
Tinovul Șaru Dornei – Lumea tinovului sub lupă
Ieșim pentru moment din sfera mănăstirilor, însă nu părăsim minunatul tărâm al Bucovinei. Ne axăm pe Țara Dornelor, chiar în comuna căreia noi îi spunem deja „acasă”, chiar dacă terenul nostru nu găzduiește încă o căsuță. Este vorba despre comuna Șaru Dornei, aflată la 10-15 minute de Vatra Dornei și chiar la intrarea în Parcul Național Călimani.
O să povestesc despre cea mai relaxantă oră pe care am avut-o în cele 4 zile prin Bucovina. Această liniște nu am simțit-o nici în curtea vreunei mănăstiri, nici prin vârfurile de munte. Ci prin Tinovul Șaru Dornei.
Ce este un „tinov”
Tinoavele, sau turbăriile înalte, sunt mlaștini cu nivel scăzut de nutrienți, formate prin acumularea apelor în zone cu drenaj redus. De cele mai multe ori, acestea sunt situate la altitudini cuprinse între 800 și 1700m.

Este locul ideal în care se formează turba, un tip de cărbune inferior, cu utilizare în obținerea fibrelor textile, ca îngrășământ, sau ca și combustibil cu valoare calorică redusă. În astfel de zone umede, cu un climat rece, apar numeroase specii vegetative, în special mușchi, care se depun în straturi și se strâng cantități mare de materie organică nedescompusă, din care rezultă turba.
Din cauza deficitului de substanțe nutritive, arborii au un ritm de creștere foarte lent, astfel încât unii arbori seculari pot avea doar 20-30 cm diametru, lăsând impresia unor păduri foarte tinere.
Între speciile ierboase cele mai frecvente în tinoave sunt: mușchiul de turbă, pinul de pădure, bumbăcărița, rogozul, răchițeaua, cele din familia vaccinium (merișoare, afine) și mai multe tipuri de mușchi decât poți vedea la un concurs de Mr.Olympia.

Tinovul Șaru Dornei
Țara Dornelor a fost binecuvântată de natură, pentru că pe teritoriul său identificăm nu mai puțin de 23 tinoave… tinovuri.. Cred că tinovuri este corect. Doar 2 dintre acestea au fost și amenajate și deschise vizitatorilor. Acestea Tinovul Mare de la Poiana Ștampei și Tinovul Mic de la Șaru Dornei. Acestea sunt străbătute de poteci din lemn și ici-colo panouri informative despre faună și floră.
La Tinovul Șaru Dornei avem tematica „Lumea tinovului sub lupă”. Accentul este pus, cum altfel, pe lumea invizibilă ochiului liber, însă care se desfășoară acolo de câvate mii de ani fără întrerupere și fără amestecul omului… Și este o lume care aduce numeroase beneficii mediului înconjurător.

Întins pe o suprafață de 38ha, mult mai mic decât cel de la Poiana Ștampei, dar suficient cât să te bucuri de o plimbare de aproximativ 1 oră pe aleile din lemn. Se desfășoară paralel cu drumul ce duce spre Gura Haitii și intrarea în Parcul Național Călimani, la 1km depărtare de Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, despre care am mai discutat și care merită o vizită.
Probabil cea mai bună perioadă pentru o vizită prin tinov este în perioada mai-iunie. Atunci înflorește bumbăcărița, cea care și-a primit numele după smocul alb, pufos. Acum apare și Roua Cerului, singura plantă carnivoră din țara noastră. În plus, tot acum înfloresc afinul, merișorul și răchițelele. Cu toate acestea, noi ne-am simțit fantastic, privind numeroasele tipuri de mușchi și simțind mirosul de pin. Și pot să spun că am făcut zeci de fotografii reușite.

Vizita și reguli
Vizita rezervației naturale este gratuită și durează aproximativ 1 oră. Sigurîn depinde și de câte pauze faci pentru a admira frumusețile ce te înconjoară. Din punctul meu de vedere poți să pierzi și jumătate de zi într-un astfel de loc. Poate mai cu seamă la Tinovul Mare din Poiana Ștampei, care este mult mai mare.
Chiar dacă accesul este gratuit, rugămintea este să nu mergeți dacă nu sunteți pregătiți să respectați niște reguli, de bun simț. Nu părăsiți poteca de lemn, pentru că altfel veți călca peste un întreg ecosistem care s-a format în mulți ani. Nu rupeți mușchii, florile, plantele, copacii. Acestea dau frumusețea locului și trebuie să le păstrăm așa.
Traseul este foarte simplu, practic o plimbare prin parc. Este recomandată pentru orice vârstă. Mici probleme pot apărea în perioada ploioasă. Atunci solul este mult mai umed, iar apa poate ajunge la nivelul potecilor de lemn.








