Parcul Cișmigiu – cel mai vechi din Capitală!
În acest week-end am cam șomat, nu am ieșit nicăieri nou, poate și din cauza Campionatului Mondial din Rusia care te ține lipit de televizor, dacă ești iubitor al fotbalului. Însă am rămas dator cu două subiecte de săptămâna trecută, două locații foarte frumoase. Prima dintre ele este ultra cunoscută, mai ales printre bucureșteni- cel mai vechi parc din Capitală – Parcul Cișmigiu.
În perioada facultății Cișmigiul era unu dintre locurile preferate în care mergeam să umplem orele dintre cursuri, fiind la câteva stații cu 69-le, ori dacă era vremea frumoasă și timp suficient, făceam traseul la pas. Deși nu este la fel de mare precum Tineretului sau Herăstrău, Grădina Cișmigiu are totuși un farmec aparte, aleile sale fiind atractive în orice sezon și la orice vârstă.
Povestea parcului începe în 1780, atunci când domnitorul Țării Românești, Alexandru Ipsilanti, îl însărcinează pe Dumitru Siulgi, în calitatea sa de „Mare Cișmigiu” să organizeze două cișmele în București. Una dintre ele avea să fie chiar pe teritoriul parcului din zilele noastre. Problema este că balta a devenit curând un focar de infecție și uneori, atunci când erau ploi puternice, apa din Cișmigiu ajungea până la Mănăstirea Sălindar, locul în care astăzi avem Cercul Militar.
În 1830 Generalul Kiseleff solicită secarea bălții și transformarea locului într-o grădină publică, lucru devenit realitate în 1847, când Gheorghe Bibescu aduce un peisagist de la Viena, însă lucrările au fost modificare după abdicarea domnitorului și numirea lui Barbu Știrbei la domnia țării. Totuși în 1852 au fost reîncepute lucrările de amenajare, au fost montate băncuțe, iar după 2 ani avea să fie inaugurată Grădina Cișmigiu.
CITEȘTE ȘI:
Noi probleme au apărut la scurt timp, în 1856, când lacul a secat din cauza pantofarilor, care își aruncau resturile de material în apa acestuia. Iarna anului 1883 aduce o noutate pentru acea perioadă… apa lacului a înghețat și au fost organizate concursuri pe gheață.
Deși are o suprafață relativ mică, de doar 16ha, vă puteți bucura de numeroase atracții, parcul în sine fiind inclus în lista monumentelor istorice din București. O plimbare cu barca pe lac este poate cel mai relaxant și plăcut mod de a-și petrece timpul în Cișmigiu, însă nici patinoarul din timpul iernii nu este mai prejos.
Dacă optați însă pentru o simplă plimbare, aveți posibilitatea să admirați Rotonda Scriitorilor, unde sunt expuse numeroase busturi ale marilor scriitori români, precum: Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Caragiale, Creangă, Alecsandri, Hașdeu, Coșbuc etc. multe dintre acestea fiind monumente istorice.
Treptele de piatră de la Rondul Roman sunt printre cele mai vânate locuri din parc, înțesate mai tot timpul de îndragostiți, sau tineri cu chitara în spate, iar podurile sunt preferatele tuturor pentru poze. Colțul șahiștilor este plin de domni vârsta a treia care se strâng la un joc de șah sau rummy, în timp ce copiii sunt atrași de lacul lebedelor și de fazani, o rămășiță din vechea grădină zoologică, ce adăpostea urși, vulpi, castori, lebede și multe altele.
Mai avem frumoasa grădină cu trandafiri și Izvorul lui Eminescu, dar nu în ultimul rând locul numit La Cetate, ruine ale unei mănăstiri construite în 1756 de către logofătul Văcărescu, mănăstire din care se spune că pleca un tunel spre Palatul Crețulescu.
La intrarea în Parcul Cișmigiu dinspre Bulevardul Elisabeta a fost montat în urmă cu aproximativ 135 ani și cel mai vechi chioșc de ziare din București, fiind și astăzi în același loc.
Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!