Cel mai controversat obiectiv turistic din România: Mănăstirea Prislop, lăcașul Părintelui Arsenie Boca
Am început să povestesc despre mini-circuitul făcut prin Transilvania, de doar 4 zile, începând cu vizita prin Cluj, după care a urmat experiența avută la Peștera Scărișoara, unde am văzut cel mai mare ghețar subteran din lume! Ultima noapte de cazare a fost programată în județul Hunedoara, unde aveam ceva treabă, dar și câteva obiective turistice în plan.
Povestea despre cazarea din Sarmizegetusa, pe care o consider cea mai proastă cazare de care am avut parte până acum, o găsiți aici. După ce ne-am mutat la o altă pensiune, am vrut să profităm de timpul rămas și să vizităm ceva. Sunt foarte multe obiective turistice în zonă (Biserica Densuș, Ulpia Traiana Samizegetusa, Geoparcul Dinozaurilor din Hațeg, Rezervația de Zimbri etc), însă am ales să mergem la, probabil, cel mai controversat obiectiv turistic din țară: Mănăstirea Prislop, lăcașul părintelui Arsenie Boca.
Drumul este relativ scurt, din Hațeg fiind o distanță de doar 14km, parcursă în aproximativ 20 minute. Șoseaua este perfectă, urmare a fenomenului Arsenie Boca care s-a amplificat foarte mult în ultimii ani. De asemenea au apărut în apropiere o multitudine de restaurante, unități de cazare și tarabe de suveniruri. Am ajuns în imensa parcare (cred că cea mai mare parcare a unui obiectiv turistic din România) pe la ora 19:30, deci aveam suficient timp să vizităm pe lumină mănăstirea.
În ciuda orei târzii, erau destui oameni veniți să se roage sau să viziteze, chiar dacă se pare că fluxul de vizitatori a scăzut destul de mult spre deosebire de ultimii 2-3 ani, când s-a ajung la un record de aproape 100.000 de persoane într-un singur weekend!!
Biserica este foarte frumoasă, însă cu dimensini reduse, iar interiorul mai păstrează foarte puține picturi, de pe vremea Domniței Zamfira, înmormântată în tindă încă din 1580. În exterior, doar fațada dinspre apus a fost pictată, în sec. al XVIII-lea.
Citește și:
Istoricul Mănăstirii Prislop
Piatra de temelie a Mănăstirii Prislop a fost pusă între anii 1399-1405, de către ctitorul Sfântul Nicodim de la Tismana, care a copiat în acest loc un Tetraevangheliar slavon, ceea ce este cel mai vechi manuscris cu dată sigură, păstrat încă pe teritoriul României.
Al doilea ctitor al mănăstirii avea să fie Domnița Zamfira, fiica lui Moise Vodă Basarab din București, cea care a venit pentru izvoarele tămăduitoare de la Prislop. Însănătoșită, avea să facă numeroase daruri mănăstirii, printre care cărți și haine liturgice, moșii, dar și o pictură nouă. Aici avea să-l cunoscă pe Ioan, cel care mai târziu avea să devină mitropolit și-l va întâmpina pe Mihai Viteazul la Alba Iulia, în anul 1600.
Pentru că nu au vrut să treacă la greco-catolicism, călugării ortodocși de la Prislop aveau să fie asupriți în 1762, iar biserica să fie incendiată de armata generalului Bukow, la ordinele împărătesei Maria Tereza. În urma acestui eveniment biserica a fost jefuită și arsă, iar călugării alungați, unii dintre ei ajunși în Țara Românească, iar alții la închisoare. Din acest moment până în 1948, Mănăstirea Prislop aparține bisericii Romano-Catolice, când revine la ortodoxism, iar din 1950 este transformată în mănăstire de maici.
În toamna anului 1948, mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, aduce la Mănăstirea Prislop pe ieromonahul Arsenie Boca, pentru a reînvia mănăstirea, atât din punct de vedere material cât și spiritual. Din acest moment toate lucrările realizate la mănăstire aveau să fie făcute personal, ori la îndrumarea părintelui. De exemplu, în 1952, a ridicat clopotnița mănăstirii, pe dealul din apropiere. Din acest motiv, Arsenie Boca este considerat cel de-al treilea ctitor la mănăstirii.
Alți ani grei pentru mănăstire aveau să fie între 1959 și 1976, când călugării au fost alungați pe baza unor legi emise de stat, iar Prislopul avea să devină azil de bătrâni.
Cele mai importante date de prăznuire la Mănăstirea Prislop
8 mai – hramul mănăstirii
14 septembrie – hramul de toamnă
13 septembrie – prăznuirea Sf.Cuvios Ioan de la Prislop
28 noiembrie – pomenirea Părintelui Arsenie Boca
Despre Arsenie Boca
Arsenie Boca este motivul pentru care a apărut fluxul enorm de turiști din ultimii ani, fiind un subiect foarte controversat. Mulți sunt sceptici în privința presupuselor minuni care s-au înfăptuit la momântul părintelui, însă și mai mulți străbat întreaga țară pentru a ajunge aici. Comuna Silvașu de Sus a prosperat, le fel și multe agenții de turism care au organizat circuite către această destinație, dar și producătorii și vânzătorii de suveniruri, care au pus chipul părintelui pe orice obiect. Dar cine este de fapt Arsenie Boca?
Născut în anul 1910, în Vața de Sus, este considerat de ucenicii săi cel mai mare duhovnic român al sec.XX. A urmat cursurile liceului Avram Iancu din Brad, terminat ca șef de promoție în 1929, când a plantat în curtea liceului un stejar.
În 1936 a fost hirotonit diacon celibatar, iar în 1939 petrece trei luni la Schitul Românesc Prodromu de la Muntele Athos, apoi este trimis la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Participant activ la mișcarea legionară, este închis de mai multe ori, până în 1948 când a fost adus la Mănăstirea Prislop.
În 1984 s-a retrat la Sinaia, unde avea chilia și atelier de pictură, loc în care avea să închidă ochii pe 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 ani, cu dorința de a fi înmormântat la Mănăstirea Prislop.
Astăzi mormântul părintelui este cel puțin la fel de vizitat precum mănăstirea în sine, cel mai mare număr de credincioși venind pe data de 28 noiembrie.
Program Mănăstirea Prislop
Orele 06:00 – 21:00
Intrare gratuită
Este obligatorie ținuta decentă!
Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!