Sus
  >  Home   >  Când să îți planifici concediul perfect, în funcție de meteo!
patong beach

De curând am ”inaugurat” site-ul www.luna-de-miere.com, în care prezint în principal oferte către destinații mai exotice, în special pentru tinerii căsătoriți, dar și celor care doresc că evadeze spre tărâmuri mai puțin știute, mai speciale..

Însă este bine să vă informați din timp, dinainte de a cumpăra biletele de avion și cazarea, asupra condițiilor meteo din regiunea respectivă. Fiecare zonă are specificul său din punct de vedere climatic, diferite complet de Europa centrală cu care suntem noi obișnuiți. Deci, dacă nu vreți să vă pierdeți zilele de vacanță în hotel, ferindu-vă de ploaie, să vă ascundeți de uragane sau furtuni tropicale sau nici nu vreți să faceți insolație la temperaturi de peste 45 grade C, să vedem întâi unde și când să mergem.

Asia de Sud-Est

Este una dintre cele mai căutate regiuni pentru luna de miere, datorită culturii diferite față de cea europeană, a plajelor superbe, junglelor, elefanților, templelor și a mega-orașelor care s-au dezvoltat în ultimele decenii (Bangkok, Singapore, Kuala Lumpur, Manila etc). Cuprinde teritoriile dintre India și Australia, la sud de China, cele mai importante fiind arhipelagurile Filipine, Malaezia, Indonezia, cât și Thailanda, Vietnam, Cambodgia și Singapore.

Filipine

Filipine are un climat subtropical, umed și călduros, cu un sezon umed (mai-octombrie) și un sezon uscat (noiembrie-aprilie). Cea mai bună perioadă pentru vizitat Filipine este în sezonul uscat, însă nici în sezonul ploios nu înseamnă neapărat că plouă încontinuu. Este foarte posibil ca zilele să fie călduroase și însorite, cu ploi scurte dar intense. Ianuarie și februarie sunt considerate lunile cele mai bune pentru călătorit în Filipine, din martie până în mai fiind temperaturi foarte ridicate. Tot din luna mai sunt șanse să lovească primele taifunuri, însă probabilitate mare începe cu lunile iunie și iulie. Cele mai ploioase luni sunt iulie și august, iar din cauza taifunurilor adesea sunt anulate zboruri și se închid mai multe drumuri terestre.

Malaezia

Temperaturile variază foarte puțin pe durata anului, păstrându-se în medie în jurul a 30 grade C pe durata zilei, umiditatea fiind deasemenea constantă. Ploile sunt în general scurte și se termină la fel de repede pe cum încep. Sezonul ploios, adus de musonul de nord-est, se resimte în special în estul peninsulei și în zona Sarawak, de la sfârșitul lui noiembrie până la mijlocul lui februarie. Pe coasta de vest a peninsulei și în regiunea Sabah, cele mai ploioase luni sunt septembrie și octombrie. În general perioadele musonice pot fi grele, cu ploi lungi, de câteva zile, când se anulează multe zboruri, iar multe bărci nu pot face legăturile între insule.

Perioada propice pentru vizitarea Malaeziei este între martie și începutul lunii octombrie, când se pot evita ploile cele mai ”rele”. Deși sunt în sezonul ploios, ianuarie și februarie sunt foarte populare între turiști, datorită mai multor festivaluri, cel mai cunoscut fiind Anul Nou Chinezesc. Este foarte bine de vizitat imediat după terminarea sezonului ploios, când natura prinde viață și puteți vedea cascadele învolburate.

Indonezia

Arhipelagul este situat în zona tropicală, temperaturiile medii fiind între 21-33 grade C pe durata întregului an. Nu sunt diferențe majore între sezonul uscat și cel umed. În principal, la nivelul întregii țări, perioada noiembrie-aprilie este cea mai ploioasă (cu vârful în ianuarie și februarie), iar sezonul uscat din mai până în octombrie. Totuși, în nordul Sumatrei lucrurile stau oarecum invers.

