Sus
  >  Home   >  Bangkok – Cel mai vizitat oraș din lume!
bangkok

După aproximativ 2 ore de zbor cu Bangkok Airways am ajuns în Bangkok, intimidanta capitală a Thailandei, pe aeroportul Suvarnabhumi.

Bangkok este orașul cu cel mai lung nume din lume. În traducere acesta inseamnă: „Orașul îngerilor, Marele Oraș al Nemuritorilor, Magnificul Oraș al Celor Nouă Pietre, Tronul Regelui, Orașul Palatelor Regale, Casa Zeilor Reîncarnați, Construit de Visvakarman la porunca Indrei”.

Ajunși în Bangkok, eram destul de grăbiți să prindem ultimul autobuz către Khaosan, unde aveam cazarea. Avionul a avut o întârziere de 5-10 minute, însă toate au inceput să meargă împotriva noastră. În primul rând traficul de pe pistă, drumul cu autobuzul până în aeroport fiind destul de lung, iar apoi am așteptat să ne luăm bagajele și banda s-a blocat.

Bangkok dispune de două aeroporturi: Suvarnabhumi și Don Mueang International Airport. 
Cel din urmă este folosit în principal de companiile low-cost.

Când în sfârșit ne-am recuperat bagajele, am dat fuga spre ieșirea 7 să luăm autobuzul, care avea ultima plecare la orele 20. Deci mai aveam maxim 10 minute să-l prindem, în caz contrar eram nevoiți să luăm un taxi.  Ajunși la ieșirea numărul 7 nu găseam stația autobuzului și am intrat în panică.

După ce am întrebat mai multe persoane ne-am dat seama că trebuia să mai coborâm un nivel, plecarea fiind de la demisol. Am revenit în aeroport, și am coborât în viteză scările rulante, reușind să prindem autobuzul chiar în momentul în care pornea.

Cum ajungi de la aeroport în oraș

Pentru a ajunge de la aeroport către Khaosan, cea mai frecventată zonă de turiști, cea mai bună variantă este acest autobuz S1. Costul unui bilet este 60 Baht( 2$). Programul acestuia este de la 06-20, călătoria durează 1h 3o si plecările sunt la aproximativ 30-40 de minute.

O variantă mai rapidă, dar și mai scumpă este taxiul: 400-450 Baht. O alternativă mai buna pentru grupuri de 3-4 persoane sau pentru cei care călătoresc în afara programului autobuzului S1.

Orașul care nu doarme niciodată, Bangkok, este cel mai aglomerat dar și cel mai vizitat oraș din lume. Cu o populatie de peste 10 milioane de locuitori și un trafic epuizant, indiferent de oră, iți dă impresia de sufocare.

Bangkok este cel mai vizitat oraș din lume, cu peste 22 milioane de turiști internaționali în fiecare an!

Despre Bangkok și unde ne-am cazat

Temperaturile crescute din timpul zilei dar și umiditatea creează un mediu neprielnic dacă nu ești echipat corespunzător. O plimbare cu skytrain în acest oraș ultraaglomerat demonstrează discrepanța dintre zgârie nori și casele care stau sa cadă. Chiar dacă orașul pare de nepătruns, localnicii sunt foarte ospitalieri.

Bangkok este cel mai fierbinte oraș din lume! La propriu! Nu din cauza temperaturilor foarte ridicate la care se ajunge (rar sunt depășite 40 grade C) ci din cauza mediei anuale de peste 29 grade.

Ajunși in zona Khaosan, ne-am speriat puțin de aglomerația și de muzica dată la maxim din fiecare bar/restaurant. Cu greu ne-am facut loc printre localnicii care pregăteau mâncare stradală și turiștii care gustau din tot ce inseamnă Bangkok.

Ne-am ales hotelul Khaosan Palace, situat fix in centrul acelei agitații…o decizie pe care aveam să o regretăm. La recepție ni s-a cerut un depozit de 1000 de baht, garanție pentru cheie, sumă pe care urma să o recuperăm la check-out.

Khaosan Palace Hotel

Condițiile din cameră au fost mai mult decât decente, iar micul dejun a fost cu mult mai bun decât primisem anterior în Phuket. Singura problemă, însă una foarte delicată, este poziția sa din centrul străzii Khaosan, cea mai agitată din întregul oraș. Era imposibil să dormi mai devreme de orele 3-4 dimineața, când se închideau cluburile.

Ne-am lăsat bagajele și am coborât în nebunia din Khaosan, gustând din tot ce pregăteau localnicii, printre care noodles cu fructe de mare și pui la grătar, care ne-au costat 100 de baht (3$).

