Sus
  >  Home   >  Călătoria prin Campionatul Mondial: Portugalia-Uruguay!

Revenim la Campionatul Mondial, pentru meciul din această seară: Portugalia-Uruguay! Scriu acest articol chiar în momentul în care se joacă partida dintre Argentina și Franța, duel câștigat de francezi cu 4-1, chiar dacă țara sud-americană a primit mai multe voturi din partea cititorilor. Articolul îl puteți găsi aici.

Aici nu o să discutăm însă meciurile din punct de vedere fotbalistic, ci o să analizăm duelul dintre țările combatante din perspectiva turismului.

Punctajul se calculează în funcție de următoarele criterii:

 • Numărul anual de vizitatori – țara cu număr mai mare de turiști marchează un gol!
 • Numărul de atracții/obiective turistice importante – țara mai atractivă din acest punct de vedere marchează un gol!
 • Landmark, sau un simbol/reper celebru în toată lumea – dacă una dintre țări are un simbol celebru în toată lumea, trece pe tabelă încă un gol (ex. Turnul Eiffel, Statuia Libertății, Marele Zid Chinezesc, Colloseum etc). Ambele echipe pot marca dacă este cazul!
 • Cadrul natural – statul care oferă un cadru natural mai spectaculos, cu munți, plaje, peisaje speciale, mai marchează un gol!
 • Capitala – în general, când vizitezi o țară nouă, dorești să vezi și capitala acesteia, în mod normal cel mai frumos și dezvoltat oraș. Țara care ne oferă o capitală mai vizitată, mai atractivă, mai celebră, marchează încă un gol!
 • În caz de egalitate, golul de aur o să fie în funcție de preferința personală, alegând țara care mi-a plăcut mai mult, sau pe care îmi doresc mai mult să o vizitez!

În ce privește criterirul 1, deși nici una dintre aceste țări nu se află în topul celor mai vizitate din lume, sau măcar de pe continentele lor, totuși Portugalia are un avantaj important, fiind aleasă de peste 12 milioane de turiști străini, spre deosebire de Uruguay care abia depășește 3 milioane de vizitatori. GOL pentru Portugalia! 1-0!

Pentru a vedea cine marchează la criteriul nr.2, să vedem cu ce obiective turistice majore se laudă fiecare țară:

Obiective turistice Portugalia

 • Lisabona – capitala Portugaliei, unu dintre orașele cu cea mai mare creștere a numărului de turiști în ultimii ani
 • Porto – orașul vinului
 • Madeira – poate cea mai frumoasă insulă europeană – Insula Primăverii Eterne
 • Insulele Azore – numite „Hawaii-ul din Europa”
 • orășele superbe, precum Guimaraes, Sintra, Braga etc.
 • plaje minunate, atât pe insulele de mai sus, cât și în apropierea capitalei, de ex. în Estoril.

Madeira – Portugalia

Obiective turistice în Uruguay

Probabil Uruguay este una dintre cel mai puțin atractive țări din America de Sud, pentru că nu oferă prea multe obiective turistice importante.

 • izvoarele naturale – o baie în izvoarele calde din Salto sau Paysandu este o bună modalitate de a te relaxa, într-o plimbare prin Uruguay
 • Punta del Diablo – satul pescăresc cu plaje neatinse de prea mulți turiști
 • minele de pietre prețioase din Artigas
 • capitala Montevideo

Din păcate Uruguay nu poate ține piept Portugaliei din punct de vedere al atracțiilor turistice, iar europenii marchează încă un GOL!! Portugalia conduce cu 2-0!

Landmark, sau criteriul în care se punctează simbolurile/reperele cunoscute internațional, este unul în care ambele țări au dat-o în bară. Niciuna dintre cele două state nu se bucură de un simbol celebru pretutindeni, asemeni Franței care a punctat datorită Turnul Eiffel!

Montevideo – Uruguay

Una dintre cele mai mici state din America de Sud, Uruguay nu dispune nici de un relief impresionant, deși se află între Argentina și Brazilia, două țări foarte atractive din punct de vedere al cadrului natural. Cu toate acestea, cel mai înalt punct din țară este de puțin peste 500m altitudine, predominând relieful deluros. Singurele puncte atractive din punct de vedere natural sunt Rio Negro și ieșirea la Oceanul Atlantic.

Nici Portugalia nu impresionează prin cadrul natural, mai ales dacă ne uităm la partea continentală. Însă dacă punem la socoteală și insulele, atunci se decide câștigătorul! Insulele Azore, cât și Madeira, sunt între cele mai frumoase insule din Europa și chiar din lume, beneficiind în primul rând de peisaje superbe. În Azore găsim cel mai înalt punct al Portugaliei, cu peste 2350 m altitudine. GOL Portugalia, 3-0!

Și duelul capitalelor pare să fie clar, Lisabona fiind vizitată de peste 6 milioane, având printre obiectivele sale Turnul Belem, Castelul Sao Jorge, Catedrala Lisabona, Ocenariu etc. Montevideo, capitala Uruguayului, este mult prea puțin cunoscută și vizitată, principalele obiective fiind Piața Independenței și Teatrul Solis. GOL Portugalia, 4-0!

Nu că ar mai avea vreo importanță, însă dacă era necesar și golul de departajare, oferit de preferința personală, votul meu ajungea tot la Portugalia. Chiar dacă prefer țările exotice, tind să cred că Uruguay nu m-ar impresiona cu nimic și aș prefera un tur al Portugaliei continentale, combinat cu un sejur de câteva zile în Maldive și Azore.

Vă rog și pe voi să votați cu țara pe care ați prefera să o vizitați, dintre cele două!

[Total_Soft_Poll id=”6″]

 

postați un comentariu

18 − 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.