Sus
  >  Home   >  Castelele bavareze

Povesteam într-unul din articolele trecute despre prima mea experiență în străinătate și despre cât de mult mi-a placut Munchen…însă ce m-a fermecat în acea excursie au fost castelele bavareze.

Ridicate în cadrul unor peisaje superbe de către excentricul rege Ludwig al II-lea, castelele din sudul Germaniei intră în colecția celor mai interesante construcții de acest tip din Europa.

Regele Ludwig al II-lea a fost numit si Regele Nebun, tocmai din cauza maniei sale de a construi edificii impresionante și foarte scumpe, lucru ce a dus la îndepărtarea sa de la tron.

castelele bavareze

Capodopera sa o reprezintă Castelul Neuschwanstein, o operă arhitecturală începută în anul 1869. Apariția sa medievală, asemănătoare unui castel al cavalerilor, precum este perceput din exterior, este complet în antiteză cu interiorul decorat după operele lui Wagner, preferatul regelui.

De asemenea, în ciuda aparenței medievale, castelul beneficia de unele facilități de înaltă tehnologie la acea vreme, rar întâlnite în alte locuri ale lumii: exista un lift care urca trei etaje, bucătăria era echipată cu apă caldă curentă și rotisor automat, un sistem de încălzire ținea o temperatură constantă în camere, un telefon făcea legătura între etajele 2 și 3, toaletele aveau sistem de tragere a apei, iar un interfon permitea comunicarea cu servitorii.

Neuschwanstein

Imaginea Castelului Neuschwanstein vă poate părea foarte cunoscută, fiind folosită ulterior ca model pentru celebrul castel al celor de la Walt Disney.

Pe lângă faptul că are o arhitectură superbă, castelul este situat în munte, la adăpostul unei păduri dese, peisajul fiind unul de vis. Poate tocmai de aceea este inclus de fiecare dată în topurile celor mai frumoase castele din lume, iar numărul de vizitatori depășește 1.300.000 pe an.

castelele bavareze

Construcțiile au stagnat în anul 1884, iar în 1886, la puțin timp după moartea regelui, a fost deschis publicului, pentru a se recupera o parte din banii investiți.

Principalele atracții sunt sala tronului, o încăpere aurită, unde sunt înfățișați mulți sfinți, unele modele fiind copiate după Hagia Sophia din Istanbul.

Dormitorul regelui este în stil gotic, iar pereții sunt decorați cu scene din opera lui Wagner, asemeni biroului lui Ludwig. Cea mai mare încăpere din castel este Camera de muzică, pereții fiind pictați pe mai multe teme, printre care căutarea Sfântului Graal.

castelele bavareze

Castelul Neuschwanstein se află la aproximativ 120 km față de Munchen, un drum de aproape 2 ore. Dacă doriți să îl vizitați, ceea ce vă recomand, este de preferat să faceți o rezervare în prealabil, cozile fiind foarte lungi.

O să primiți un număr de ordine și ora exactă a turului dumneavoastră, vizita fiind permisă doar cu ghizi. De la parcare până la castel este o distanță destul de mare, un drum greoi în pantă cu serpentine, care poate fi destul de obositor.

Dacă doriți totuși o plimbare în natură puteți profita de cele aproximativ 30 de minute cât faceți până sus. În cazul în care doriți să ajungeți repede și fără efort o puteți face cu un autobuz sau caleașca trasă de cai, pentru aproximativ 2 euro.

castelele bavareze

Biletul pentru vizita castelului costă cam 12 euro, însă merită din plin, fiind inclus în topul marilor minuni ale lumii noi și este totodată cea mai vizitată atracție din Germania.

Deși nu la fel de impunător ca Neuschwanstein, Castelul Linderhof impresionează în special prin grădinile sale și opulența prezentă în interior. 

Încă o dată Regele Ludwig al II-lea demonstrează faptul că era un adept al luxului, camerele aurite, numeroasele statui, fântâni, terase de flori și lacul pe care acesta era plimbat într-o barcă aurită fiind încă o dovadă a acestui lucru.

castelele bavareze

Castelul Linderhof este singurul pe care Regele Nebun l-a văzut terminat. Orașul Munchen se află la 100 km depărtare.

Cel de-al treilea castel ridicat de excentricul conducător este Castelul Herrenchiemsee, aflat pe insula de pe lacul Chiemsee. Construcția a fost începută în anul 1878, însă 7 ani mai târziu a rămas fără fonduri, fiind construite 20 de camere, deschise astăzi vizitatorilor.

Ridicat din dorința regelui de a depăși Versaille-ul, acesta nu s-a uitat absolut deloc la costuri și a realizat unul dintre cele mai luxoase castele existente, cel puțin la interior cele 20 de camere terminate îți taie pur si simplu răsuflarea ( poate dacă se uita totuși la costuri termina toate cele 70 de camere).

Aripa de sud a castelului, formată din 12 camere este practic un muzeu ce înfățișează viața Regelui Nebun, cu opulența și extravaganța sa.

Din păcate pentru el, a stat doar câteva zile în acest castel, chiar dacă dormitorul său este de un lux ieșit din comun. Cu toate acestea, piesa de rezistență a castelului o reprezintă camera oglinzilor, de asemenea copie a Palatului Versaille.

De dimensiune mai mari decât originala (90m lungime) și mult mai frumos decorată, camera oglinzilor este închinată Regelui Ludovic al XIV-lea, sau Regele Soare al Franței.

Neuschwanstein

Mai multe fresce luxoase de pe tavan îl reprezintă pe regele francez, unul dintre preferații lui Ludwig al II-lea. Peste 1 milion de vizitatori pe an atrage Castelul Herrenchiemsee, aflat cam la 60 km de Munchen

Dacă faceți o excursie la Munchen, este păcat să nu renunțați la una din zile în favoarea unei plimbări la aceste minunate castele care vă vor încânta cu siguranță, atât prin modul în care arată cât și prin poveștile despre creatorul lor, Regele Nebun Ludwig al II-lea.

Neuschwanstein
Neuschwanstein
Neuschwanstein
Neuschwanstein
castelele bavareze

postați un comentariu

one × one =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.