamnă între 15 și 30 minute, ceea ce este fantastic.
Desigur, cea mai facilă variantă este un taxi, sau transfer privat. O altă opțiune însă, mai ieftină, este cu autobuzul. Singurul care face legătura între aeroport și oraș este Bus22, pe care îl puteți găsi în parcarea P1, la mijloc între ieșirile C și E de la terminalul sosiri.

Cazare in Riga

Grupul nostru a fost cazat la Radisson Blu Latvija, situat excelent, la doar câteva minute de mers pe jos de centrul istoric al orașului. Sunt 4 hoteluri Radisson în Riga, fantastic pentru un oraș mai degrabă mic, precum Riga.

Hotelul a fost excelent și este o alegere fantastică, atât pentru turiști, cât și pentru cei din mediul corporate. Totul a fost ireproșabil, de la camera spațioasă, la patul mare și comfortabil. Camera este echipată cu tot ce ai nevoie: aer condiționat, fier și masă de călcat, uscător de păr.

Deosebit la acest hotel este barul panoramic, situat la etajul 26, cel mai bun roof-bar din Riga. Noaptea se transformă în club, cu muzică bună și băutură la prețuri decente, prin comparație cu alte capitale europene. De asemenea Radisson Blu Latvija dispune de 2 lifturi panoramice, din care ai posibilitatea să te bucuri de una dintre cele mai frumoase panorame din oraș.

Micul dejun este bun, dar cu nimic deosebit. Mai puțin variat decât la alte hoteluri de acest nivel, deci probabil aici ar putea fi singurul minus. Dar un minus mic-mic. Cât să îi ofer nota 10, în loc de 10+.

Hotelul dispune și de sală de fitnes și centru spa, dar din păcate nu am avut timpul necesar să profit de ele.

Mâncarea în Riga

Mâncarea letonă are puternice influențe scandinave și germane. Din cauza poziției geografice (sau datorită?) bucătăria letonă pune foarte mult accentul pe carne, pește și plante rădăcinoase, cartofi. Povestindu-ne despre mâncărurile lor tradiționale, ghidul din Riga ne descria rețete cunoscute de români, dar ușor schimbate față de cum le știm noi. De exemplu fasole cu ciolan, doar că ei au o fasole tradițională, roșiatică.

Porcul este foarte prezent în gastronomia locală, cu atât mai mult în sezonul rece. Ajunși în Piața Centrală din Riga, prin pavilionul de carne, porcul deținea monopolul.

Dar nu am ajuns în pavilionul de pește. Pun pariu că acolo era ceva interesant, pentru că poziția sa la Marea Baltică face din Letonia un mare producător, dar și consumator de pește. Somonul și heringul sunt nelipsite de la masă, în toate formele posibile. De cele mai multe ori le găsim afumate (la rece sau la cald – de cele mai multe ori la rece), sau marinate.

Deși nu sunt mari producători de fructe, importă de peste tot din lume, astfel piața era plină cu fructe, inclusiv exotice, precum rodii și kaki, de parcă erau cultivate la marginea Rigăi. Același ghid din Riga ne spunea că în copilărie, când primea un fruct kaki, știa că se apropie Crăciunul. Cam la fel ca românii cu portocalele și bananele în perioada comunistă.

Restaurante în Riga

În Riga sunt numeroase restaurante, baruri, deci nu se pune problema să nu găsești variante care să te mulțumească. Toate restaurantele la care am mâncat prânzul, sau cina, pot să spun că au fost fantastice. Printre ele C.U.T Restaurant, de la Radisson Blu Elisabete, B Bars&Restaurant din centrul vechi și Kalku varti Aigars Smiltans din aceeași zonă centrală.

Foarte recent Letonia a intrat în rândul țărilor care se pot mândri că are restaurante cu stele Michelin. Primul astfel de restaurant din Riga tocmai își primise steaua cu aproximativ o lună în urmă – Max Cekot Kitchen.

În centrul istoric am văzut și unul dintre cele mai faine restaurante cu tematică medievală. Amenajat într-o clădire istorică, superb decorat, cu foarte mare atenție la detalii, angajații îmbrăcați conform cu mediul, te simțeai ca într-un han din anii 1500.

