Sus
  >  Home   >  Bangkok – Minunatele temple Wat Pho și Wat Arun!
wat arun bangkok

După ce am petrecut 2 ore la Grand Palace, experiență despre care puteți citi aici, am continuat cu două dintre cele mai vechi și importante temple din Bangkok, cât și din întreaga Thailanda – Wat Pho și Wat Arun!

Wat Pho- Temple of Reclining Buddha

Wat Pho, sau Temple of Reclining Buddha este situat la doar 450m de Marele Palat și este unul dintre cele mai importante temple din Thailanda, fiind plasat în lista celor 6 temple cu cel mai mare grad dintre templele regale.

Templul lui Buddha Culcat există încă dinainte ca Bangkok-ul să fie numit capitală de către Regele Rama I, fiind construit peste un Wat mai vechi, ce data probabil din sec. XVI-XVII. După ce a ordonat construirea noului Palat Regal în 1782, a dorit și renovarea apropiatului Wat Pho.

În timp ce se lucra la renovarea templului exista și un proiect de strângere a statuilor Buddha din templele distruse din orașe precum Ayutthaya și Sukhotai, iar majoritatea acestora au fost transferate la Wat Pho. Renovarea a durat 7 ani, iar din momentul în care a fost terminat a devenit templul principal pentru Rama I.

În acest moment peste 1000 de statui cu Buddha sunt expuse în complexul Wat Pho!

Templul a suferit schimbări majore în timpul domniei Regelui Rama III, care în 1832 a început procesul de renovare și lărgire a complexului, un proces ce avea să dureze 16 ani și 7 luni. În plus a transformat templul într-un centru de învățare publică, prin intermediul pereților decorați cu diagrame și inscripții pe diferite subiecte.

Wat Pho este considerată prima universitate din Thailanda și în plus se presupune că aici a luat naștere masajul thailandez! A servit drept centru de studiat medicină la jumătatea sec.al XIX-lea, înainte de apariția medicinei moderne.

Statuia lui Buddha Culcat

Principala atracție a templului este fără îndoială Statuia lui Buddha Culcat, o imagine enormă construită în 1832. Este una dintre cele mai mari statui din Thailanda ce îl reprezintă pe Buddha, având înălțimea de 15m și o lungime de 46m. Aceasta este imaginea care îl reprezintă pe Buddha intrat în Nirvana la finalul reîncarnărilor sale.

De remarcat tălpile lui Buddha, fiecare cu lungimea de 4,5m și înălțimea de 3m, încadrate de sidef. Tălpile sunt încadrate în 108 panouri, unde sunt descrise cele 108 lakshanas, semnele de bun augur care identifică un iluminat.

Reclining Buddha

În aceeași încăpere se mai găsesc 108 boluri din bronz, reprezentând cele 108 caractere bune ale lui Buddha. Vizitatorii pun monede în aceastea, lucru despre care se consideră că aduce noroc.

Clădirea care adăpostește Statuia lui Buddha Culcat se numește Viharn Phranorn, și a fost ridicată tot în timpul lui Rama III. În vecinătatea ei este un pavilion în stil chinezesc, iar în centrul acesteia găsim un copac Bodhi, cu origini în copacul din India lângă care Buddha a stat, așteptând iluminarea.

Pe lângă Viharn Phranorn mai sunt și alte clădiri în complex, ce atrag privirile și interesul vizitatorilor!

se filmau și reclame în timpul vizitei noastre

Phra Ubosot este cea mai sacră dintre ele, fiind și cea mai veche. Este construită pe o platformă din marmură, iar sub Buddha din aur prezent a fost adusă și o parte din cenușa lui Rama I.

Phra Rabiang găzduiește aproximativ 400 de figuri ale lui Buddha, dintre care o Buddha în picioare de 8m înălțime.

Phra Maha Chedi reprezintă un grup de stupas, fiecare având 42m înălțime, fiind dedicate primilor 4 regi ai dinastiei. Primul construit a fost cel cu mozaic verde, ridicat de Rama I pentru a adăposti Marele Buddha din Ayutthaya.

Următoarele două au fost ridicate de către Rama III, cel cu alb pentru a adăposti cenușa tatălui său, iar cel în galben pentru el însuși. Ultimul, cel cu albastru, a fost construit de Rama IV, închizând cele 4 chedi, fără a mai lăsa spațiu pentru altele.

Program și tarife

Zilnic între orele 08:00 – 18:30
*Biletul costă 100 baht (pe site-ul oficial scrie 200 baht, posibil să se fi scumpit între timp!)
*Este obligatorie o ținută adecvată pentru a vizita complexul!

Wat Arun – Temple of the Dawn

Obosiți după 2 ore prin Grand Palace și încă vreo 2 pe la Wat Pho, nu ne săturasem de temple și am vrut să trecem și pe malul celălalt al râului, pentru a vizita și Wat Arun, care se diferențiază de oricare altul văzut până atunci!

Pentru a traversa Chao Phraya trebuie să mergi în „port”, de unde poți lua ferrybotul pentru doar 4 baht/persoană. Port este mult spus, iar ferryboat este un cuvânt mult prea mare pentru acea barcă. Nu sunt demne de ce reprezintă Bangkokul, însă până la urmă orașul trebuie acceptat cu bune și cu rele.

cam așa arată „cabina căpitanului!

Wat Arun, sau Templul Zorilor este de neconfundat, silueta sa devenind un simbol al orașului, fiind prezent și pe moneda de 10 baht. A fost ridicat peste un templu mai vechi, Wat Makok, ce data din era Ayutthaya.

Turnul central, numit și prang,  prin cei 86m ai săi este cel mai înalt din Thailanda, însă arhitectura sa este mai degrabă în stil khmer. Se dorește a fi o reprezentare a Muntelui Meru, căminul mitologic al zeilor hindu.

Rama al II-lea a inițiat construirea înaltei spirale centrale, însă nu a trăit pentru a o vedea finalizată. A fost terminată în 1842, fiind acoperită cu mii de fragmente de porțelan chinezesc, primind apoi denumirea de Wat Arun – Templul Zorilor, după denumirea zeului hindus al zorilor, Aruna.

Imensa turlă centrală are la bază trei niveluri de terase, înconjurată de patru turle mai mici, pe colț, care se intersectează cu patru terase (mondops). Această combinație a turlei centrale cu cele patru turle mai mici, reprezintă Universul în viziunea budistă, împreună cu cele patru mări ale lumii fizice.

Opt seturi de scări de piatră, încadrate de figurine chinezești, duc către prima terasă cu turle mici în fiecare colț. Giganții și maimuțele înconjoară secțiunile mai joase, împreună cu alte imagini ale zeilor.

A doua terasă are un pavilion ce ilustrează momente din viața lui Buddha: nașterea sa, iluminarea, prima predică și moartea sa, cu momentul intrării în Nirvana.

Wat Arun

Vizitatorii pot ajunge până la a treia terasă, situată destul de sus pentru a admira peisaje superbe. Deasupra, straturile simbolice continuă cu Traiphum, reprezentând existența în cele trei lumi ale Universului budist, raiul Travatisma păzit în cele patru colțuri de vagras și chiar în vârf, Devaphum, care simbolizează culmea celor șapte tărâmuri de fericire.

Program și tarife

Zilnic între orele 08:30 – 17:30
*Biletul costă 50 baht /persoană
Wat Pho
Wat Pho

postați un comentariu

one × 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.