Am făcut în primele două episoade o incursiune prin Marea Britanie, analizând top cele mai frumoase castele din Scoția respectiv Anglia. Însă vecinii și totodată rivalii francezi îi concurează cu succes, în primul rând cu Valea Loarei, faimoasă pentru numeroasele și impresionantele castele. Însă pe tot teritoriul francez întâlnim edificii ca de basm, iar mai jos vă prezint Top 9 Castele din Franța!
9. Castelul Chantilly – situat în orașul cu același nume, la aproximativ 50km nord de Paris, minunatul castel renascentist a fost construit în sec. al XVI-lea. Este format din două clădiri atașate, Micul Castel și Marele Castel. Un eveniment interesant s-a întâmplat în 1671, când Regele Louis al XIV-lea a vizitat castelul, iar majordomul s-a sinucis din teama că peștele nu va fi gata la timp. Momentan este deținut de Institutul Francez și este deschis publicului. În ultimii ani a fost folosit pentru diferite producții sau evenimente. În 1985 a apărut în James Bond, în 1994 și 2016 a susținut concertele celor de la Pink Floyd și în 2015 fotbalistul brazilian Ronaldo s-a căsătorit aici. De asemenea un nivel din jocul Battlefield 1 se bazează pe acest castel.
8. Castelul Amboise – primul castel de pe Valea Loarei apărut în top, a fost construit în mare parte în sec. XV-lea și al XVI-lea. A devenit rapid unul dintre favoritele regilor Franței și aici a apărut pentru prima dată arta renascentistă, venită din Italia. Regele Francisc I a creat o lume de poveste în curtea castelului, organizând turniruri, baluri mascate și focuri de artificii, realizate de nimeni altul decât Leonardo da Vinci, care s-a mutat aici în 1516, aducând cu el picturile preferate, printre care și Mona Lisa. În orășelul Amboise puteți vizita și casa în care a locuit DaVinci timp de 3 ani, dar și Capela St. Hubert, unde se presupune că este înmormântat Leonardo.
7. Castelul Villandry – un alt superb edificiu de pe Valea Loarei, este cunoscut în primul rând datorită grădinilor sale, recreate fidel în stilul renascentist al sec. al XVI-lea, cu flori, legume și tufișuri în forme geometrice. Mult timp castelul a fost lăsat în uitare, împrejmuit de păduri, până la începutul anilor 1900, când un medic spaniol l-a cumpărat, l-a restaurat, mobilat în stil renascentist, iar mai apoi a refăcut grădinile așa cum arătau acestea în anii 1500.
6. Castelul Fontainebleau – aflat la 55 km sud de Paris, are o istorie îndelungată, primele atestări ale unui castel în Fontainebleau datând din sec. al X-lea. Inițial a fost un pavilion de vânătoare în imensa pădure și a devenit rapid locul de relaxare preferat al regilor francezi. A fost reședința a numeroși monarhi, de la Louis VII până la Napoleon al III-lea. Aici a abdicat Napoleon I în 1814, înainte de a fi exilat pe Elba. Astăzi este un muzeu național și face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
5. Castelul Chenonceau – este unul dintre cele mai celebre castele de pe Valea Loarei și probabil cel mai romantic din Franța. Se spune că a fost creat de către femei pentru femei. Construit în sec. al XVI-lea de către Catherine Briconnet, a fost dăruit mai târziu de Henric al II-lea amantei sale Diane de Poitier. Aceasta a comandat construirea unui pod peste râu pentru a pleca mai ușor la vânătoare, însă după moartea regelui a fost alungată de către regină, Caterina de Medici. Acesta a dorit ridicarea unei galerii de 2 etaje deasupra podului, realizându-se un model de eleganță și simetrie. Castelul a fost dat uitării în sec. al XVII-lea, însă readus în memoria colectivă în sec. al XVIII-lea, când filozoful Jean Jacques Rousseau a locuit aici. În timpul Primului Război Mondial a fost transformat în spital militar, iar în Al Doilea Război Mondial a fost bombardat de nemți.
