Site icon Umblu Teleleu

Riga – Capitala mondială a stilului Art-Nouveau

Aventura noastră prin Letonia a început, evident, în capitala Riga, cel mai mare oraș din Țările Baltice. Fermecătorul oraș oferă un mixt perfect de istorie, cultură și arhitectură. Orașul este cunoscut pentru impresionantele clădiri în stil Art Nouveau, pentru pitorescul centru vechi, dar și pentru gastronomie.

Nu în ultimul rând, Riga dispune de o viață de noapte vibrantă, iar plajele din apropiere așteaptă să fie descoperite.

Am scris deja despre cum se poate ajunge în Riga, despre opțiuni de cazare și restaurante, nu voi relua subiectele. Puteți regăsi toate aceste informații aici.

Scurt istoric Riga

Riga este cel mai mare oraș baltic și este situat la gura de vărsare a râului Daugava în Marea Baltică. Deși este atestat încă din anul 1201, la mijlocul anilor 1800 Riga era un mic oraș, de doar 50.000 locuitori. Totuși, începând cu anul 1897 a cunoscut o dezvoltare fără precedent, iar în 1913 ajungea la peste 500.000 locuitori, fiind în acel moment al 5-lea oraș ca mărime din Imperiul Rus.

În aceeași perioadă s-a început și extinderea orașului, trecând de fortificațiile orașului medieval, care au fost dărâmate în mare parte. S-a ales o arhitectură asemănătoare cu cea a Vienei, cu centură de bulevarde și parcuri în jurul centrului istoric.

În doar 3 ani, între 1910 și 1913 s-au construit aproximativ 500 clădiri noi, dintre care majoritatea în stil art-nouveau, care au făcut din Riga să fie numită capitala art-nouveau la nivel mondial. Utilizarea acestui stil este și o urmare a dezvoltării economice fantastice, venind astfel nevoia unor clădiri mai frumoase, frumos decorate.

Ce am vizitat prin Riga

Plecând de la hotelul Radisson Blu Latvija într-un tur pietonal condus de un ghid local, am avut două obiective principale: zona Art Nouveau și Centrul Vechi. La care s-au mai adăugat anumite vizite scurte la unele atracții importante ale Rigăi.

Turul Art-Nouveau

Centrul Art Nouveau este se află la 10 minute de mers pe jos de cel istoric, cele 2 părți ale orașului fiind despărțite de centura verde, formată din parcuri și grădini. Cel mai prolific arhitect, figură marcantă în istoria orașului, avea să fie Mihail Eisenstein. Lucrările sale pot fi văzute în special pe strada Alberta din Riga.

Strada Alberta este epicentrul zonei Art Nouveau, unde găsim 8 clădiri recunoscute drept monumente de arhitectură. Clădirile sunt fantastic decorate cu sculpturi, fațate, balcoane, în diverse stiluri, de la grec, roman, până la egiptean. Nu mă așteptam să văd în Letonia niște sfincși înzăpeziți.

Desigur, Alberta Street nu este singura în care găsim astfel de clădiri. Toate străzile adiacente au cel puțin 3-4 astfel de exemple de clădiri. Toate aceste edificii se văd din exterior, majoritatea având rol rezidențial, ori sunt instituții ale statului.

Riga Art Nouveau Centre

Pe aceeași Str. Alberta găsim Riga Art Nouveau Centre, unul dintre cele mai noi muzee din Riga, găzduit de o clădire superbă ridicată în 1903. Fosta casă a arhitectului leton Konstantins Peksens, a fost perfect renovată, până la ultimele detalii, iar acum este deschisă publicului.

Se pot vizita mai multe camere, iar totul este autentic. Inclusiv personalul este îmbrăcat după moda acelor ani. Impresionantă este scara interioară, în spirală, care face legătura între etaje. La finalul turului se poate viziona un scurt film despre apariția și dezvoltarea stilului art-nouveau în Riga.

Una dintre cele mai folosite motive, tematici la decorarea clădirilor sunt busturile și siluetele feminine. Sunt atât de multe astfel de elemente încât s-a organizat la un moment dat chiar un concurs de Miss Riga, pentru cea mai frumoasă decorațiune pe această tematică.

