
Pe lângă cele 3 zile petrecute la Bansko, mai erau și alte vizite programate, pentru că nu sunt genul care să stea potolit într-un singur loc. Însă am avut ceva probleme cu mașina și nu am putut să ne mișcăm după bunul nostru plac și în plus de asta am venit pentru relaxare și dat cu placa, deci prioritățile au fost altele.
Mi-aș fi dorit să fac o vizită și prin Sofia, dar mai ales la Mănăstirea Rila, probabil cea mai cunoscută din întreaga țară, însă a trebuit să las aceste planuri pentru data viitoare. În cele din urmă am adăugat o noapte acestei vacanțe, undeva pe drum, la Plodvid!
De ce Plovdiv?
Poate unii se întreabă de ce am preferat să mai petrec o noapte la Plovdid, în locul Sofiei de exemplu, fiind un oraș mult mai mare și în principiu cu mai multe de văzut și de vizitat.. Ei bine, Plovdid urmează să fie Capitala Culturală a Europei în anul 2019, iar o astfel de distincție nu este la îndemâna oricui..este clar că este un oraș care merită o vizită. După câteva cercetări am văzut că Plovdiv are mai multe vestigii din perioada romană și am hotărât să caut un hotel fain, aproape de centru, pentru a le vedea pe îndelete.
DETALII INTERESANTE DESPRE BULGARIA ȘI PLOVDIV
- În Bulgaria a fost descoperit cel mai vechi aur prelucrat din Europa (mileniul V î.Hr)
- Bulgaria este unul dintre cele mai vechi state din Europa, numele său fiind neschimbat de la înființare (632 d.Hr), până în prezent!
- Luptătorul de sumo bulgar Kaloyan Mahlyanov este primul european care a câștigat Cupa Împăratului Japoniei.
- Bulgaria ocupă locul 3 în Europa în privința numărului monumentelor arheologice și culturale, după Italia șu Grecia!
- Bulgaria deține 70% din producția mondială de ulei de trandafiri!
- Plovdiv este considerat cel mai vechi oraș din Europa și între cele mai vechi din lume (locul 6 după unele clasamente), din rândul celor care au avut o existență neîntreruptă! Se estimează o vechime a orașului de peste 8000 de ani, ceea ce îl face mult mai vechi decât orașe precum Roma, Constantinopol și Atena!
- Teatrul Antic din Plovdiv este unul dintre cele mai bine păstrate monumente antice din Europa!
- Mare parte din istoria sa a fost cunoscut drept Philippopolis, purtând numele lui Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, care a cucerit orașul în sec. al IV-lea î.Hr.
- Oraș cu rădăcini tracice, a fost invadat pe durata istoriei sale de persani, greci, celți, romani, goți, huni, bulgari, slavi, ruși, cruciați și otomani.
Cum ajungi la Plovdiv?
Noi, dacă am venit dinspre Bansko, am petrecut pe drum aproximativ 2 ore, distanța dintre cele două orașe fiind de aproximativ 150 km, prima parte dominată de serpentine. Este cam aceeași situație și dacă veniți dinspre Sofia.
În cazul în care veniți direct din București, distanța este puțin sub 400km, care se parcurge în aproximativ 5 ore, dacă nu punem la calcul pauze și formalitățile de la vamă. Cel mai ok traseu este București – Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Plovdiv, unde găsim și peste 100km de autostradă.
Unde stai și unde mănânci în Plovdiv?
Al doilea oraș al Bulgariei, cu peste 300.000 de locuitori, este cam de mărimea Clujului, Timișoarei, sau Constanței, pentru a vă face o idee. Așa că locurile de cazare nu sunt o problemă, fiind hoteluri pentru toate gusturile și buzunarele. Dacă inițial blocasem o cameră de hotel la un hotel de 3* din centru, am renunțat la aceasta pentru ceva mai mult comfort, preferând o cazare de 4*, în ideea de a continua pe firul cazării din Bansko.
Între „finaliste” au fost Hotel Maritza, Ramada Trimontium și Holiday Inn, toate de 4*, cu plusuri și minusuri. Am ales în cele din urmă Holiday Inn, care era cel mai departe de centrul orașului (cam 15minute de mers pe jos), însă era cel mai modern și cu notele cele mai mari pe booking și tripadvisor.
Camerele sunt destul de mici, însă echipate cu tot ce ai nevoie! Paturi king-size extraordinar de comfortabile, perne moi și tari, în funcție de preferințe, dotări pentru a pregări cafea/ceai, birou, TV plat cu diagonală mare, baie dotată cu tot ce ai nevoie, parcare privată, zonă spa (pe care nu am folosit-o) și cel mai bun mic dejun pe care l-am luat până acum la vreun hotel!