Riga Black Balsam – băutura tradițională

Băutura lor tradițională se numește Balsam, pe care îl puteți găsi în diverse sortimente. Cel autentic este Riga Black Balsam, inventat undeva la mijlocul anilor 1700. Este produs din peste 20 de ierburi, ajungând în mod normal la un volum de alcool de 45 grade.

Ulterior a căpătat diverse arome de fructe, dar și moduri de servire. În Târgul de Crăciun am băut balsam fiert, amestecat cu un suc, ceva foarte dulce, nu tocmai pe gustul meu.

Fiecare restaurant care se respectă oferă o gamă largă de vinuri, însă toate sunt importate. Chiar un chelner spunea să nu încercăm vinurile locale, pentru că sunt defapt băuturi ce se vor a fi vin. Poate la vreun sortiment de vin alb să ai noroc, dar mai bine nu.

Am mers totuși la o degustare de vinuri, în provincie și am băut un vin din coacăze negre senzațional. Dacă îl găsiți la magazine, sau în restaurant, merită încercat.

Istorie Letonia

Pentru a înțelege o cultură despre care nu cunoști foarte multe, pentru a-i înțelege modul de viață, arhitectura, este important să îi afli și istoria și spațiul geografic. Acestea sunt lucrurile determinante în viața unui popor.

Primele populații din această zonă se pare că au fost fino-ugricii, strămoși mai degrabă ai finlandezilor și estonilor, iar mai apoi a balticilor, care sunt mai apropiați de letoni și lituanieni. Aceste 2 populații s-au așezat aici în anii 3000-2000 î.Hr.

Prin anul 100 d.Hr un istoric roman menționa zona de pe țărmul drept al Mării Baltice, unde trăiesc preponderent fermieri și comercianți de chihlimbar, rămas foarte popular și în zilele noastre.

Asemeni românilor și letonii au stat mai mult sub ocupație străină. Dacă noi eram oarecum indirect, plătind tribut la toată lumea, Letonia a stat aproape întreaga sa istorie sub dominarea străină a vecinilor săi mai puternici. Au avut foarte scurte perioade de independență în istoria sa.

Apariția creștinismului în zonă și controlul german

În secolele 9-11 zona era ocupată de vikingii invadatori, iar spre finalul anilor 1100 au apărut primii comercianți germani și misionari creștini. Încep cruciadele de creștinare a zonei Baltice, în 1198, iar în 1202 este fondată Riga, ce avea să fie centrul puterii din zona baltică a Frăților Livonieni ai Sabiei și un important centru comercial.

La începutul anilor 1300 zona este cucerită de germani, care vor deține controlul zonei pentru sute de ani. În 1621 Riga este cucerită de suedezi și începe o puternică dezvoltare. Zona estică a țării este sub control polonez. La jumătatea anilor 1600 are loc apogeul Ducatului de Courland, al cărei flotă o depășea pe cea franceză. Datorită forței sale navale, o regiune atât de mică reușește să fondeze colonii prin Africa (în Gambia de azi) și chiar în Caraibe, în Trinidad Tobago.

Dominația țaristă

În 1710 Țarul Petru cel Mare cucerește Riga, iar Letonia devine provincie rusească si rămâne astfel până la finalul Primului Război Mondial. Deși își proclamă independența la Riga, Letonia avea să fie încă sub ocupare germană, sau sovietică.

În 1920-1921 Letonia avea să fie recunoscut ca stat suveran și aderă la Liga Națiunilor. Dar încă sub teroarea lui Stalin.

În urma tratatului Ribbentrop-Molotov, Letonia intră din nou sub influența Moscovei, iar în anii următori numeroși letoni sunt deportați în Siberia. În 1941, cu Letonia ocupată de naziști, peste 70.000 de evrei letoni sunt uciși în Holocaust. În 1944 Riga este recucerită de URSS. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, Letonia pierde cam o treime din populație.

Letonia intră în componența URSS și rămâne astfel până în 1991, când își recâștigă independența. Devine membră NATO și UE în 2004.

