Sus
  >  Home   >  Zakynthos – Ep.2
Zakynthos

Încă din țară făcusem un program, pentru a ne gestiona cele 3 zile din Zakynthos cât mai bine. Pentru că anul trecut ne-a plăcut foarte mult croaziera am avut și de această dată în plan nu una, ci două. În prima zi urma să facem o croazieră în jurul insulei, urmată a2-a zi de o croazieră până pe insula vecină-Kefalonia. Ziua a3-a urma să închiriem ATV-uri sau bărci cu motor, urmând ca în a4-a să ne trezim devreme pentru a părăsi insula, în direcția Atena.

1

Vasul piraților – croazieră

Croazieră în Zakynthos

Cum planul de acasă nu se potrivește niciodată cu cel din vacanță, am improvizat până la urmă…este și greu totuși să pui de acord un grup atât de mare. După cum spuneam în prima parte, primul lucru pe care l-am făcut de cum am pășit pe insulă a fost să mergem lângă port, la agenția de turism să plătim locurile pentru croaziera în jurul insulei. Problema a fost că am ales greșit croaziera și aceasta nu este doar părerea mea, ci a tuturor.

Am avut de ales între o croazieră de 8 ore, cu un vas de pirați de 400 persoane și o alta de 4 ore, cu un vas de viteză. Am mers pe prima variantă în ideea că vedem mai multe, avem mai mult timp de stat pe plajă și este distracție mai mare fiind împreună cu alte sute de persoane. Singura diferență a fost însă faptul ca vaporul nostru se mișca mult mai încet între obiectivele turistice, fapt pentru care am stat cu 4 ore în plus pe vapor.

20160810_121807_hdr

Plajă Navaggio

img_2039

Epava bandiților – Navaggio

Am vizitat într-adevăr Blue Caves, s-au făcut două pauze pentru sărituri de pe vapor, am ajuns și la Keri Caves, am trecut pe lângă insula Marathonissi, casa faimoaselor țestoase și totul culminând cu jumătate de oră la plaja Navaggio, faimoasă datorită epavei. Însă timpul de așteptare a fost foarte lung, începuse să ne fie foame, chiar dacă se mai serveau gustări la bord (contracost bineînțeles), băuturile mai scumpe decât am găsit anul trecut pe croazieră, iar unii au avut și rău de mare după atâta stat pe vapor.

20160810_103742_hdr

Sărituri de pe vapor

Am avut și transferul de la hotel până în port inclus, la fel și pentru retur. Partea proastă este că am fost printre ultimii transferați către cazare și după 8 ore de stat pe vas am mai așteptat și autocarul încă o oră să ne ducă la hotel.. coșmar, toți eram obosiți, înfometați și nervoși, abia așteptam să ajungem la hotel să luăm cina și să bem o bere pe lângă piscină. Seara ne-am strâns pentru a discuta dacă mai facem a doua zi croaziera către Kefalonia sau ne reorintăm..dar după experiența avută era clar că nimeni nu mai vrea să piardă o zi pe vapor… chiar dacă în principiu drumul până în Kefalonia nu era foarte lung, întreaga zi urmând a fi petrecută vizitând obiectivele turistice de pe insulă.

20160810_112248_hdr

Blue Caves

Turul insulei cu ATV-ul!

Fiind clar că nimeni nu mai dorește croazieră am luat plecat către un supermarket pentru a face provizii de bere, iar pe drum am avut inspirația să oprim la un rent-a-car și ne-am interesat despre ATV-uri. În jumătate de oră aveam contracte făcute, cheile în mâini și casca pe cap..dar niciunul dintre noi nu mai mersese niciodată pe așa ceva. Chiar dacă ne doream din țară să facem chestia asta, eram oarecum speriați, în special din cauza unor review-uri despre drumurile înguste și pantele periculoase de pe insulă. Ne-am urcat pe ATV-uri, am pornit și după câteva minute ne simțeam de parcă am fi fost profesioniști. Am mai dat câteva ture pe seară, după ce am făcut plinurile (aproximativ 10 eur/ATV) și ne-am odihnit pentru următoarea zi. În următoarea dimineață parcarea hotelului era plină, 13 ATV-uri gata pentru a face turul insulei.

20160811_102814_hdr

Traseul a fost către Zante, urmând cea mai vibrantă stațiune de pe insulă – Laganas. Pe traseu, din păcate, ne-am separat în 2 grupuri, fiind destul de complicat să rămânem compacți pe acele drumuri pe care mai circulau și mașini, autocare și alocuri camioane. Am avut opțiunea de a ne caza și în această stațiune, însă citisem de turiștii britanici care umblă noaptea beți și fac gălăgie, scandal și bineînțeles mult mult gunoi. Pe zi însă era ok, chiar dacă nu putem spune că ne-a dat pe spate. Era însă clar mai dezvoltată ca stațiune decât Alykanas, cu mai multe magazine și taverne.

