Sus
  >  Home   >  Muzeul Militar Național – Ferdinand I – București
muzeul militar

După ce ne-am făcut porția de poze la Museum of Senses (Muzeul Simțurilor) ne-am urcat în mașină pentru un drum scurt, până la Muzeul Militar Național.

Să fiu sincer nu știam de el până de curând, poate din ignoranță, sau din cauza lipsei de promovare. S-a întâmplat să trec în urmă cu vreun an pe strada Mircea Vulcănescu și să observ vehiculele militare expuse în fața muzeului. Mi-am propus să ajung când am timp, iar acum a fost momentul prielnic.

Muzeul Militar Național

Istoria Muzeului Militar

Cu o istorie de aproape 100 de ani, Muzeul Militar a fost înființat sub semnătura Regelui Ferdinand I, în decembrie 1923, fiind succesorul unui muzeu al artileriei ce data din 1893.

Anterior, în 1906, a fost organizată o expoziție națională, cu prilejul împlinirii a 40 ani de la urcarea pe tron a Regelui Carol I, locul ales fiind câteva clădiri impunătoare din parcul bucureștean ce poartă numele fostului monarh.

Discuții referitoare la deschiderea unui muzeu militar, sau a unei secții militare la Muzeul Național, au continuat în 1914, cât și în anii următori, însă toate încercările au fost zădărnicite de intrarea în Primul Război Mondial.

În iunie 1919, sub prezența regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, s-a deschis o expoziție în care se prezentau capturile din război, dar și piese din arsenalul armatei. La finalul aceluiași an, Ministerul de Domenii cedează, pentru 3 ani, Palatul Apelor din Parcul Carol, iar următorii ani sunt caracterizați de adunarea, selectarea și catalogarea exponatelor.

Ghinioanele s-au ținut lanț de Muzeul Militar, în 1938 fiind puternic afectat de un incendiu, iar în 1940 de cutremur, care a afectat structura de rezistență a clădirilor. Izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial a fost piedica finală, astfel încât abia din 1950 mai putem discuta despre un Muzeu Militar, mutat pe Calea Șerban Vodă.

Exponatul lunii februarie: cojocelul principelui Carol (viitorul Rege Carol al II-lea)

Din păcate nu s-a reușit închegarea unui muzeu, motiv pentru care autoritățile au atribuit un alt sediu provizoriu, pe bld.Nicolae Bălcescu, unde, reorganizat conform ideologiei comuniste, va purta numele de Muzeul Militar Central.

Au mai urmat câteva mutări, până în 1986, când a ocupat fosta cazarmă a Regimentului IV Ilfov, de pe strada Mircea Vulcănescu.

Redeschis la 23 octombrie 1988, pe o suprafață de 22.150mp, formată din patru clădiri, cu un număr total de 9 etaje și un parc exterior, reprezintă una dintre cele mai mari instituții muzeale din România.

Experiența noastră și principalele exponate

Fără să știm detalii despre dimensiunile muzeului și numărul mare de exponate, am ajuns cu o oră și jumătate înainte de închidere, considerând că este timp suficient… poate la alte muzee, dar nu și aici.

Poate nu toate exponatele sunt la fel de valoroase, însă te atrag, dacă ai cea mai mică înclinație spre istorie, iar timpul trece imediat.

Fără probleme se poate încadra ca un muzeu de istorie al României, prezentând obiecte din Paleolitic, până la zilele noastre. Bineînțeles, cu accentul pe istoria militară de pe aceste meleaguri.

Personal, peste obiectele preistorice, figurine, vârfuri de săgeți, am trecut mai rapid, acestea fiind prezente în majoritatea muzeelor și nu mă atrag foarte mult.

Urmează exponate dacice, cu obiecte și arme din acele vremuri (unele replici după exponatele Muzeului de Istorie), dar și scene ce reproduc viața dacilor, sau machete ale unor cetăți dacice.

De aici a început să „mă prindă” vizita, trecând de la daci, imediat către „rivalii” lor, sau ceilalți strămoși ai noștri, romanii. Aici vedem machete ale Monumentului de la Adamclisi, cât și a Columnei lui Traian de la Roma, statuile lui Decebal și Traian, între ei fiind scene de luptă de pe columnă, urmând prezentarea armelor și armatelor romane.