Geografia Letoniei

Letonia ocupă partea centrală a zonei baltice, pe malul estic al Mării Baltice. Este situată între Estonia (la nord) și Lituania (la sud). În est are ca vecin Rusia, iar în sud-est Belarus.

Suprafața totală a țării este de aproape 65.000kmp, relieful fiind predominant de câmpie. Cu toate acestea este străbătută de peste 12.000 râuri, chiar dacă majoritatea sunt de dimensiuni reduse. În plus, dispune de peste 500km de țărm, în mare parte cu nisip fin.

De vizitat în Letonia

Letonia are surprinzător de multe atracții turistice. Să fiu sincer, până la această vizită nu aveam habar despre ce poți face aici. Acum simt ca aș mai fi putut sta o săptămână, sau poate să revin și în sezonul cald.

Riga este un oraș superb, cu al său centru vechi dar și cu zona art-nouveau. Datorită farmecului său, centrul Rigăi a fost introdus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În plus, Riga are peste 50 muzee pentru ai săi vizitatori.

Târgul de Crăciun din Riga poate fii un alt motiv important pentru o vizită în Letonia. Nu are dimensiuni impresionante, precum cele din București, Viena, sau alte mari orașe din vest, însă este mai liniștit și absolut tradițional, fără nimic comercial. În plus, se pare că Riga este locul primului brad decorat de Crăciun (undeva în anii 1500), deci este locul ideal pentru a petrece câteva zile în perioada Crăciunului. Plus că zăpada este garantată.

Centrul vechi din orașul Kuldiga a fost introdus anul acesta în Patrimoniul Mondial UNESCO și este între atacțiile principale din Letonia. Alte obiective importante sunt: Palatul Rundale, Sigulda, Turaida Museum, orașul Cesis, Ventspils (un alt oraș cu plaje fantastice), sau Parcul Național Gauja.

Vă vine sau nu să credeți, Letonia are și stațiuni foarte frumoase pentru litoral. Nisipul este foarte fin, iar plajele lungi. Evident, temperaturile ajung la 30 grade maxim, iar apa mării undeva la 20 grade. Stațiuni precum Liepaja, sau Jurmala oferă însă hoteluri de clasă, cu servicii Spa, dar și o mulțime de activități pentru un sejur cât mai plăcut.

Turul nostru prin Letonia

Itinerariul nostru se împarte pe 5 nopți/6 zile și începe, evident, în Riga. După o seară de acomodare, a urmat o zi de explorare a capitalei letone.

Dimineața următoare am părăsit Riga, cu un microbuz, către Liepaja, al treilea oraș ca mărime al țării, important port la Marea Baltică, cel mai vestic oraș din Letonia și Capitală Culturală Europeană în 2027. Pe drum facem o oprire în Skrunda, unde a existat un castel german pe malul stâng al râului Venta, distrus complet între timp. Există însă Conacul Skrunda, un loc excelent pentru o escapadă în natură.

Următoarea zi se pleacă spre Kuldiga, un alt orășel fermecător al Letoniei. Important centru medieval, este celebru pentru centrul său istoric, inclus anul acesta în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici vedem și Cascada Venta, cea mai lată cascadă din Europa.

În ultima zi, după ce trecem prin mai multe sate tradiționale, dar și pe la un alt conac impresionant, Conacul Kalnamuiza, ajungem la punctul final al călătoriei noastre prin Letonia – Jurmala – stațiunea de la Marea Baltică, al cărei plaje se întind pe o lungime de 25km.

My special thanks goes to..

Pentru oportunitatea de a vizita această superbă țară, se cuvin mulțumiri aduse organizatorilor. În primul rând către AirBaltic, al cărei reprezentant – Mariya – a avut grijă să nu ducem lipsă de absolut nimic. De asemenea mulțumiri către Live Riga, Meet Riga, Liepaja Region Tourism Information Office și Kuldiga Novads, care ne-au făcut să ne simțim precum VIP-uri în orașele lor.

Dacă vreți să vă bucurați de frumusețile Letoniei, dar și a Lituaniei și Estoniei – nu ratați unul dintre tururile organizate de Karpaten Turism prin Țările Baltice în 2024– link aici.

Kuldiga

Exit mobile version