Sus
  >  Home   >  Râpa Roșie – copie a Marelui Canion în România?

După ce am părăsit hotelul din Alba Iulia, în drum spre casă am mai pregătit un ultim popas – Râpa Roșie de lângă Sebeș.

Auzisem că este un loc special, dar nu îl vizitasem niciodată. În plus citisem despre toate paralelele făcute cu Marele Canion din SUA, lucru care te face și mai curios. Cum să ratezi un așa obiectiv când te afli la doar 40 minute distanță?

râpa roșie

Trebuie să spun că toate comparațiile sunt adevărate! Exact cum apare Marele Canion prin filmele de la Hollywood, așa am văzut și noi Râpa Roșie de la Sebeș.

Peisaje de vis, adâncituri de sute de kilometri, văi întregi de culoare roșiatică, plimbări cu măgăruși, locuri de observație… Hai că deja exagerez cu asta. NIMIC NU ESTE ADEVĂRAT!

Ca de obicei, comparații pompoase, menite să atragă 2-3 turiști în plus, sau în cazul nostru, câțiva vizitatori extra pe site-uri. Click-bait și nimic mai mult.

râpa roșie

Râpa Roșie = Marele Canion de România? În primul rând Râpa Roșie nu are nimic în comun cu un canion. O astfel de formațiune constă într-o vale, foarte adâncă și îngustă, prin care un râu curge cu viteză.
În schimb Râpa Roșie este un deal, al cărui versant a fost modelat de torenți, având în plus și o culoare interesantă.

O comparație mai realistă poate fi făcută cu „badlands”, tot din SUA. Chiar dacă și de această dată, ce avem noi este la o scară mult mai mică.

Ce este cu adevărat la Râpa Roșie

La 2-3 km de autostrada Sibiu – Orăștie, în apropierea Sebeșului, putem vedea un perete imens, de vreo 800m lungime și până la peste 100m înălțime, cu forme ciudate și o culoare maro-roșiatică inedită.

Râpa Roșie, vedere dinspre drumul principal

Peisajul s-a format în milioane de ani, prin procesele de eroziune și mai ales șiroire, apa fiind principalul arhitect. Dar nu vorbim de vreun râu, ci de torenți. În plus, relieful râpei se modifică aproape cu orice ploaie mai zdravănă, când la baza acesteia se formează noi conuri de dejecție.

Surpările, prăbușirile și alunecările de teren nu sunt ceva nemaivăzut aici, fapt ce contribuie la modelarea atât de interesantă pe care o vedem la Râpa Roșie.

Coloane, piramide, turnuri, sunt separate de ravenele formate prin șiroirea apelor. Culoarea se datorează în principal argilei roșii, combinată cu diverse alte tipuri de rocă.

Nu o să intru în mai multe detalii tehnice, dar este clar că o comparație cu un canion nu își are locul. Însă cu toate acestea, Râpa Roșie este un loc special, care merită o vizită.

Cele 10ha au fost numite rezervație naturală și aria este protejată, alături de câteva plante rare și interesante.

Accesul la Râpa Roșie

Drumul ce acces nu este cel mai fericit, acesta fiind pe un drum de câmp. Nu este doar o expresie, efectiv mergi prin câmp, vreo 2 km. La un moment dat drumul de pământ era blocat de utilaje agricole și am așteptat minute bune până ni s-a permis să trecem mai departe.

râpa roșie

În unele porțiuni drumul este destul de accidentat, iar după terminarea vizitei cu siguranță trebuie să vizitezi o spălătorie auto.

În apropierea Râpei Roșii un singur panou informativ, fără vreun alt suport turistic, sau informativ, sau măcar o tarabă cu suveniruri, sau apă. Auzisem că sebeșenii sunt mândri de acest obiectiv și aveam așteptări ceva mai mari.

O singură mașină mai era acolo, 2 fete care tocmai se întorceau de pe traseu și îl recomandau cu încredere. Noi însă eram pe grabă, și cu cea mică, așa că ne-am mulțumit cu poze de la baza formațiunii, fără traseu până în vârful dealului.

Cu siguranță este un loc perfect pentru poze spectaculoase și merită un drum de câteva minute. Însă ar fi cazul să terminăm cu aceste comparații pompoase și să promovăm exact ce avem, pentru că merită cu adevărat!

postați un comentariu

sixteen + 14 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.