Bali, poate cea mai vizitată insulă a Indoneziei și una dintre cele mai îndrăgite destinații exotice ale românilor face parte tot din arhipelagul Indoneziei. Sezonul uscat este între mai-septembrie, iar sezonul ploios între octombrie și martie, ajungându-se chiar și în aprilie. Totuși ploile sunt de scurtă durată, în general zilele fiind însorite chiar și în sezonul ploios. Lunile cu cele mai multe precipitații sunt decembrie-februarie. Datorită temperaturilor suportabile, cele mai bune luni pentru vizita în Bali sunt mai, iunie și iulie.

bali

cascada gitgit

Thailanda

Este de asemenea una dintre preferatele turiștilor români. În general clima Thailandei este împărțită în trei sezoane: ploios (mai-octombrie), rece (noiembrie-februarie) și cald (martie-mai). Sezonul ploios este cel mai imprevizibil, fiind varietăți mari de la un an la altul. Totuși ploile mai importante încep din iunie-iulie, cu vârful în septembrie și octombrie. În Andaman ploile pot ține până în luna noiembrie.

Cea mai bună perioadă pentru vizitat este sezonul rece, întrucât ”rece” în Thailanda înseamnă tocmai bine pentru noi, undeva la 30 grade C în mijlocul zilei.

Dacă nu vă plac temperaturile foarte ridicate, evitați perioada martie-mai, când se pot depăși 40-45 grade Celsius în termometre. Poate această perioadă este preferabilă pentru a vizita nordul și centrul țării, printre care și capitala Bangkok. Fiind temperaturi ridicate se poate face plajă toată ziua în Pattaya.

Pentru cea mai căutată zonă de litoral din Thailanda, Phuket și Krabi, cea mai bună perioadă este noiembrie-aprilie,

Ko Samui, superba insulă din golful peninsulei sudice, face parte dintr-o regiune ieșită din tiparul climei Thailandei. Aici se simt efectele musonului nord-estic, iar ploile sunt între octombrie și ianuarie, în special în noiembrie. De preferat este între februarie și octombrie.

Vietnam

Dacă doriți o călătorie în Vietnam trebuie să faceți cercetări serioase asupra climei, dacă aveți de gând să vizitați o anumită regiune. Clima Vietnamului este foarte complicată, cu diferențe mari între nord și sud. Dacă în nord sunt variații mari de la un sezon la altul, în sud temperaturile anuale sunt oarecum la fel.

În sudul Vietnamului sezonul uscat începe din decembrie și durează până în aprilie/mai, iar ploile încep din mai până în noiembrie. Temperaturile scad rar sub 20 grade C și pot depăși 40 grade C în lunile cele mai calde (martie, aprilie și mai).

Coasta centrală este cea mai impredictibilă, fiind și cea mai expusă taifunurilor (deși greu de prezis, aceștia pot apărea între lunile august și noiembrie). În jurul orașului Nha Trang ploile sunt între noiembrie și decembrie. Mai la nord, în orașele Hue și Da Nang, sezonul ploios este mai lung, între septembrie și februarie, deci se recomandă vizitarea acestora primăvara (februarie-mai).

Nordul Vietnamului este în general însorit și temperaturi ridicate între octombrie și decembrie, după care urmează o iarnă rece, cu ceață care poate persista și câteva zile. Vara coincide cu sezonul ploios, astfel încât zona joasă de deltă poate deveni insuportabilă și un pericol iminent de inundație.

Ținând cont de condițiile meteo complicate, nu se poate distinge un sezon anume pentru vizitarea întregii țări. Totuși cele mai bune perioade sunt, în general, toamna (septembrie-decembrie) și primăvara (martie și aprilie).

Cambodgia

Situată între Thailanda și VIetnam, Cambodgia are câteva sezoane distincte, însă poate fi vizitată fără probleme aproape tot anul. Poate cea mai nepotrivită perioadă este între septembrie și octombrie, când ploile sunt mai intense și pot avea loc inundații. Sezonul ploios durează între lunile iunie-octombrie și chiar dacă nu este poate cel mai bun pentru vizite, poate încânta turistul prin modul în care întreaga țară se transformă într-o întindere verde tropicală, îmbibată cu apă.

Sezonul uscat (noiembrie-mai), se împarte în două perioade: sezonul rece (noiembrie-februarie), cu temperaturile cele mai bune pentru vizitarea templelor, dar suficient de bune pentru baie pe litoral, și sezonul cald (martie-mai), când temperaturile ajung în jur de 35 grade C, tocmai bine pentru plajă pe coasta Cambodgiei.

Singapore

Climatul din orașul-stat Singapore este simplu: cald și umed! Tot timpul anului! Clima de aici este influențată de doi musoni, cel de sud-vest (mai-septembrie) și musonul de nord-est (noiembrie-martie). În principiu cele mai ploioase luni sunt noiembrie și decembrie, însă umiditatea aerului este ridicată tot anul, așa că luați la voi creme de protecție și o umbrelă!

