Nu știu dacă „toate drumurile duc la Roma”, cert este că eu am ajuns acolo spre sfarșitul lunii martie 2015. Ideea initială a fost de a face un cadou părinților, dar nu puteam să ratez ocazia.
În primul rand Roma este principala destinație cerută de clienții mei și doream să știu cat mai multe detalii necesare lor, in al doilea rand nu mai vizitasem orașul și ca orice pasionat de călătorii eram curios, plus că am găsit la un super tarif.
Rezervările au fost făcute cu mai multe luni înainte, pentru prețuri cat mai mici.
Prea multe informații despre obiectivele turistice nu voi da în acest articol, Roma fiind poate cel mai mediatizat oraș pe blogurile de turism. Puteți citi un articol despre cele mai importante 9 obiective turistice aici.
Ca informații generale, zborul a fost cu Blue Air, durata 3 nopți/4 zile, iar cazarea Hotel Kriss 3*, în apropiere de Stația Termini, mai exact langă metrou Policlinico.
Primul pas..Roma Pass
În momentul în care ajungeți la Roma, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă cumpărați Roma Pass. Costă 38 euro/persoană, însă vă ajută foarte mult, economisind atat bani cat și timp.
Cu Roma Pass aveți transportul comun asigurat pe 3 zile și în plus două vizite la obiectivele turistice (excepție Vaticanul). Pentru intrările la celelalte obiective turistice veți avea un discount și săriți peste cozi infernale, precum cele de la Colosseum.
* Roma Pass nu include transportul de la aeroport către oraș. Este valabil 3 zile din momentul primei utilizări, așa că în prima seară am preferat să iau un bilet de metrou separat pentru a ajunge la hotel.
Dacă foloseam cardul la metrou, la ora 20:00, cat era cand am ajuns, la miezul nopții se consuma prima zi, așa că am preferat să păstrez pentru transportul din ultima zi.
Puteți achiziționa Roma Pass din aeroport, sau din oraș de la orice punct turistic, magazine de ziare sau chiar de la obiectivele turistice.
Toate drumurile duc la Roma..
Cert este că nu poți vizita Roma în 3-4 zile. Ai nevoie de cel puțin o săptămană pentru a vedea toate minunățiile orașului cu cea mai măreață istorie.
Cred că ”istorie” este orașul care se potrivește cel mai bine Romei. Pentru mine este clar că totul în Roma se bazează pe istoria sa, pe faimoasele sale monumente, în schimb fiind un oraș destul de murdar și care nu este foarte bine pus la punct.
Străzile foarte proaste, metroul vechi și super aglomerat, semafoare care nu mai dădeau verde pentru pietoni. În schimb este bine că te poți înțelege ușor în engleză, iar cand acest lucru nu este posibil, reușești cu siguranță în limba română.
Transferul de la aeroport
În prima noapte nu am reușit să facem prea multe. Am aterizat pe Fiumicino în jurul orei 19:00, am găsit ușor autocarele care fac legătura cu orașul, chiar la ieșirea din Terminalul 3.
Am ales firma Terravision, un bilet către stația centrală, Termini, costă 5 euro/persoană, iar tur-retur 8 euro/persoană. Există și posibilitatea de a merge cu trenul, sau cu taxiul, însă varianta cu autocarul era cea mai ieftină și mă lăsa exact unde aveam nevoie.
În principiu taxiurile au tarif impus de primărie, dar mai mulți clienți mi-au spus ca nu este chiar așa.. Deci am renunțat din start la idee. Autocarele pleacă la un interval de 20-30 minute, iar în 40 minute ești la destinație.
Ghișeu Terravision – Aeroport Fiumicino
După cum aminteam și mai sus, am preferat să nu pierd prima zi din Roma Pass pentru un drum de metrou. Așa că am luat un bilet separat, care costa 1,5 euro și îl poți utiliza de cate ori ai nevoie, timp de 100 minute.
Ajunși la stația de metrou Policlinico, seara, cu harta într-o mană și trollerul în cealaltă, ne-am învârtit puțin până am găsit hotelul, chiar dacă era la doar 2-3 minute de mers pe jos.
Un hotel mediocru..
Dacă sunteți dornic de lux, nu recomand Hotel Kriss, sau mai precis, hotelurile de 3* din Roma. Totuși, dacă dorești o cazare ieftină, unde să ai un somn odihnitor, un loc în care să faci duș, să iei micul dejun și să îți lași bagajele este ok.
Hotelul este defapt într-un bloc, având câteva camere cumpărate. Jos este o mică recepție, unde sunt și cele 5-6 mese la care iei dimineața ”micul dejun”. L-am pus între ghilimele pentru cei care nu considera mic dejun o felie de pâine prăjită, cu gem și un croissant. Și cafeaua, scuze.
Mai multe posibilități nu sunt. Cu toate acestea s-a făcut zilnic curat în camere, iar cel mai mare plus l-a reprezentat poziția bună, lângă metrou.