Celebrul „berbec”

Avem câteva informații despre formațiunile statale din sec.X-XII, cu accent pe Gelu, Glad și Menumorut, trecând apoi la „Istoria Militară a Poporului Român în Evul Mediu”.

Documente semnate de mari conducători, armament, armuri, hărți, machete ale cetăților și steaguri militare, pentru fiecare provincie în parte, sunt expuse rând pe rând.

muzeul militar

Evident, urmează o expoziție cu Mihai Viteazu în prim plan și Unirea Principatelor din 1600, urmând luptele de rezistență contra marilor imperii (Otoman și Austro-Ungar, în principal).

muzeul militar

Ajungem la Statul Român Modern, de la făurirea sa, la Războiul de Independență, Unirea, regii și cele două Războaie Mondiale.

Fiecare eveniment major este tratat cu respect, aducând în fața vizitatorilor numeroase exponate și informații, dar și reproducerea unor scene de luptă.

După ce ai terminat cu regimul comunist și ajungi în punctul de unde ai plecat, crezi că ai terminat, însă pentru mulți abia atunci începe vizita. Ajungi în parcul exterior, unde găsești numeroase mașinării de luptă ce au fost în uzul armatei române.

muzeul militar
muzeul militar

Lansatoare și torpile, tunuri antiariene, tunuri de câmp, lansatoare de rachete, tancuri și TAB-uri din diferite vremuri și de diverse dimensiuni, avioane și elicoptere, toate atrag deopotrivă pe cei mici, dar și pe adulți.

Din această curte interioară se mai poate ajunge în alte pavilioane, precum colecțiile de uniforme și armament, secția de aviație și colecția de atelaje și trăsuri… cea mai interesantă, de departe, este secția de aviație.

Printre exponatele de aici putem admira și replici după avioanele lui Coandă (primul avion turbopropulsor din lume), Aurel Vlaicu și Traian Vuia. În plus este și capsula în care Dumitru Prunariu a ajuns în spațiu.

muzeul militar
Capsula lui Dumitru Prunariu – Muzeul Militar

Secțiunile Muzeului Militar Național

1. PAVILION A – Secțiile de istorie militară veche, medie, modernă, contemporană și Lapidarium
2. PAVILION B – Colecțiile de uniforme și armament, sala de expoziții
3. PAVILION C – Biblioteca și Laboratorul de restaurare, depozite, ateliere
4. PAVILION D – Administrația Muzeului Militar Național
5. PAVILION C1 – Secția de aviație
6. PAVILION F – Colecția de atelaje și trăsuri
7. PAVILION – Parcul de artilerie, tancuri și auto

Cele mai valoroase exponate:

  • Idolul neolitic de la Resca
  • arme albe și de foc, rarități pe plan național și mondial
  • săbiile lui Constantin Brâncoveanu, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I, etc
  • tunul antitanc Reșița cal.75mm
  • autotunul TACAM R-2
  • obuzierele de mare putere pe cale ferată Skoda cal.420mm – unicate în lume
  • capsula navei spațiale Soluz 40
  • uniforme ce au aparținut regilor Carol I, Ferdinand I și Carol al II-lea
  • uniforme și piese de echipament ale: Mareșal Al.Averescu, Constantin Perzan, Ion Antonescu, Vasile Milea, etc.
  • colecția de ordine, medalii și insigne
  • colecția de drapele

Program de vizită

Miercuri – Duminică: între orele 09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:00)
Luni și marți: închis
Adresa: Str. Mircea Vulcanescu nr. 125-127, cod postal 77116, Sector 1
Telefon programări vizite: 021 319 5904

Tarife

Tarifele sunt în funcție de pavilioanele vizitate.
Adulți: între 10 și 20 lei
Pensionari: 5-10 lei
Elevi/studenți: 2,5 – 5lei

În medie o vizită durează în jur de 2 ore!

Muzeul Militar mai are filiale la Constanța, Bacău, Oradea și Iași.

muzeul militar
muzeul militar
muzeul militar

postați un comentariu

fifteen + 11 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.