Am folosit TripAdvisor și în alegerea unui restaurant la care să luăm prânzul, în ziua în care sosit în oraș. Primul pe listă nu era deschis, probabil își „reveneau” încă după Anul Nou, așa că am încercat și locul 2 și nu am regretat nici un moment! Mâncarea la Restaurantul Smokini a fost excelentă și dacă mai revin în Plovdiv, cu siguranță mă întorc și aici! Am servit câte o cafea, o apă, carne de porc în bacon cu piure de morcov și carne de pui cu sparanghel, iar la desert un lava cake excelent, alături de o înghețată divină, cât și un cheesecake de portocală de nota 10! Un total de aproximativ 120 lei, mi s-a părut raportul calitate-preț extraordinar!
Plimbare prin Plovdiv și ce să vizitezi!
În prima zi, după ce ne-am cazat, fix la ora 14, am lăsat mașina în parcarea hotelului și am plecat către centrul orașului. Citisem pe internet despre un pod acoperit care traversează râul Maritza, însă nu a fost ce mă așteptam. Mă gândeam la ceva turistic, gen podul acoperit de la Sighișoara, sau poate ca Podul Minciunilor din Sibiu, însă am dat peste o înșiruire de magazine, pe stânga și dreapta, care duc până pe malul celălalt.
După ce ne-am învârtit până am găsit restaurantul, am plecat mulțumiți, cu google maps pornit, spre obiectivele turistice de pe listă. Am ajuns ușor la Stadionul Roman, care apare din senin la capătul unui bulevard pietonal, însă l-am lăsat pe mai târziu, deoarece „vedeta” orașului este Teatrul Roman și îmi era teamă să nu se închidă.
Am ajuns în dreptul unei biserici și am început să urcăm pe o străduță, aflată în proces de modernizare, precum este o mare parte din oraș, semn că se dorește ca Plovdivul să arate perfect în 2019 când își primește titlul de Capitală Culturală a Europei! După ce am urcat pe această străduță și am mai trecut pe lângă o biserică, ajungem în cele din urmă la Teatrul Roman, care încă mai primea musafiri.
Teatrul Antic – Plovdiv
Construit în jurul anului 90 d.Hr, în timpul Împăratului Domițian, teatrul a fost folosit până la sfârșitul sec. al IV-lea și este unul dintre cele mai bine conservate teatre antice din lume. Situat între dealurile Taximtepe și Djambazepe, două dintre cele șapte coline pe care s-a format orașul, Teatrul Antic era unul dintre cele mai de preț clădiri ale Philippopolisului, având capacitatea să primească până la 5000 de spectatori. Având o formă semi-circulară, cu diametrul de 82metri, teatrul găzduia diverse jocuri, dar și lupte de gladiatori.
Astăzi, teatrul antic este adaptat la viața contemporană și culturală a orașului, fiind folosit pentru spectacole și concerte, beneficiind de o acustică extraordinară. Poate găzdui până la 3000 de spectatori.
Coborând pe străduța îngustă către Stadionul Antic, am trecut pe lângă Școala Galbenă, prima școală gimnazială din Bulgaria, datând din 1868, dar și pe lângă Biserica Sf.Dumitru „St.Dimitar Church”, la care am și făcut o pauză de câteva minute. Cel mai probabil actuala biserică a fost ridicată pe locul unei bazilici creștine timpurii, din care nu au rămas însă dovezi. În Evul Mediu aici era o biserică în onoarea Sf. Demetrius din Salonic. Monumentalele coloane din marmură aduc aminte de grandoarea anticului Philoppopolis, iar iconostasul, de asemenea făcut în marmură, este de o valoare inestimabilă.
Biserica St.Dimitar
Indicatoarele vor să ne ducă spre diverse case, probabil în care au locuit personalități locale sau naționale, însă nu prea ne impresionează la ceas de seară, preferând să ne întoarcem către stadionul antic.
Stadionul Antic din Philippopolis a fost construit la începutul sec. al II-lea, în timpul domniei Împăratului Hadrian, fiind una dintre cele mai impozante clădiri ale orașului, care adăpostea la acea vreme cca. 100.000 de cetățeni. Cu o lungime de 240m și o lățime de 50m, locuri dispuse pe 14 rânduri, avea o capacitate de 30.000 de spectatori. Locurile sunt făcute din marmură albă, iar unele dintre ele sunt decorate cu gheare de leu stilizate.