Bangkok a devenit capitala Siam-ului (vechiul nume al Thailandei) în anul 1782, când Regele Rama I, fondatorul dinastiei Chakkri, mută curtea regală din vestul râului Chao Phraya pe malul estic, cartierul numit Rattanakosin. Orașul a fost dezvoltat după modelul fostei capitale, Ayutthaya, aflată la 65km nord de Bangkok. 

După o zi lungă și obositoare am revenit în cameră devreme, însă am simțit vibrațiile muzicii din cluburi până târziu, când în cele din urmă s-au închis. A doua zi aveam în plan vizite la cele mai importante obiective turistice din oraș, primul pe listă fiind Marele Palat Regal – Grand Palace.

The Grand Palace

Așa că imediat după ce am luat micul dejun la hotel, am luat o hartă a orașului de la o agenție de turism și am plecat către Palatul Regal. Aflat la o distanță de 1,5km, am preferat să mergem pe jos, chiar dacă eram abordați la fiecare pas de șoferi de taxi și tuk-tuk. După 20 minute de mers eram în fața Grand Palace.

The Grand Palace

Istoria Grand Palace coincide cu a orașului Bangkok, construcția începând în 1782. Aceasta nu constă doar în reședința regală și sala tronului, dar și în mai multe birouri guvernamentale și Templul lui Buddha de Smarald. Acoperă o suprafață de 218.000 mp și este înconjurat de patru pereți cu lungimea de 1900m.

Primele clădiri construite după mutarea capitalei pe malul estic al râului au fost Sala Tronului Dusit Maha Prasat și Phra Maha Monthian. Pe lângă acestea mai sunt cel puțin 30 de clădiri incluse în circuitul turistic, fiind absolut necesară consultarea unei hărți pentru a le vizita pe toate.

1.Templul lui Buddha de Smarald, cu numele oficial Wat Phra Sri RattanaSatsadaram, sau mai simplu Wat Phra Kaew, a fost ridicat de Regele Rama I în 1782.
Este considerat ca fiind cea mai strălucitoare priveliște din Thailanda și una dintre marile minuni ale Asiei. A fost ridicat special pentru a-l adăposti pe Buddha de Smarald, privit ca cea mai importantă imagine a lui Buddha, din Thailanda. Un fel de Sfântul Graal al thailandezilor, cel mai sacru lucru din țară!

Wat Phra Kaew

Statueta, făcută dintr-o bucată de smarald, măsurând 66cm înălțime și cu o bază de 48,3cm. Povestea Buddhei de Smarald începe în nordul țării, provincia Chiang Rai, unde a fost descoperită în anul 1464. De aici a ajuns în Laos, unde a stat până când a fost cumpărată de Regele Rama I și adusă în Bangkok.

Există 3 costume diferite care împodobesc statueta, fiecare pentru un sezon (vară, iarnă și sezonul ploios). Ceremonia de schimbare a costumelor are loc de 3 ori pe an, la începutul fiecărui sezon și este condusă de rege.

2.Gardienii Demoni – sunt 6 perechi de gardieni, stând în picioare la porțile galeriei. Majoritatea sunt orientați cu fața către capela Buddhei de Smarald, fapt ce simbolizează că îl apără de spiritele rele. Statuile demonilor au fost ridicate sub domnia Regelui Rama III, fiecare reprezentând un caracter important din povestea Rammakian, cea mai importantă operă litarară din timpul lui Rama I.

Gardienii Demoni

Statuile demonilor sunt și în aeroportul Suvarnabhumi, cu o descriere a fiecăruia dintre ei.

O altă statuie importantă din complex, provenind din aceeași perioadă cu gardienii, este cea numită Cheewok Komaraphat, patronul medicinei thailandeze și doctorul Lordului Buddha.

3.Phra Siratana Chedi este o stupa aurie, ridicată de Regele Rama IV în 1855 și adăpostește relicve ale lui Buddha. Are o bază circulară și forma unui clopot, construită în stil Ceylonese. Inițial era acoperit cu var alb, mozaicul auriu fiind aplicat în timpul domniei lui Rama V.

Phra Siratana Chedi

4.Phra Mondop este librăria budistă construită în 1789 care adăpostește scriptura budistă. Mai multe figurine ale demonilor și oamenilor apără cele patru uși, confruntându-se cu nagas. La cele 4 colțuri exterioare ale clădirii se găsesc statuete cu Buddha în stil Javanese din sec. XIV-XV, făcute din piatră vulcanică.