4. Castelul Angers – domină orășelul Angers, fosta capitală a ducatului de Anjou. Zidurile sale impresionante si cele 17 turnuri datează din sec. al XIII-lea, însă construția a fost începută în anii 800. La acest colos din granit se poate ajunge doar pe podul mobil peste marele șanț, acum secat și plin de flori. În interior este expusă comoara din Anger, Tapițeria Apocalipsei. Această operă de artă ce datează din sec. al XIV-lea la comanda ducelui Ludovic de Anjou, a suferit daune importante în timpul Revoluției Franceze. În mod miraculos au fost salvați 100m din totalul de 132 inițiali.
3. Castelul Mont St.-Michel- situat pe o insulă din Normandia, bătut de vânturi puternice și lovit de valuri, este înconjurat de nisipuri mișcătoare și accesibil doar pe un drum îngust. Abatia, intrată în Patrimoniul Mondial UNESCO, este loc de pelerinaj de mai bine de un mileniu. Pe această stâncă accesibilă numai la reflux a fost ridicată în anul 708 prima capelă. Mai apoi, în sec. al X-lea, Richard I, duce de Normandia, construiește o abatie benedictină. Cu timpul s-au mutat aici călugări, iar importanța i-a crescut din ce în ce mai mult.
În timpul Revoluției Franceze toate construcțiile au fost confiscate și transformate în închisoare. Restaurările au început la mijlocul sec. al XIX-lea, la cererea publică a lui Victor Hugo. În 1966 au revenit călugării, iar Mont St. Michel a redevenit o abatie benedictină.
2. Castelul Chambord – acest castel regal este cel mai mare din valea Loarei și este unul dintre cele mai ușor de recunoscut din lume datorită stilului arhitectural al Renașterii franceze. Această capodoperă este uriașă, având 440 de camere, 86 de scări și 365 de șeminee (câte unul pentru fiecare zi din an). Până în 1519 era doar un pavilion de vânătoare, când Francisc I a decis să ridice aici cel mai modern castel din acele timpuri. Cel mai probabil Leonardo daVinci a fost cel care a desenat primele planuri ale castelului, inspirat fiind din stilul italian.
25 de ani și peste 2000 de meșteri au fost necesari pentru a se finaliza măreața construcție. Una dintre atracțiile castelului o reprezintă scara în dublă spirală, concepută în așa fel încât două persoane care urcă și coboară să se poată vedea, dar nu se pot întâlni decât la cele două capete. Cel mai tare impresionează însă acoperișul, cu o multitudine de turnuri și turnulețe. A suferit ceva pierderi în timpul Revoluției Franceze, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial a adăpostit o parte din colecțiile de la Louvru, iar în prezent este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Este vizitat anual de aproape 1 milion de turiști.
1. Palatul Versailles – cel mai celebru castel din Franța și unul dintre cele mai vizitate din lume, ajutat și de poziția apropiată de Paris. În 1661, Ludovic al XIV-lea a decis să construiască la Versailles reședința regală și timp de 50 de ani, cei mai mari artiști ai lumii au lucrat pentru acest vis!
În timpul Revoluției Franceze, aici au fost capturați Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta, iar în timpul revoluției mobilierul a fost vândut, iar picturile mutate la Louvre. Castelul a fost abandonat până în 1837, când Ludovic-Filip l-a transformat într-un muzeu de istorie a Franței. În 1919 aici a fost semnat Tratatul de la Versailles, care a pus capăt Primului Război Mondial. Din acel moment au început și restaurările mai serioase.
Palatul Versailles precum și celelalte castele prezentate sunt mult prea importante și sunt mult mai multe de spus și povestit despre ele. De aceea sper ca în curând să le vizitez și să vă prezint articole mult mai detaliate despre fiecare în parte.