Asia de Sud

Cuprinde 3 destinații foarte căutate pentru sejururi exotice, acestea fiind India, Sri Lanka și bineînțeles, minunata Maldive!

India

Fiind o țară cu dimensiuni continentale, este de la sine înțeles că există mai multe microclimate și trebuie analizată clima în funcție de locația vizitată. Per-total, cea mai potrivită perioadă pentru a vizita India este între noiembrie și martie, în sezonul uscat. Delhi, Agra, Varanasi, Rajasthan sunt ideale în aceată perioadă, iar temperaturile în Goa și India centrală sunt confortabile. Munții Himalaya devin mai accesibili în august și septembrie, perioadă în care subcontinentul este scăldat în ploi. Cea mai bună periodă pentru Goa este între mijlocul lui noiembrie și jumătatea lui februarie, în timp ce între iunie și octombrie regiunea este lovită de ploi abundente.

Sri Lanka

Micuța insulă din sudul Indiei este o destinație mai puțin populară, însă este o combinație perfectă pentru un sejur complet. Avem junglă, animale exotice în habitatul lor natural, tradiții extraordinare și plaje de vis!

Deși este o țară foarte mică din punct de vedere al suprafeței, are un climat destul de complicat. Poziționată aproape de Ecuator, temperatura rămâne aproximativ relativ constantă pe tot parcursul anului (26-30 grade C în zonele de coastă și de câmpie, 18-22grade C în Kandy și până la 18-22 grade C în zonele cele mai înalte.

Musonul de sud-vest lovește această parte a insulei, aducând precipitații din aprilie/mai până în septembrie, în timp de musonul Maha lovește coasta de est, cu precipitații din noiembrie până în martie. Există o perioadă inter-musonică, timp în care pot cădea precipitații importante pe toată suprafața insulei. Această perioadă este oarecum de evitat, între lunile octombrie și noiembrie. Astfel, cea mai bună perioadă pentru vizitat coastele de vest și sud, cât și zona de munte, este din decembrie până în martie, în timp ce pentru coasta de est avem perioada aprilie/mai – septembrie.

Maldive

Fiind caracterizată de musoni și clima din Maldive, care se află mai la sud de Sri Lanka, este împărțită în sezonul uscat și cel umed. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Maldive este între lunile noiembrie-aprilie, sezonul de vârf fiind ianuarie și februarie.

Deși între lunile mai-octombrie sunt șanse mai mari de ploaie, temperaturile sunt la fel de ridicate, media anuală fiind la 30 grade C și la 28-29 grade C temperatura apei. Tarifele sunt mult mai mici în această perioadă, spre deosebire de lunile decembrie-martie.

Continuăm plimbarea pe Glob și ajungem în Orientul Mijlociu, la o destinație foarte în vogă printre români și nu numai.

Dubai

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Dubaiul este în perioada ”rece”, adică din decembrie până în februarie, când temperaturile sunt de aproximativ 25 grade C. În această perioadă orașul se bucură de un climat mediteraneean, pot apărea averse, însă nimic de speriat. Temperaturile încep să crească semnificativ din martie până în aprilie și din octombrie-noiembrie, când termometrele indică adesea peste 30 grade C, însă este în continuare o atmosferă plăcută și un aer respirabil.

În lunile de vară se recomandă evitarea acestei zone, întrucât din mai până în septembrie, depășesc 40 grade C, cu un vârf în iulie și august. Este adevărat că tarifele la cazări scad și cu 75%, însă tot ce puteți face este să vă răcoriți la aerul condiționat din hotel, din mall sau orice alt spațiu închis.

Traversăm Peninsula Arabă și Marea Roșie, ajungând în Nordul Africii.

Egipt

Cea mai bună pentru a face un tur al Egiptului este din luna octombrie până în februarie, poate cu un plus începând din noiembrie. Este o perioadă foarte bună pentru a vizita Cairo și faimoasele piramide, Valea Nilului, deșertul, dar și Peninsula Sinai (Sharm el Sheikh).  Pentru Hurghada nu sunt probleme în general, fiind în regulă oricând pe parcursul anului. De asemenea lunile martie și aprilie au un climat plăcut.

Din mai temperaturile încep să crească, însă sunt încă tolerabile, dar între iunie și septembrie căldura devine aproape insuportabilă.

