Muzeul Antipa
Povesteam în articolul precedent despre vizitele făcute în weekend la Zoo Băneasa și mai apoi la Muzeul Antipa. Probabil cel mai atractiv muzeu din București, cel puțin pentru cei mici, Muzeul Național de Istorie Naturală este situat chiar la Piața Victoriei, peste drum de clădirea Guvernului.
Muzeul Antipa
Am mai fost de 2-3 ori în vizită, ultima dată cu aproximativ 2 ani în urmă, însă nu mai aveam poze și doream să fac un articol pe subiectul acesta.
Muzeul este împărțit pe trei nivele: demisol, parter și etaj 1. Este destul de bine pus la punct, existând explicații pentru fiecare exponat în parte, în format electronic, în mai multe limbi. Toate exponatele sunt în mărime naturală, extraordinar de bine realizate. M-au deranjat doar jocurile de lumini, pe diferite culori, care mă împiedicau să fac pozele.
La demisol este prezentată biodiversitatea României, cu mai multe categorii precum: mediul acvatic marin, Rezervația Biosferei Delta Dunării, Bioregiunea Pontică, cea de stepă, alpină, sau specii dispărute din fauna țării noastre, precum castorul european și bizonul.
Parterul prezintă biodiversitatea planetei, precum fauna mărilor reci și calde, din zona malgașă, neotropicală, bioregiunea orientală, fauna australiană, neozeelandeză, arctică, sau africană.
La etaj cele mai interesante secțiuni sunt cele de etnografie, cu populații din diverse zone ale Globului, evoluția speciei umane, sala trofeelor, giganții mărilor, originea vieții și cabinetul lui Grigore Antipa.
Ca și istoric, în 1834 se pun bazele unui muzeu, la inițiativa domnitorului Alexandru Ghica. Erau expuse colecții de monede, minerale, fosile, moluște, păsări, pești, mamifere și opere de artă. În perioada 1867-1893, director era profesorul Gregoriu Ștefănescu, cel căruia i se datorează descoperirea celei mai importante piese a muzeului, scheletul de Deinotherium gigantissimum. Este cel mai mare și cel mai complet schelet găsit în lume și a fost descoperit de profesorul Gregoriu Ștefănescu la Mânzați, Jud. Vaslui. Acesta este expus lângă un schelet de elefant, stră-stră-nepotul acestui gigant, existând posibilitatea să faceți o comparație între dimensiunile acestora.
Scheletul de Deinotherium gigantissimum – Muzeul Antipa
Între 1893 și 1944 director a fost Grigore Antipa, cel care a făcut posibilă ridicarea sediului actual al muzeului,
Peste 2 milioane de exponate sunt sub acoperișul muzeului, însă nu există spațiu suficient pentru toate acestea. Multe dintre exponate sunt ținute în sertare, fiind expuse cu ocazia unor expoziții temporare.
În perioada 1 februarie-18 iunie se desfășoară expoziția temporară ”Venin – Frumuseți de neatins”, pentru care se plătesc 10 lei în plus de persoană.
Tarife
Bilet întreg: 20 lei
Pensionari: 10 lei
Elevi și studenți: 10 lei
Copii preșcolari: Gratuit
Program de vizitare
Program de vară: aprilie-octombrie:
Luni: închis
Marți – duminică: 10:00 – 20:00
*ultimul vizitator la ora 19:00
Program de iarnă: noiembrie-martie:
Luni: închis
Marți – vineri: 10:00 – 18:00
Sâmbătă – duminică: 10:00 – 19:00
*ultimul vizitator cu o oră înainte de închidere.