* Țineți cont de taxa de oraș, care trebuie plătită obligatoriu la recepție. La Roma, în cazul hotelurilor de 3*, taxa este de 4 euro/noapte/persoană. Suma scade sau crește în funcție de numărul de stele al hotelului.
Încercați să păstrați bonul de la recepție până la plecare. Posibil să dați peste un recepționer amețit cum a fost în cazul meu, care să ceară banii și la plecare…Noroc că mai aveam dovada în portofel. :D
Revenind la prima seară, după ce am servit cina la un mic restaurant situat lângă hotel, am luat la pas străduțele din zonă în căutarea unui mini market, magazin, ceva deschis pentru a cumpăra o apă…Abia am găsit deschis la o pizzerie. Deci faceți cumpărăturile cât mai devreme dacă vreți să gustați ceva în camere, italienii se baga devreme la somn.
De Florii, la Vatican
A doua zi, după micul mic dejun, am mers către Vatican, fiind chiar ziua de Florii pentru catolici.
Am fost puțin reticent la început, am presupus ca o să fie foarte aglomerat, ținând cont de sărbătoare, dar și de faptul că era ultima duminică din lună când intrarea este liberă la Muzeele Vaticanului, iar programul este până la ora 12:30.
Metroul era în revizie cred, se deschidea abia la ora 10:00, deci am luat tramvaiul. După ce am stat la coadă să intrăm în Piața San Pietro, unde mii de oameni asistau la slujba de Florii, am spus să ne încercăm norocul și la muzee, poate mai prindem deschis, în caz contrar reveneam a doua zi.
Piața San Pietro – duminica de Florii
Era o coadă de cel puțin 1km, am fost abordat însă de un român, reprezentant al unei agenții de turism locale, care organiza vizite la muzee cu posibilitatea de a sta până la ora 18:00.
În mod normal turul costă 50 euro/persoană, dar fiind ziua porților deschise tariful a fost de 30 euro. Poți alege ghidul în limba engleză sau spaniolă, care timp de 2 ore îți spune prin căști cam tot ce vrei să știi despre Vatican și muzeele sale.
Turul se termină în Capela Sixtină, cu faimoasele picturi ale lui Michelangelo. Nu știu totuși dacă cei care au apucat să intre până la ora 12:30 au fost dați afară sau nu, însa era destul de aglomerat și la 14:00 când am plecat noi. Că a fost afacere bună sau nu plătind ghidul nu știu, dar eu am fost mulțumit.
Muzeele Vaticanului
„Separarea luminii de întuneric” – Pictura lui Michelangelo din Capela Sixtină
Treptele spaniole
Astfel, pe la ora 14:00 am părăsit statul papal și am mers la Treptele Spaniole, din Piața Spagna. Se ajunge foarte ușor, cobori la metrou…Spagna.
Bilet de intrare nu ai pentru ce să plătești, poate și ăsta este un motiv pentru care era foarte aglomerat. Practic nu puteai face o poza cu faimoasele trepte, nu erau vizibile din cauza mulțimii de vizitatori.
Dacă te încumeți să urci până în capătul scărilor poți să ai totuși o priveliște frumoasă și să pleci cu o amintire draguță..Sunt foarte mulți artiști care pentru 10 euro îți fac portretul sau caricatura.
Treptele Spaniole – Piazza Spagna
Fontana di Trevi
După o bere rece am continuat turul de forță către Fontana Di Trevi… Care din păcate în această perioadă numai fântână nu se poate numi, fiind fără apă, în plin proces de restaurare.
Doar frumoasa fațadă și mulțimea de turiști îți pot da de gândit că este cea mai cunoscută fântână din lume.. După cea din Piața Sfatului-Brașov, evident, unde toți avem poze :D
Când ajungi la Fontana di Trevi aruncă moneda așa cum trebuie, cu mâna dreaptă peste umărul stâng, pentru a fi sigur ca mai revi la Roma.. Chiar dacă moneda nu pică în apă, ci pe ciment, cred că este în continuare valabil
Obosiți și cu febră musculară am revenit la hotel, după care am mers seara în zona Termini pentru cină.
Fontana di Trevi – under construction
Colosseum și Forul Roman
Vedeta celei de-a treia zi a fost Colosseumul, cel puțin din punctul meu de vedere.
Văzusem atâtea filme (Gladiatorul, Rome, Spartacus etc) în care apărea această măreață construcție, poate cea mai impozantă a Romei antice, încât eram nerăbdător să o văd live în fața ochilor…
Speram să îl văd poate pe Spartacus cum se luptă cu un leu, dar nu a fost să fie.. Doar o colosală contrucție care amintește de cel mai mare imperiu pe care l-a cunoscut omenirea.
Colosseum
În imediata apropiere se află Arcul lui Constantin, împăratul care a oficializat creștinismul ca religie în imperiul său.