Câteva edificii în stil art nouveau au apărut, evident și în centrul istoric al orașului. Amintesc două exemple care merită văzute: clădirea de pe strada Teatra, nr. 9, cu al său grup statuar ce ține vârf un glob de sticlă, dar și clădirea de pe Str. Meistaru, nr.10, pe turlele căreia vedem pisicile devenite un fel de simbol al orașului. Se spune că proprietarul clădirii a dorit să adauge aceste elemente pentru a-și demonstra superioritatea asupra vecinului de peste drum.

Centrul istoric

Pentru a ajunge în centrul istoric se traversează unul dintre parcuri, în care găsim canalul construit de suedezi, când Riga se afla sub ocupația lor. Dacă acesta există încă, iar apele sale înghețate ne-au bucurat privirile, din fostele fortificații nu a mai rămas nimic.

Cea mai veche parte a orașului este și locul preferat de turiști. Având o valoarea istorică și arhitecturală imensă, toată zona istorică a Rigăi a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, în 1997.

Powder Tower

Trecem pe lângă Turnul Pulberei (Powder Tower), parte a sistemului defensiv al orașului. Turnul pe care îl vedem astăzi a fost ridicat în 1650, pe bazele unuia mai vechi din 1330, când purta numele Turnul Nisipului, distrus de trupele suedeze în timpul asaltului asupra polonezilor în 1621. După reconstrucție ajunge depozit de praf de pușcă, iar zidurile sale groase de 3m adăposteau 11 tunuri puternice.

Mai târziu este transformat în închisoare, apoi în camere de tortură, iar astăzi găzduiește Muzeul Leton al Războiului, cel mai mare muzeu militar din Letonia, cu peste 25.000 exponate.

Dome Square și Catedrala Riga

Primul stop avea să fie în Piața Catedralei (Dome Square), unde se puneau la punct ultimele detalii pentru deschiderea Târgului de Crăciun. Chiar dacă nu era deschis oficial, toate magazinele erau deschise deja, așa că am putut să ne bucurăm de gustul tradițional leton, în special de Balsam fiert.

Piața Catedralei este cea mai mare piață din centrul istoric, fiind menită să fie inima orașului. Se află, evident, lângă Catedrală, Dome Cathedral, scaunul arhiepiscopului Bisericii Evanghelice Luterane Letone. Piatra sa de temelie a fost pusă în 1211, când a luat forma unei biserici. Forma sa a suferit numeroase modificări în decursul istoriei, ajungând la cea inițială undeva la finalul sec. al XIX-lea.

Catedrala Riga este cea mai mare, dar și una dintre cele mai vechi clădiri cu scop religios din întreaga zonă baltică. În zilele noastre are mai mult un rol cultural, găzduind concerte și expoziții de artă.

Am avut ocazia să participăm la un concert de orgă în interiorul Catedralei. Aceasta dispune de o orgă mecanică uluitoare, cu 6718 țevi, fiind una dintre cele mai mari din Europa. Spre deosebire de majoritatea bisericilor, în vârful Catedralei Riga nu găsim o cruce, ci un cocoș. Acesta este un simbol al credinței luterane și se referă la trezirea conștiinței letonilor în noua religie.

Cocoșul este un simbol pe care îl găsim și în vârful celorlalte 2 biserici din centrul vechi. În Piața Catedralei chiar este marcat un loc din care se pot vedea toți cei 3 cocoși din vârful celor 3 biserici principale.

House of the Black Heads – Casa Capetelor Negre

Turul nostru ajunge la una dintre cele mai celebre edificii din Letonia – House of the Black Heads – Casa Capetelor Negre. Construit ca depozit, apoi loc de întâlnire și ceremonii pentru negustori și marinari, este un simbol al Rigăi încă din 1334, când era cea mai mare clădire publică a orașului.

În sec. al XV-lea devine sediul Frăției Capetelor Negre, o breaslă a negustorilor necăsătoriți, care organizau diferite evenimente aici. În aceeași perioadă se spune că aici ar fi fost ornat pentru prima dată în istorie un brad de Crăciun.

Clădirea a fost total distrusă de bombardamentele germane în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial și reconstruită între 1996-2000 pe baza fotografiilor și documentelor vechi.

House of the Black Heads se poate vizita ca muzeu, iar o parte a încăperilor sale pot fi rezervate pentru diverse evenimente.

