
Transrarăul – Drumul Comorilor din Bucovina!
După scurta vizită prin Parcul Național Călimani, pe care abia aștept sa îl iau la pas pentru a-i descoperi frumusețile, ne-am întors în Vatra Dornei unde am alimentat cu benzină, după care ne-am continuat drumul spre comuna Pojorâta, de unde pleacă unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din România – Transrarăul!
Asfaltat și amenajat în 2014, Transrarăul este considerat al 3-lea cel mai frumos drum montan din țară, după Transfăgărășan și Transalpina, fiind mult mai scurt decât cele 2, cu o lungime de 28km și ajungând la o altitudine maximă de 1400m. Nu se numește însă „Drumul Comorilor” fără motiv, peisajele fiind incredibile, rivalizând fără probleme cu orice alt drum din România.
După cum îi spune și numele, drumul traversează masivul Rarău, făcând legătura între Pojorâta, de pe Valea Moldovei și localitatea Chiril, aflată pe malul Bistriței. Pe lângă peisajele de vis, drumul este un spectacol în sine, cu multe serpentine și puncte de belvedere. Pe o distanță de 2 km cred că am făcut 3-4 opriri, pentru că se iveau noi priveliște pe care să le imortalizăm.
Citește și:
Dacă ne abatem puțin de la drum, spre Cabana Rarău, ajungem în apropierea stâncilor „Pietrele Doamnei”, simbolul Rarăului, o formațiune geologică unică în România. Aflate la altitudinea de 1634m, cu doar 17m mai puțin decât Vf.Rarău, sunt vizibile de la mari distanțe în zilele senine. Puteți ajunge la poalele stâncilor în 20-30 minute, după o plimbare lejeră prin pădure, însă pentru a ajunge în vârf traseul durează cam 2 ore și necesită încălțări și haine adecvate, cât și o minimă condiție fizică. Noi fiind nepregătiți am mers doar până la baza acestora, însă cu siguranță ne vom întoarce!
Pe lângă frumusețea pădurii, îmbrăcată complet în verde, de la copaci la mușchi, tufe și ciupercuțe, iese în evidență și nesimțirea oamenilor care vizitează aceste frumuseți. La fiecare pas, în fiecare gaură din pământ, găseai doze de bere, sticle de suc, ambalaje de mâncare și chiar de jucării. Nu înțeleg cum unii pot confunda pădurea cu o groapă de gunoi.
Continuând drumul spre localitatea Chiril nu puteți rata numeroasele indicatoare spre Mănăstirea Schitul Rarău, care datează din timpul domniei lui Petru Rareș, anul 1538. Domnitorul stă atât la baza legendei mănăstirii, cât și a Pietrelor Doamnei. Mănăstirea se pare că a fost ridicată ca mulțumire față de călugării din munți, care i-au protejat familia pe timpul războiului cu turcii.
Legenda Pietrelor Doamnei spune că Petru Rareș și-a trimis familia într-o peșteră din munți, împreună cu toată averea sa, pentru a le proteja de năvălutorii turci. Cu toate acestea otomanii le-au găsit, moment în care Doamna Elena și fiica domnitorului au început să se roage pentru a fi salvate. În acea clipă, stânci mari s-au desprins și au căzut peste locul în care era ascunsă averea domnitorului, îngropându-i și pe atacatori.
După ce am „făcut” și Transrarăul încă aveam energie și chef de plimbare, mai ales că nu terminasem traseul până în vârf, motiv pentru care am luat repede harta în mână și am decis că avem timp să ajungem și la Colibița până la apus.. dar despre asta în umătorul articol.
Dacă informațiile v-au fost utile nu uitați să ne ajutați cu un like și un share! Pentru mai multe informații, idei de călătorie și ultimele știri din turism abonați-vă la newsletter și urmăriți pagina de Facebook!