5.Pantheonul Regal, sau Prasat Phra Dhepbidorn este un pavilion în stil thailandez-khmer, ridicat în 1856. Inițial Regele Rama IV a dorit mutarea Buddhei de Smarald aici, însă nu era suficient spațiu pentru a performa ceremoniile.
În prezent găzduiește opt statui ale regilor precedenți. Cele două stupa care flanchează Pantheonul au fost ridicate de Regele Rama I în cinstea părinților săi. Acestea sunt susținute de maimuțe și demoni, caractere importante din povestea Ramakien.

Royal Pantheon

În apropiere se poate admira și modelul templului Angkor Wat, templul khmer din Cambodgia, probabil cel mai celebru templu din lume, exemplu de arhitectură khmeră din sec.al XII-lea. Acesta a fost construit de Regele Suriya Varman II și îl voi descrie pe larg în articolul special, din Siem Reap, Cambodgia!

6.Hor Phra Naga a fost ridicat inițial de Regele Rama I pentru a adăposti racla Phra Naga, o imagine a lui Buddha în picioare, făcută din aliaj de cupru și adusă de Rege din Ayudhaya. Însă în timpul lui Rama III s-a decis dărâmarea vechii clădiri, din necesitatea unui spațiu mai mare pentru păstrarea cenușii membrilor familiei care au decedat.

S-a decis și mutarea raclei în Phra Wiharn Yod, însă Regele încă păstrează numele vechi de Hor Phra Naga.

Hor Phra Naga

7.Phra Wilharn Yod este cea care adăpostește acum racla Phra Naga, dar și alte imagini ale lui Buddha. Această super structură are forma coroanei thailandeze și este decorată cu mozaic de porțelan adus din China.

8.Hor Phra Monthian Dharma este librăria auxiliară și găzduiește mai multe scripturi budiste. Ușa centrală are o inscripție care specifică faptul că inițial au aparținut Wat Borom Phuttharam din Ayudhaya, fosta capitală.

9.Hor Phra Gandhararat a fost ridicat de Regele Rama IV și este folosit drept capelă pentru Phra Gandhararat, imaginea lui Buddha despre care se crede că are puteri magice pentru invocarea ploii, fiind slăvită pentru scopuri agricole.

10.Galeria și Poveștile Ramakien. Galeria înconjoară toate clădirile templului și conține picturi murale desprinse din poveștile Ramakien, versiunea thailandeză a epopeei indiene Ramayana. Este povestea bătăliei dintre Tosakanth (regele demonilor) și Regele Rama.

Povestea spune că Tosakanth a rapit-o pe regina Sida și a dus-o în orașul Longka, unde a sperat că aceasta se va îndrăgosti de el, însă nu a fost așa. În bătălia ce a urmat, Tosakanth și-a rugat numeroasele rude și prieteni să i se alăture, întrucât Regele Rama conduce o armată de maimuțe.

Una dintre picturile murale din Galerie

În cele din urmă, Tokasanth este învins și Regele Rama o readuce pe Sida înapoi în capitala Ayodhaya. Pictura constă în 178 de scene și sunt enumerate în direcția acelor de ceasornic. Picturile sunt originale din timpul domniei lui Rama I, însă au fost refăcute de mai multe ori.

11.Borom Phiman Mansion este construit în stil european de Regele Rama V în 1903 pentru fiul său, viitorul Rege Rama VI. A fost folosit apoi în scop rezidențial de către Regii Rama VII și VIII. În prezent servește drept casă de oaspeți pentru șefi de stat și oaspeți ai Majestății Sale.

12.Phra Maha Montian este reședința principală, ce constă în 7 clădiri conectate între ele. Prima dintre ele este Amarindra Winitchai Hall, o sală ridicată de Regele Rama I în 1782. Aici regele primea în audiență ambasadorii străini și oficiali ai statului. Astăzi, această sală este folosită pentru ocazii pentru ceremonia de încoronare și ceremonia de ziua nașterii regelui.

13.Chakri Maha Prasat Hall este o reședința regală construită de Regele Rama V în 1877. Este singura clădire din complexul Marelui Palat cu arhitectură mixtă, partea inferioară fiind în stil european, iar acoperișul în stil thailandez.

De reținut:

Îmbrăcați-vă adecvat pentru această vizită, pentru că sunt cuprinse mai multe locuri sacre. Din acest motiv este obligatorie o ținută adecvată, care să acopere umerii și genunchii. În caz contrar va trebui să cumpărați haine de la magazinul de la intrare!

Program și tarife:

Zilnic între orele 08:30 – 15:30
*Biletul costă 500 baht pentru turiștii străini. Pentru thailandezi este intrarea gratuită
*Ghid audio opțional: 200 baht
Schimbul gărzii

postați un comentariu

twenty + eighteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.