Cât de cunoscută ne este tuturor expresia folosită de profesorul de geografie la primele ore de curs: ”România este o țară carpato-danubiano-pontică”, și încerca să ne insufle patriotism și mândrie cu faptul că noi avem toate formele de relief, că avem munți și mare, dealuri și câmpii, avem chiar și delta, iar Dunărea ne aparține.
Sigur, toate acestea sunt adevărate, dar și alte țări le au, dar le folosesc cu istețime. Altele au chiar mai puțin, însă sunt în stare să scoată maximul din potențialul lor.
De ce românul trebuie să fie mulțumit doar de faptul că le avem, acolo bine, la păstrare… de ce să nu profităm de ele? De ce noi aducem anual în medie între 1,5-2 milioane de turiști străini, iar bulgarii în jur de 10 milioane?
Tot la Marea Neagră avem și noi litoral, munți la fel de frumoși avem și noi, poate cu peisaje și o cultură și mai impresionantă. De ce românii nu pot profita de faptul că avem plaje între cele mai bune din Europa, late de zeci de metri, acoperite cu nisip fin.. de ce să nu scoatem bani cu ele?
Dacă le luăm punctual, cam toate segmentele turistice sunt la pământ, sa nu fiu prea negativist să spun CHIAR TOATE! Degeaba avem plaje întinse cu cel mai fin nisip, dacă apele sunt pline de alge, iar nisipul încărcat de chiștoace de țigări și pet-uri de bere.
Deși avem modelul turcesc de all inclusive, cu care atât de mulți români sunt familiarizați, noi nu suntem în stare să facem asta… iar puținele hoteluri care o fac, cele de lux, sunt mult mai scumpe decât cele din Bulgaria, Grecia sau Turcia.
În cazul ăsta de ce să nu plec mai bine în afară să-mi fac vacanța? Sau de ce să vină neamțul aici, când bulgarul îî oferă condiții mai bune la preț mai mic. Poate nea Mazăre să organizeze câte festivaluri dorește, iar frunza lu` tanti Udrea nu ne duce mai repede pe plajă, să scăpăm de cozile fără sfârșit de pe autostradă.
Părerea mea este că un aeroport serios la Constanța și un mod să scăpăm de traficul infernal de pe A2 va atrage mult mai mulți turiști. De asemenea câteva hoteluri la nivel european și cu prețuri comparabile față de celelalte țări ne pot aduce multe beneficii…dacă se mai lucrează și la curățenie, combinat cu distracția pe care doar românii o pot oferi, cred că am ajunge în top destinații de litoral, cel puțin în regiunea noastră.
Să ajungem și la munte, că tot îmi este foarte dor de el… munte avem, suficient…2/3 din Carpați sunt ai noștri. Dar degeaba dacă avem doar 3-4 stațiuni dezvoltate, iar totalitatea kilometrilor de pârtie din România nu se compară cu cei ai unei stațiuni serioase din Vest, de exemplu.
Și din nou, nu avem condiții, dar oferim tarife extraordinar de mari, de preferi să mergi în Austria sau la vecinu bulgar în Bansko, pentru că și în domeniul ăsta sunt mai pricepuți. Chiar nu se poate investii puțin în infrastructură? De ce ne mulțumim cu puțin?
Din punct de vedere al stațiunilor balneare stăm cât se poate de penibil..avem cel mai mare potențial din Europa, cu 1/3 din apele minerale și termale de pe continent, însă stațiuni precum Băile Herculane, Călimănești etc. arată deplorabil. Mai bine mergi la unguri,nu? Minime investiții în centre de sănătate și hoteluri ar reprezenta suficient!
Ce ne-a mai rămas este turismul rural, dar pentru cât timp? Ne place să vizităm zone istorice precum Maramureșul sau Bucovina pentru satele neatinse de trecerea timpului și pentru modul în care se păstrează tradițiile,dar ușor-ușor locuitorii de acolo vor să se mute la oraș, vor să renunțe la păstorit și la casele vechi, autentice și să plece la muncă în străinătate, pentru că nu își permit un trai decent doar din turism. De ce nu sunt ajutate aceste persoane, pentru a păstra acest farmec lăudat de toți străinii?
Am remarcat și aplaudat inițiative precum cele de la Alba Iulia, unde cetatea arată superb în urma restaurărilor, sau investițiile făcute la Salina Turda, dar nu sunt suficiente pentru a sprijini turismul unei întregi țări.
Turismul este un domeniu din care multe state își câștigă existența, țări care nu dispun de bogățiile noastre..nu este păcat să nu profităm și noi din plin de ceea ce avem?