Sus
  >  Home   >  Lacul Sf. Ana
lacul sf. ana

Lacul Sf. Ana este singurul lac cu origine vulcanică din România și una dintre principalele atracții ale Ținutului Secuiesc. Am vizitat lacul de multe ori, atât împreună cu părinții, cu prietenii cât și cu facultatea în practică. Într-un timp m-am gândit să mă ofer ca voluntar aici, când am auzit că se caută așa ceva (prin 2011-2012), dar mi-a trecut ideea la fel de repede cum mi-a venit. Cea mai apropiată localitate este Bixad, iar cea mai cunoscută și locul unde vă puteți caza în zonă este localitatea Băile Tușnad.

Lacul este format pe fundul craterului unui vulcan stins, care se presupune că a erupt ultima dată în urmă cu 30.000-40.000 ani in urmă.  Nu este singurul crater din Masivul Ciomatu, în celălalt crater se găsește Tânovul Mohoș, practic un fost lac asemănător cu Sf. Ana, în acest moment o mlaștină ceva mai specială unde se pot observa diverse specii de plante. Și această zonă se poate vizita, doar cu ghid și pe o cărare special amenajată.

tarnovul mohos

Tânovul Mohoș

Forma este aproape circulară, iar curios este faptul că deși nu este alimentat de nici un râu, ci doar de apa provenită din precipitații, adâncimea lacului rămâne constant în jurul a 7metri.

Dacă dispui de timp și ai noroc de vreme bună poți să faci o plimbare cu bărcuța pe lac, plecare de pe foarte popularul ponton. Între parcare și lac fiți cu ochii în patru după locul de belvedere, semnalat prin câteva semne. De aici puteți vedea lacul de la înălțime și să vă încercați talentul de fotograf. Nu uitați să treceți și pe la bisericuța de lângă lac, care se pare că într-un timp era un magnet pentru pelerini.

lacul sf. ana
biserica sf.ana

Biserica Sf. Ana

Bineînțeles și Lacul Sf. Ana are mai multe legende, cea mai interesantă, spusă pe scurt ar fi în felul următor: Existau doi frați foarte răi și invidioși unul pe altul, fiecare cu un castel prin aceste meleaguri. Într-o zi unul din frați și-a făcut apariția într-o caleașcă foarte frumoasă câștigată la zaruri, stârnind invidia fratelui său. Acesta din urmă, pentru a nu se lăsa mai prejos a luat o caleașcă la care a înhămat cele mai frumoase opt fete din regiune. De supărare că fetele nu puteau trage caleașca, a început să le biciuiască, iar una dintre domnișoare, pe numele ei Ana, a început să îl blesteme, iar pe loc s-a pornit un cutremur care i-a distrus castelul și totul s-a pierdut în lacul de astăzi.

lacul sf. ana

Priveliște de la belvedere ( Lacul Sf. Ana)

postați un comentariu

4 × three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.