Biserica St. Peter

După câțiva pași ajungem la Biserica St. Peter, cea mai înaltă din Riga, din turnul căreia poți vedea una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului. Ridicată în 1209, însă din clădirea inițială se mai păstrează doar câțiva pereți. Inițial era o capelă mică, probabil cu un turn separat. S-a ajuns la forma actuală în urma renovărilor din sec. al XV-lea.

Turnul bisericii a suferit numeroase modificări, iar în 1690 era cea mai înaltă construcție de lemn din lume. A fost renovat în 1967, iar actualul turn se înalță până la 123,25m, vizitatorii având posibilitatea să ajungă până la galeria a 2-a, la o înălțime de 72m.

Dacă inițial existau 6 cocoși în vârful turnului, astăzi mai există doar unul, ce datează din 1970.

În imediata apropiere a Bisericii St. Peter se mai găsesc două obiective interesante. Statuia celebrilor ”Cântăreți din Bremen”, dar și fosta Biserică St. George, despre care se spune că este cea mai veche clădire din piatră din Riga. Se pare că ar fi fost construită în 1204. Astăzi nu mai are rol bisericesc, găzduind Muzeul de Arte Decorative și Design.

Piața Centrală

Ieșim din Centrul Vechi și ne îndreptăm spre Piața Centrală, una dintre cele mai mari, dar și cele mai vizitate piețe din Europa de Est, cu aproximativ 100.000 de clienți zilnic. Spun clienți, pentru că mă refer la o piață alimentară și alte mărfuri, nu piață de for public.

Impresionează prin arhitectura sa unică, fiind construită în anii 1920 ca hangar pentru aeronave militare (zeppeline). În 1949 era numită cea mai bună piață din Uniunea Sovietică.

Piața Centrală din Riga este formată din 5 pavilioane, în care poți petrece jumătate de zi fără probleme. Este locul ideal și pentru turiștii care vor să cumpere suvenire și să încerce gusturile autentice letone.

Pe înserat, în drum spre hotel, nu ratăm alte două obiective importante din Riga.

Monumentul Libertății

În primul rând, un simbol național al Letoniei, Monumentul Libertății. Făcut din granit și cupru, monumentul din centrul capitalei simbolizează unitatea națională, libertatea și independența.

Ridicat doar prin fonduri strânse din donații de la rezidenții orașului, ajunge la aproape 43m înălțime și se divide în 13 grupuri sculpturale. În vârful monumentului se află simbolul libertății – o femeie cu înălțimea de 9m, ce ține în mâini 3 stele, ce simbolizează provinciile istorice ale țării și unitatea națională. În timpul ocupației sovietice, întâlnirile în zona monumentului erau strict interzise.

Catedrala Ortodoxă

Ultimul obiectiv bifat a fost Catedrala Nașterii Domnului din Riga și anume Catedrala Ortodoxă, care se află la câțiva pași de Hotel Radisson Blu Latvija.

Nu are valoarea istorică a celor despre care am vorbit anterior și nici nu este cuprinsă în zona centrului vechi. A fost ridicată în1876 la inițiativa țarului Alexander II. Avea să fie cea mai mare Catedrală Ortodoxă din zona baltică. În timpul Primului Război Mondial, trupele germane o transformă pentru scurt timp în biserică luterană, iar în 1960 autoritățile sovietice folosesc edificiul drept planetarium. Avea să își recapete rolul de Catedrală Ortodoxă în 1991, după recâștigarea independenței.

Riga – destinația potrivită pentru oricine

Dacă sunteți interesați de muzee, în Riga aveți peste 40 de variante. Pe lângă cele menționate mai sus, alte opțiuni sunt: Muzeul Etnografic în aer liber, Muzeul Motor, Muzeul Ocupației, Muzeul Național de Artă, Muzeul de Istorie al Rigăi și al Navigației, etc.

În cazul în care dorești să experimentezi viața de noapte din Riga, nu vei rămâne dezamăgit. Zona străzii Tallinn este cea mai celebră printre tinerii letoni, dornici de distracție, iar apoi străzile Avotu și Vagonu dispun de numeroase cluburi de noapte, baruri, berării. Evident, multe opțiuni le găsiți și în centrul istoric, iar Cartierul Teika este de asemenea potrivit pentru petrecăreți – aici se găsește clubul Tower, cel mai mare din zona baltică.