Când vă pregătiți concediul în Egipt, dar și în alte țări preponderent musulmane, este de preferat să nu călătoriți în perioada Ramadanului, când este foarte posibil ca multe magazine, restaurante, mijloace de transport să fie închise. Totuși sunt anumite evenimente/festivaluri speciale care pot compensa.

Maroc

Dacă doriți să vizitați sudul țării și zonele deșertice este de preferat să evitați lunile de vară, mai ales dacă depindeți de transportul în comun. Temperaturile sunt foarte ridicate, în special în lunile iulie și august. Totuși poate fi o variantă bună pentru zona de coastă și pentru cea montană.

Primăvara este cea mai potrivită pentru a ajunge în Maroc, lunile aprilie-mai. În sud sunt temperaturi de vară, iar vremea este superbă în munți si pe coasta mediterană dar și atlantică. Pentru zona sudică iarna poate să fie perfectă, în special ziua. Noaptea temperaturile pot scădea foarte mult, iar multe din hotelurile ieftine nu au încălzire.

Avansăm către inima Africii, înspre Ecuator, unde sălbăticia este la ea acasă și unde vă puteți bucura de un safari, dar și de cele mai frumoase plaje.

Tanzania și Zanzibar

Dacă dorim să ajungem în Tanzania pentru safari ținem cont de unele aspecte, iar pentru Zanzibar de cu totul altele.

Cea mai bună perioadă pentru a vizita parcurile naționale este între lunile iunie și octombrie (iunie-iulie, dar și ianuarie-februarie în Serengeti, pentru a vedea Marea Migrație. Sezonul umed este între lunile noiembrie și mai, când mai multe parcuri sunt închise, sau nu mai sunt foarte multe de văzut. Totuși Ngorongoro Crater poate fi văzut in conditii excelente tot timpul anului, la fel și Parcul Național Serengeti, cu un mic minus între martie și mai.

Pentru plajă în Zanzibar sunt recomandate perioadele iunie – octombrie, în lunile uscate și mai puțin toride de primăvară, dar și din decembrie – februarie, când este uscat dar mai cald. Dacă doriți scuba diving sunt recomandate perioadele iulie-august și februarie-martie.

De evitat este să ajungeți în perioada celor două sezoane ploioase, adică mijlocul lui martie – sfârșitul lui mai și din nou în noiembrie.

Seychelles

O destinație exotică în adevăratul sens al cuvântului, insula este situată în Oceanul Indian, la câteva sute de km de țărmul estic al Africii. Temperatura se menține constantă aproape tot anul, însă cele mai căutate luni sunt iunie-august și decembrie-ianuarie, chiar dacă ultima perioadă este în sezonul umed și mai răcoros. Poate singurele de evitat sunt lunile februarie și martie, când tarifele sunt însă mult mai mici. Aprilie-iunie și septembrie-noiembrie sunt în general calme, fără vânt, perfecte pentru înot scufundări și plimbări cu barca.

Mauritius

Acest paradis din Oceanul Indian, aflat la est de Madagascar și vecin cu Reunion este o destinație care poate fi vizitată tot anul. Însă este de recomandat să evitați deplasările în lunile ianuarie și februarie când există posibilitate mare de apariție a ciclonilor. Temperaturile sunt oarecum invers-proporționale cu cele din Europa, cu temperaturi mai ridicate în perioada noiembrie-martie și mai scăzute între mai și octombrie. Deși fac parte din sezonul ploios, lunile decembrie și ianuarie sunt foarte căutate printre turiști, fiind foarte călduroase.

Traversăm acum Oceanul Atlantic și ajungem în zona Caraibelor și Americii Centrale.

Caraibe

Această regiune abundă în insule care mai de care mai exotice, mai speciale și cu plaje mai încântătoare. Acum să aflăm când să le vizităm pentru a evita taifunurile.

Antigua și Barbuda

Cea mai potrivită perioadă este între mijlocul lunii decembrie – mijlocul lui aprilie. Se poate vizita până în august, însă temperaturile cresc destul de mult. De evitat septembrie-noiembrie, fiind foarte posibil să apară uragane.

St Lucia

Superba insulă din Caraibe are sezonul de vârf în perioada decembrie-aprilie, sezonul ploios fiind între lunile iunie-noiembrie. Septembrie și octombrie sunt cele mai de evitat, fiind foarte posibil să apară uraganele. Temperaturile anuale sunt în jurul a 28-30 grade C.