Astăzi doar partea nordică a stadionului este accesibilă, având posibilitatea să mergi pe strada antică, să vezi o parte din pistă, dar și locuri din marmură pe care stăteau spectatorii. Zilnic sunt 5 proiecții, în sala de cinema, ce prezintă filme 3D având tema jocurilor antice.
Nu am mai avut șansa să intrăm la proiecțiile 3D, însă am continuat plimbarea pe străzile destul de aglomerate ale orașului, înțesate de magazine de lux și branduri internaționale.
Stadionul Roman
Următoarea țintă avea să fie Parcul Regele Simeon, cel mai cunoscut din oraș și situat lângă Primărie, dar și lângă Odeonul Roman și Forumul Roman, aflate în ruină. Parcul este celebru pentru fântânile sale cântătoare, însă nu m-am gândit la faptul că pe timp de iarnă sunt oprite, astfel încât nu am avut parte de concert :) am văzut totuși bucuria unora pe patinoarul din fața primăriei, dar și un joc de lumini care înlocuiau fântânile pe timp de iarnă. De aici am pornit către hotel, pentru că eram obosiți și noi, dar și telefoanele cărora abia le-au rezistat bateriile să ne ducă până la cazare.
Ziua însă nu s-a încheiat aici..după ce ne-am încărcat bateriilor la telefon, dar și noi cu un ceai, am mers la un mall, să vedem dacă-s diferențe față de cele românești.. nimic notabil, doar că mult mai puține restaurante la ultimul etaj, iar bulgarii nu sunt mari fani ai sosului de usturoi, pentru că nu l-am găsit nici la McDonalds, nici la KFC. La noi nu se poate percepe așa ceva!!
A doua zi era în plan să ajungem la ora 10 la stadion, pentru a vedea proiecția 3D, însă ne-a trecut repede.. am revenit în orașul vechi, de această dată cu mașina. Am găsit o parcare (2leva/oră) și ne-am întors la străduța ce urcă spre Teatrul Roman. Oamenii erau deja puși pe treabă, înlocuind pavajele, iar noi eram gata de vizitat, cel puțin pentru 2-3 ore, când urma să plecăm spre casă.
Am trecut pe lângă Moscheea Cumaya, ridicată în timpul Sultanului Murad II, peste ruinele Bisericii Creștine St.Petka. Este în continuare funcțională și una dintre cele mai mari moschei din Bulgaria. Interiorul este bogat în decorațiuni cu inscripții din Coran.
O scurtă pauză am făcut-o la Biserica Nașterii Fecioarei Maria, „ The Assumption of the Holy Virgin Church”, una dintre cele mai vechi din oraș, care este imposibil de ratat datorită poziției sale, fix între Stadionul Roman și Teatrul Antic. Urcând pe străduță, după ce lași în urmă bisericile și teatrul, descoperi cu adevărat Orașul Vechi. Nu vorbim de orașul roman, nu chiar atât de vechi, întrucât alte vestigii nu prea mai avem… Găsim însă numeroase case din sec. al XVIII-lea, superb decorate, cu specific bulgăresc, pe care merită să le vizitați.
Trecem întâi pe lângă Vechea Farmacie „Hippocrates”, transformată în muzeu. Casa dr. Sotir Antoniadi a fost între 1872 și 1947 una dintre cele mai bine dotate farmacii din Plovdiv, iar din 1981 a fost transformată în muzeu de colecții farmaceutice, cu obiecte unice în Bulgaria, exponate datând din perioada Renașterii Bulgariei din sec.al XIX-lea.
Hippocrates Old Pharmacy
În imediata apropiere găsim Expoziția permanentă a lui Zlatyu Boyadzhiev, unul dintre cei mai mari pictori bulgari ai sec. XX. Remarcabila clădire a fost construită în 1860 și a aparținut Dr.Stoyan Chomakov, figură importantă din perioada Renașterii Bulgariei din sec.al XIX-lea, care a luptat pentru independența bisericii bulgărești.
Expoziția permanentă Zlatyu Boyadzhiev
Biserica Constantin și Elena este cea mai frumoasă pe care am avut ocazia să o vizitez în Plovdiv. În partea de est putem vedea încă zidul original care făcea parte din fortificația orașului Philippopolis în sec.V-VI, chiar dacă actuala biserică datează din 1832. Există însă dovezi că pe acest loc a existat o biserică mult mai veche, iar potrivit legendei aici au fost păstrate relicvele martirilor Severian și Memnos, care au murit pentru creștinism în anul 304, în perioada lui Dioclețian. Picturile exterioare, dar și interiorul sunt superbe!
