
Vulcanii Noroioși
Ieri, zi frumoasă și însorită de duminică, ne-am vorbit să ieșim la o plimbare în afara Bucureștiului. Între variantele agreate erau Bucegii cu Sfinxul și Babele, ori Salina Prahova, ori Vulcanii Noroioși. Pe toate le mai vizitasem deja, însă la vulcani nu mai fusesem de prin liceu, clasa a 9-a sau a10-a, într-o excursie cu clasa. Au trecut deci aproximativ 10 ani, iar imaginile îmi erau foarte neclare în cap, doar amintiri nu foarte bine conturate.
Distanța dintre București și localitatea Berca, din Jud. Buzău este de aproximativ 130 km. Traseul a fost Pantelimon/Cernica – Urziceni – Buzău – Berca. La doar 25 minute de Buzău ajungi într-un peisaj ca desprins de pe Lună, un platou sterp, uscat, cu șanțuri și ici-colo mici conuri si cratere vulcanice.
Vulcanii noroioși
Fenomenul este asemănător cu cel al vulcanilor clasici, însă la suprafață nu ajunge lava ci un amestec de apă cu argilă, mai pe scurt, nămol. Gazele venite de la 3000 metri adâncime, în drumul lor spre suprafață trec prin mai multe straturi, precum cele argiloase sau pânzele freatice, aducând prin conurile vulcanice un nămol rece, care modifică zilnic relieful. Nu este un fenomen foarte des întâlnit, însă nu sunt de acord cu cei care afirmă că este unic în Europa.
Chiar la noi în țară mai sunt zone unde se pot observa astfel de activități (de ex. in Jud. Alba sau în Banat), iar la nivelul continentului în Italia, Rusia, Rep. Moldova sau Ucraina. Totuși, ținânt cont de suprafața mare acoperită de platourile noroioase din Buzău, spre deosebire de cele precizate mai sus, putem considera vulcanii noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici un important obiectiv turistic.
Vulcanii noroioși
Noi am mers la Pâclele Mari, unde am găsit o parcare mare, gratuită și destui turiști, chiar 2-3 grupuri venite cu autocarul. Intrarea costa 1 RON pentru elevi, 2 RON pentru studenți și 4 RON pentru adulți. Taxa este una mai mult simbolică, iar de la intrare puteți achiziționa și câte un mic suvenir.
După vizita vulcanilor am intrat la terasa de lângă parcare, unde am realizat un lucru. Suntem în ”patria” faimoșilor Cârnați de Pleșcoi, fiind originali chiar din zona Berca-Pleșcoi. Siguri fiind de calitatea acestora, mai ales după ce doamna care ne-a luat comanda a oferit asigurări că sunt pe gustul nostru, am comandat câte o porție.
Este pentru prima dată când fac o recenzie a unui restaurant/terasă pe site-ul meu, însă acum chiar trebuie.. mâncarea extraordinară, atât ciorbica de vită cât și cărnații de Pleșcoi (chiar dacă mult mai picanți decât îmi puteam imagina), însă o servire deplorabilă. Am așteptat peste 1 oră comanda, iar la final am avut și 2 beri extra trecute pe notă.
Per ansamblu mâncați bine, însă trebuie să aveți ceva la pachețel până vine comanda. Dacă vreți și pentru acasă, puteți să opriți în comună, de unde puteți cumpăra Cârnații de Pleșcoi proaspeți și autentici. Sunt multe indicatoare și reclame, cu siguranță nu puteți rata micul magazin, plus că este pe marginea drumului.
Până la urmă a fost o duminică placută, însorită și am revăzut după mult timp unul dintre cele mai interesante obiective turistice din apropierea Bucureștiului și poate cel mai important din Județul Buzău.