Barbados

Are o climă caldă, tropicală, fără diferențe mari de temperatură pe parcursul anului (aproximativ 30 grade C). Lunile cele mai uscate sunt în perioada decembrie-iunie, în special februarie și aprilie. Între iulie și noiembrie apar ploi torențiale, însă de foarte scurtă durată, restul zilei fiind învelită de soare. Acesta este sezonul uraganelor, însă șansele ca acestea să lovească sunt foarte mici, trecând în general mai prin nord. Totuși pot afecta clima de pe insulă, prin apariția unor furtuni tropicale.

Aruba și Curacao

Cele două insule sunt situate la mică distanță de coasta Venezuelei și cel mai important în afara ”traseului uraganelor” care străbat Caraibele. Astfel acestea pot fi vizitate tot timpul anului. Sezonul de vârf este între decembrie și aprilie, iar dacă vreți să evitați ploile atunci nu vă rezervați vacanța între octombrie și ianuarie. Totuși ploile sunt de foarte scurtă durată, restul zilei fiind însorită.

Puerto Rico

Are o climă caldă, tropicală, cu o medie anuală de 26-27 grade C, însă acestea pot scădea în ianuarie și februarie. Cea mai uscată perioadă este ianuarie-aprilie, însă nu există o distincție clară între sezon uscat și ploios – ploile pot apărea pe parcursul întregului an. Cele mai ploioase luni sunt în perioada mai-octombrie, iar uraganele pot lovi între iunie și noiembrie.

Republica Dominicană

A devenit foarte populară printre români, fiind probabil cea mai căutată regiune din Caraibe. Există două sezoane de vârf: iulie-august și sezonul de iarnă, din decembrie până la finalul lui februarie. Trebuie evitat sezonul uraganelor, Republica Dominicană fiind fix pe traseul acestora.  Sezonul uraganelor este între iunie și noiembrie, cu cele mai mari șanse în august și septembrie.

Jamaica

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Jamaica este în sezonul uscat, între lunile decembrie-aprilie, chiar și luna mai. Între iunie și noiembrie Jamaica este predispusă la uragane, cele mai mari șanse fiind în lunile septembrie și octombrie.

Cuba

Sezonul uscat este cel mai indicat pentru a vizita țara lui Fidel Castro, acesta fiind în perioada ianuarie-aprilie, când temperaturile nici nu sunt foarte ridicate. Între mai și noiembrie se desfășoară sezonul ploios, iar cele mai mari șansa ca uraganele să lovească țara sunt în lunile septembrie și octombrie.

Bahamas

Dacă sunteți interesați să vedeți locurile natale ale Rihannei, este de preferat să ajungeți aici în perioada noiembrie-aprilie. Din mai până în octombrie este sezonul ploios, însă precipitațiile sunt de scurtă durată, urmate fiind de soare pentru restul zilei. De evitat totuși perioada iunie-început de noiembrie, când pot lovi uraganele.

Insulele Cayman

Perioada optimă pentru a vizita Insulele Cayman este între sfârșitul lui noiembrie și aprilie. Sezonul ploios se întinde între mai și octombrie, însă de evitat este iunie-noiembrie – sezonul uraganelor.

Mexic – Riviera Maya

Cea mai căutată zonă de turiștii europeni pentru plajă în Mexic este superba Rivieră Maya, cu Cancun și Isla Mujeres în capul listei. Situată în Peninsula Yucatan și scăldată de apele Caraibelor, vremea este caldă și însorită tot timpul anului, însă nu este ferită de uragane. Sezonul oficial al uraganelor este între lunile iunie și octombrie. Dacă doriți să evitați perioadele cu temperaturi foarte ridicate este de preferat să nu mergeți între mai și august, când termometrele pot arăta peste 40 grade C.

Dacă vă interesează alte informații sau aspecte referitoare la perioada perfectă pentru a vizita vreuna dintre aceste regiuni, sau altă destinație care nu a fost menționată în acest articol lăsați un comentariu și încerc să vă răspund în cel mai scurt timp!

În cazul în care doriți să vedeți oferte pentru aceste destinații exotice, dar și multe altele, accesați site-ul meu www.luna-de-miere.com, sau pentru oferte personalizate mă puteți contacta pe office@kameleontravel.ro.

postați un comentariu

sixteen − three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.