Biserica Constantin și Elena
Ajungem și la un alt simbol al orașului, Poarta de Est a Orașului, sau Hissar Kapi. Aceasta datează din anii 500, când era Împărat al Bizanțului Justinian cel Mare. Actuala fațadă este însă din sec. al XIV-lea, dar se integrează perfect în viața contemporană a orașului.
Hissar Kapi
Între casele care merită puse în revistă, dar și o scurtă vizită sunt:
Casa Nikola Nedkovich, construită în 1862, locuință a unui negustor de haine, este ridicată în stil baroc târziu, fiind între puținele case care mai păstrează obiectele locatarilor originali. Mobilierul elegant recrează viața autentică a familiilor bulgărești din finalul sec.al XIX-lea.
Casa Hindliyan, construită între 1834-1835 este una dintre puținele case simetrice, conservată perfect. A aparținut uneia dintre cele mai apreciate familii de armeni din Plovdiv, un comerciant foarte bogat, care aducea adesea mărfuri din India. Este celebră pentru tablourile-vederi, cu diverse orașe, precum St.Petersburg, Stockholm, Lisabona, Atena, Veneția și Constantinopol.
Casa Balabanov este una dintre atracțiile principale ale Vechiului Plovdiv, povestea acesteia începând la startul sec. al XIX-lea. Demolată în 1935, apoi reconstruită între 1976-1979, după detaliile extraordinare ale unei case specifice perioadei Renașterii Bulgariei. Impresionează prin dimensiunile sale, dar și prin modelul său specific coastei maritime a Bosforului. Mai multe evenimente culturale sunt organizate aici, precum: recitaluri, concerte, expoziții etc.
Casa Balabanov
Casa Klianti, ridicată în 1816, este una dintre cele mai vechi case păstrate până în prezent, fiind complet reconstruită în 1846. A fost declarată monument al culturii încă din anul 1949, iar interiorul este de o frumusețe fascinantă.
Nu în ultimul rând trebuie menționată Casa Kuyumdzioglu, cea mai mare clădire din perioada Renașterii Naționale în Plovdiv, ridicată de maestrul Hadji Georgi pentru bogatul negustor Argir Koyumdjioglou în 1847, cunoscută și sub numele de Casa Regelui. În prezent adăpostește Muzeul Etnografic, care prezintă o bogată colecție de costume tradiționale, obiecte de artizanat, din viața de zi cu zi a țăranilor bulgari, fotografii și picturi vechi.
Muzeul Etnografic Plovdiv
Turnul cu Ceas care se înalță pe dealul Sahat Tepe este unu punct de belvedere asupra orașului și a fost menționat pentru prima dată în 1623, însă actualul turn datează din 1812 și are 17.5m înălțime.
Moscheea Imaret este una dintre cele mai vechi clădiri din oraș, fiind ridicată în 1444-1445 și reprezintă un ansamblu arhitectural și religios secular, fiind folosit pe parcursul secolelor atât din punct de vedere religios, cât și pe post de garnizoană.
Moscheea Imaret
Un alt simbol al orașului, de poate fi văzut cam din orice punct și de care puțini sunt mândri, îl reprezintă Monumentul Armatei Sovietice. O statuie înaltă de 10,5m, situată pe cel mai înalt deal din oraș. reprezintă soldatul rus eliberator, numit popular Alyosha. Dacă aveți puțin timp liber, dar și condiție fizică, puteți urca până sus pentru o priveliște asupra întregului oraș.
…și să nu îl uităm pe Nebunul Milo, cel mai simpatic „cetățean” al Plovdivului.
Crazy Milo
BILETE ȘI TARIFE:
Pentru vizite individuale la fiecare obiectiv există o taxă de 5leva/adult și 2leva/student. Excepție face Casa Klianti, unde costă 10leva, respectiv 4leva.
Există posibilitatea de bilet combinat, ce cuprinde 5 vizite la alegere (excepție Casa Klianti). Un astfel de bilet costă 15leva/adult și 5 leva/student.
Pentru proiecția 3D la Stadionul Roman, tarifele sunt 7,2leva/adult și 3,6leva/student, iar orele de proiectare sunt cuprinse între orele 10:00 și 17:00.
Pentru mai multe informații despre bilete și tarife puteți accesa link.
Plovdivul chiar este un oraș ce are multe de oferit și sincer să fiu nu mă așteptam să fie chiar așa. Dar ținând cont că am avut 24 de ore de stat aici și nu am apucat să fac tot ce mi-am propus, este clar că orașul merită vizitat.
În jurul orelor 13-14 am urcat înapoi în mașină cu direcția București, fără a ocoli însă Veliko Târnovo, primul oraș bulgăresc pe care l-am vizitat și care îmi pare, cu fiecare vizită, din ce în ce mai frumos.