Răvășitul Oilor – un obicei milenar, pe care le dispariție!
În urmă cu 2 weekenduri am făcut un scurt traseu, care s-a încheiat apoteotic la Bran, sărbătorind alături de localnici „Răvășitul oilor”.
Circuitul nostru a început sâmbătă la prima oră, plecare din București și o primă oprire la Curtea de Argeș. Mănăstirea de aici mi se pare cea mai elegantă din România și o vizitez de câte ori am ocazia, cu mare plăcere.
Am continuat pe Transfăgărășan, cu o scurtă pauză la Bâlea, iar mai apoi la Restaurantul Vama Cucului. A fost cea mai proastă experiență pe care am avut-o de multă vreme și nu recomand sub nicio formă acest restaurant.
Seara am petrecut-o în Sibiu, explorând puțin centrul vechi. Același lucru l-am făcut și a doua zi dimineața, pentru a face câteva poze la Podul Minciunilor, după care am plecat spre Bran. Drumul destul de lung, aproximativ 4 ore, însă mă gândeam doar la delicatesele locale pe care le voi găsi la „Răvășitul Oilor”.
Să fiu sincer, nu știam de acest festival și doar întâmplarea a făcut să coincidă cu sosirea noastră la Bran. Dar din momentul în care am citit pe internet de eveniment, mi-am spus că este obligatoriu să ajung.
Răvășitul Oilor
Răvășitul Oilor este un obicei secular, care marchează sfârșitul anului pastoral. Ciobanii aduc oile de pe munte, iar proprietarii acestora se bucură de partea lor de brânză. Totul culminează cu muzică, dans, voie bună și desigur, pastramă, brânzeturi, caș, bulz și must.
Tradiția este una care se desfășoară în mai multe localități din România, însă festivalul de la Bran este probabil cel mai cunoscut dintre toate. Acesta are loc, în condiții normale, în ultimul weekend al lunii septembrie, în locul numit Platoul Inima Reginei, aflat la 500-600m distanță de Castelul Bran.
Festivalul este cu atât mai interesant cu cât se vede în apropiere, sus pe stâncă, putem vedea cel mai cunoscut obiectiv turistic al României, Castelul Bran, mai sus amintit.
Pot să spun că mâncarea a fost bună, pe măsura așteptărilor și am luat și pentru acasă câteva preparate. În schimb nu m-am dat în vânt după muzica populară live, dată mult prea tare, însă aceasta este tradiția, o respectăm. Probabil cea mai fericită a fost Eva, când a văzut oițele ce stăteau în centrul platoului… doar ele sunt „vedetele” evenimentului.. chiar dacă erau puse la vânzare.
Din păcate, se pare că tradiția este pe cale de dispariție, în urmă fiind rămas doar cu muzica și grătarele. Asta pentru că tot mai puțini ciobani urcă la munte cu oile, iar transhumanța este aproape istorie. După „răvășit”, proprietarii își alegeau oile pe care le țin acasă, iar celelalte erau date către cioban, care cobora cu ele spre șes, zona Bărăgan, Balta Brăilei, sau Dobrogea. Drumul se făcea, evident, pe jos, iar înapoi se mai întorcea pe la jumătatea lui mai. Astăzi acest obicei milenar este dispărut. iar din „răscolit” a rămas mai mult renumele.
Pe lângă Bran, festivalul „Răvășitul Oilor” se organizează și în alte localități, precum: Runcu (Dâmbovița), Slănic Moldova, sau Rucăr (Argeș).