Am găsit cu greu locuri de parcare, chiar dacă în principiu este mai ușor pentru ATV-uri și am început o plajă și o bălăceală în mare (menționez din nou că nu știu să înot absolut deloc!), după care am mers să luăm prânzul la o tavernă aproape de plajă. Pofteam de un an, de când am fost în Halkidiki, la un platou de fructe de mare, așa că știam dinainte ce vreau să comand. Nu a fost la fel de încărcat ca acela, prețul a fost mai mare (40 euro un platou de 2 persoane), însă a fost foarte gustos și a meritat cu siguranță.

20160811_145013

Platou pește și fructe de mare

Din Laganas unii dintre noi au preferat să ia o barcă, sau o mini croazieră defapt către insula Marathonissi, să fotografieze țestoasele, iar restul am pornit către centrul insulei pentru a ajunge pe malul vestic al insulei, pentru a vedea plaja Navaggio de sus!

20160811_161706_hdr

Scurtă pauză în inima insulei

Interiorul insulei este la fel de frumos precum coasta, fie ea cu plajele nisipoase, fie cu țărmul stâncos, ce se înalță zeci de metri. În interiorul insulei puteți vedea satele mai puțin afectate de turism și modul tradițional în care trăiesc locuitorii insulei…puteți trece prin livezi de măslini sau pomi fructiferi și descoperiți alte peisaje foarte frumoase. Am ajuns în cele din urmă pe stânca ce se înalță pe faimoasa plajă a epavei și a meritat din plin! Chiar dacă este un mic punct de belvedere, care pe mine m-a speriat puțin (acolo cred ca mi-am descoperit frica de înălțimi, intrucât aveam impresia că în orice moment stânca aceea poate să cadă în mare).

Dacă vă este frică să mergeți cu ATV-ul se poate ajunge cu ușurință și cu mașina, însă aveți mare grijă, am văzut și accidente, produse probabil de niște teribiliști. În total am făcut aproximativ 100 km cu ATV-urile în acea zi. Am uitat să menționez că tarifele pentru acestea au variat între 25 și 35 euro/24 ore, în funcție de unde le-a închiriat fiecare și ce putere aveau. De asemenea am spus deja că plinul a costat cam 10 euro, din care a mai rămes mai bine de un sfert din rezervor, deci cam atât am plătit, pentru 2 persoane, pentru cea mai frumoasa zi petrecută în Zakynthos.

20160811_175134_hdr

Navaggio de sus

Seara s-a încheiat ca de obicei, cu o baie în piscină, un fel de polo, așa cum știam noi să jucăm și apoi o bere pe șezlong. Alții au încercat însă viața de seară din Laganas și din câte am înțeles a meritat pe deplin, băutura fiind foarte ieftină și distracția pe măsură.

img_2288

Laganas

Următoarea zi am vrut să fie mai relaxantă și am rămas pe plaja cu nisip din stațiune, pentru că nici nu apucasem să o vedem în zilele precedente. Asta poate și din cauza valurilor mari care nu permiteau închirierea unor bărci cu motor, așa cum aveau mai mulți în plan. Prânzul l-am servit la o terasă, tot în Alykanas, unde patroană era o româncă. Am fost dezamăgit inițial pentru că, deși la intrare scria în română că au ciorbiță, de care îmi era foarte poftă, s-a dovedit a fi o strategie de marketing, întrucât chelnerul s-a uitat suspicios la mine când am comandat și mi-a spus clar că nu au avut niciodată așa ceva..în plus de asta servirea foarte greoaie, a durat mai bine de o oră până am primit mâncarea, însă în cele din urmă a fost ok și ne-am simțit bine.

Seara am petrecut-o la hotel, cu aceleași jocuri în piscină, urmate de o sesiune de shopping, degustarea unui Metaxa original cum doar în Grecia găsești și a unui joc de biliard în salonul hotelului (contracost).

20160812_104254_hdr

Plajă Alykanas

Către ferryboat am plecat după micul dejun, în jurul orei 9, însă ceilalți au fost nevoiți să plece mult mai devreme pentru a prinde primul ferry Levante, intrucat urmatorul era în jurul prânzului, ceea ce însemna să ajungă pe seară în Atena.

Una peste alta Zakynthosul mi-a plăcut la nebunie și din câte am înțeles la fel și celorlalți și aș repeta experiența ori de câte ori aș avea ocazia..poate aș alege însă croaziera de 4 ore în loc.     ATV-ul îl recomand tuturor, chiar dacă nu v-ați mai urcat niciodată pe așa ceva, condiția fiind să circulați cu prudență și responsabilitate și explorați zonele mai puțin frecventate de turiști, drumurile din interiorul insulei. Aaa, să nu uit, dacă vă hotărâți să faceți asta, nu vă uitați la 5-10 euro în plus și luați unul mai puternic..îmi veți mulțumi când vreți să urcați o pantă. :)

ZAKYNTHOS, ABIA AȘTEPT SĂ TE REVĂD!

20160811_184345_burst04

O parte a grupului

20160810_151224_hdr

Pauză de bălăceală :)

20160811_173635_hdr 20160811_175314 20160811_175614

 

DCIM107GOPRO

Navaggio de sus

img_2082

La „vânătoare de țestoase Caretta”

postați un comentariu

14 − 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.