De altfel, în această zonă se afla centrul vieții romane în lumea antică, cu numeroase arcuri de triumf, temple, palate, mai mult sau mai puțin păstrate până în zilele noastre.
Pentru a vizita Colosseumul și Forurile Romane aveți nevoie de cel puțin 3-4 ore. Se vizitează cu același bilet, de preferat cu Roma Pass pentru a evita cozile.
In Forul Roman și Forurile Imperiale puteți vedea numeroase monumente, precum Arcul lui Septimius Severus sau Arcul lui Titus, Senatul, Templul lui Castor și Pollux, Templul lui Vespasian, Casa de Aur al lui Nero, Forurile lui Augustus și cel al lui Cezar, unde marele împărat a așezat statuia sa și a Cleopatrei.
În Piața Traian, încadrată de străzi mult mai moderne, se poate vedea Columna lui Traian. Pe aceasta sunt sculptate scene din luptele de cucerire a Daciei.
Arcul lui Constantin
Columna lui Traian
Monumentul Vittorio Emanuelle II
După toate acestea am mers foarte puțin până în Piața Venezia, unde am vizitat monumentul lui Vittorio Emanuelle II, regele care a reîntregit Italia în secolul al XIX-lea.
Sincer, ca și muzeu nu atrage foarte tare, însă panorama de pe acoperiș merită pe deplin cei 7 euro dați pentru lift… Sau mersul pe scări, care este destul de greoi. În plus la baza liftului este un restaurant cu prețuri foarte bune.
Monumentul lui Vittorio Emanuelle II
Pantheonul
Pantheonul a fost ultima atracție a zilei, cel mai bine conservat dintre toate templele antice. Impresionează cu cel mai mare dom zidit din Europa, mormintele a doi foști regi ai Italiei, Vittorio Emanuelle II și fiul său, Umberto, cărora se alătură mormântul unuia dintre cei mai faimoși artiști ai Renașterii, Rafael.
Pantheon
De această dată am luat cina în zona Barberini, unde se află o fântână foarte drăguță, Fontana del Tritone.
În ultima zi am revenit în zona Barberini – Fontana di Trevi, pentru o sesiune de shopping, după care am plecat către stația Termini.
Autocarul către Fiumicino se ia din același loc în care te-a lăsat la dus. Adică chiar în fața sediului Terravision de la Stația Termini. Mergeți la ghișeul lor pentru bording pass și așteptați următorul autocar.
Prețuri de Roma
Roma nu este cel mai ieftin, dar nici cel mai scump oraș pe care îl puteți vizita. Pentru cei care doresc să își calculeze, în mare bugetul de acasă, puteți ține cont de următoarele:
-taxa de oraș: hoteluri 1/2* – 3 euro/noapte/persoana, hoteluri de 3* – 4 euro/persoana/noapte. Hoteluri de 4* – 6 euro/persoana/noapte, hoteluri de 5* – 7 euro/persoana/noapte.
-Roma Pass – 38 euro/persoana – include transportul in comun 3 zile+2 vizite la obiective turistice (exceptie Vatican)
– 1 bilet la metrou costa 1,5 euro, valabil 100 minute
– o pizza sau o porție de paste costa între 8-12 euro, în funcție de zonă
– majoritatea restaurantelor au vinul casei, care costă 8-9 euro sticla de 0,75L
– un sendvici la fast food 4-5 euro
– încercați cu încredere înghețata de la orice Gelateria, prețurile încep de la 2,5 euro
– o sticla de apă de 0,5 începe de la 1 euro, la fel un espresso
– o sticlă de bere 4-5 euro
– prețurile cele mai mici la suveniruri am observat că sunt în zona Vatican. Aici găsiți magneți la 1 euro, în zona Colosseum/Pantheon sunt de la 2-3 euro, același tip de magnet
– intrări la alte obiective turistice
De final..
Ca și bonus, pentru cei care au aceeași dilemă ca mine..cum să ajungă la aeroportul Henry Coandă, cu mașina sau cu taxiul, mai ales dacă aveți zbor noaptea.
Eu am preferat în cele din urmă cu mașina. Am lăsat mașina în parcarea cu termen lung, costă 40RON/zi. Nu am vrut să mă târguiesc noaptea cu taximetriștii pentru a mă duce până în sudul orașului, cred ca a fost cea mai bună alegere. Aveți și varianta cu linia express de RATB, care este non stop 780 și 783.
Am plecat din Roma cu părerea de rău că nu am avut timp suficient să văd tot ce aș fi vrut, precum Villa Borghese, cel mai important muzeu al Romei, Castelul D`Angello, Santa Maria del Popolo, Piramida lui Caius Cestius și multe-multe altele. Am uitat să arunc și moneda în Fontana di Trevi, dar tot cred că voi reveni la Roma să îmi termin vizita.