Radisson Blu Latvija dispune, la etajul 26, de un bar panoramic, ce se transformă în club noaptea. Dacă vreți să vă bucurați și de cea mai frumoasă panoramă din Riga, iar după finalul petrecerii să coborâți direct în cameră, poate este cea mai bună variantă.

Dacă sunteți o familie cu copii, să nu credeți că cei mici se vor plictisi în Riga. Puteți vizita Muzeul de Istorie Naturală, sau Grădina Zoologică Riga. Băiețeii vor aprecia o vizită la Motor Museum, iar toți copiii deopotrivă se vor bucura în spațioasele locuri publice de joacă, la Grădina Botanică, sau la Parcul de aventură Mezakakis.

Târgul de Crăciun din Riga

Un motiv în plus pentru care m-am bucurat să mă aflu în Riga a fost Târgul de Crăciun, a cărui deschidere a coincis cu zilele în care noi ne aflam în oraș.

Aflat pe lista „European Best Destinations” la capitolul cele mai bune târguri de Crăciun în 2023, nu se remarcă prin dimensiuni, ci în special prin simplitate și autenticitate. Deși nu sunt foarte multe standuri, iar suprafața târgului este destul de limitată. tot ce găsiți aici este autentic.

Localizat în Piața Catedralei, este de cele mai multe ori târgul de Crăciun cel mai apreciat din Letonia, cu cel mai înalt brad. Găsim și aici vin fiert, însă vedeta este Balsam fiert (băutura letonă tradițională), combinat cu un suc – pentru mine combinația nu a fost cea mai reușită, fiind foarte dulce, dar cu siguranță te încălzește.

Standurile de turtă dulce, bomboane, ceai și cafea și preferatele mele, cele cu mâncare gătită (cel mai adesea cu porc) nu lipsesc. Mâncarea este gătită în fața ta, la un ceaun pus pe foc, ceea ce face ca experiența să fie una autentică.

Nu lipsesc standurile cu suveniruri, hăinuțe din lână, jucării, miere de albină și derivate, sau bijuterii din argint și chihlimbar.

Copiii au posibilitatea să facă chiar o scurtă plimbare pe un ponei.

Deși este cea mai importantă Piață de Crăciun din Riga, aceasta din Piața Catedralei nu este și unica din capitala letonă. La doar câțiva pași distanță, în Parcul Esplanade, găsim un alt micuț Târg de Crăciun. Aici sunt chiar mai puține standuri, dar găsim în schimb o mică roată panoramică, un carusel pentru cei mici și atracția principală: satul iepurașilor.

Târgul de Crăciun din Riga funcționează între 3 decembrie 2023 și 8 ianuarie 2024 și cu siguranță merită o vizită. Să nu uităm, din Riga vine tradiția cu împodobitul brazilor de Crăciun, deci oamenii chiar au o istorie în așa ceva :)

În apropiere de Riga

Pe lângă numeroasele atracții pe care Riga le oferă, mai sunt câteva la scurtă distanță, unde se poate ajunge cu trenul, sau cu mașina.

Jurmala – cea mai populară stațiune de litoral din țările baltice, este spectaculoasă vara, cu cei 25km de plajă, dar are un farmec special și iarna. Se află la doar 30km depărtare de Riga.

Castelul Rundale – este cea mai importantă piesă din arhitectura letonă, probabil cea mai frumoasă construcție din țară. Palatul i-a aparținut lui Johann Biron, favorit al țarinei Anna Ivanovna și este un superb monument în stil baroc și rococo. Castelul Rundale se află la 80km depărtare de Riga, aproximativ 1hși 20 minute cu mașina.

Sigulda – localizat la mai puțin de 50km depărtare de Riga, Sigulda este unul dintre polii turistici ai Letoniei, fiind important centru istoric, iar Castelul Turaida din localitate este între cele mai vizitate obiective din țară. Sigulda mai este cunoscut și sub denumirea de Elveția letonă.

Dacă doriți să descoperiți frumusețile orașului Riga, dar și a celorlalte 2 capitale baltice, puteți participa la unul dintre tururile organizate de Karpaten Turism în 2024 – link aici

Exit mobile version