
Sunt unii care visează să zboare..mă rog, cu avionul. Sunt pasionați de călătorii, iar pe lângă destinația finală sunt fascinați de zborul cu avionul, adoră să se afle deasupra norilor. Pe de altă parte sunt persoane care nu s-ar urca într-un avion nici plătiți. Am citit de curând că anul 2015 a fost cel mai bun din istorie, cu cele mai puține tragedii aviatice, iar șansele ca o astfel de tragedie să se întâmple sunt undeva de 1 la 1,3 milioane zboruri.
Ieri seară am cumpărat un bilet de avion, intern, București-Timișoara-București, prin compania RyanAir, în principal datorită tarifului…nici nu știu cum să îl descriu, ”atractiv” este prea puțin..aproape de gratuit. Biletul de avion a fost 2 eur/sens, adică 4 euro tur-retur. Convertit, mai puțin de 20 RON, mai ieftin decât o cursă cu taxiul până în centrul vechi. Aștept sa revăd Timișoara după mult timp, chiar dacă pentru câteva ore, deoarece plec dimineața din București și revin seara (am ales o călătorie scurtă pentru că este în timpul săptămânii și trebuie să mai și muncim). Dar pe lângă toate acestea nu poți sa nu îți pui un semn de întrebare despre calitatea acestei companii, mai ales dacă nu ai mai călătorit cu aceasta. Prin urmare am găsit site-ul http://www.airlineratings.com unde putem găsi informații referitoare la orice companie aeriană, pentru bagaje, condiții de zbor și siguranță.
Am ales să introduc în articol cele mai familiare companii aeriene, care au zboruri din/spre România, dar și altele bine cunoscute peste care puteți da în cazul unor zboruri mai lungi sau cu escale.
În acest articol voi prezenta două aspecte importante pentru orice companie aeriană, Evaluarea siguranței și Evaluarea companiei (se referă mai exact la calitatea serviciilor oferite). Potrivit standardelor se acordă maxim 7 stele pentru fiecare dintre aceste două categorii. Stelele se acordă pe baza unor criterii stricte, astfel pentru Evaluarea siguranței acestea
1. Compania este sau nu membră IATA (2* dacă este, 0* dacă nu).
2 .Compania are interdicția de a efectua zboruri în Uniunea Europeană (1* dacă nu, 0* dacă are interdicție).
3. În cazul în care compania nu a înregistrat un accident aviatic fatal în ultimii 10 ani primește 1*.
4. Compania are aprobare FAA (autoritatea aviatică a Statelor Unite) 1* dacă are, 0* dacă nu
5. Dacă țara de origine a companiei aeriene îndeplinește toți cei 8 parametri ICAO (aici este o discuție mai amplă, puteți găsi aici informații http://www.icao.int/safety/Pages/USOAP-Results.aspx) primește 2*, dacă sunt îndeplinite între 5-7 parametri se acordă 1*, iar dacă sunt maxim 4 nici o stea nu se acordă.
6. Dacă autoritățile pentru siguranța zborului din țara de origine a sancționat compania aeriană din cauza unor probleme de siguranță, se pierde 1* pentru cinci ani.
7. Una pe care nu o înțeleg.. dacă respectiva companie utilizează doar aeronave rusești pierde o stea.
Asemeni evaluării siguranței și pentru evaluarea companiei aeriene se acordă maxim 7 puncte, în funcție de mai mulți factori, precum: comfortul scaunului, dacă exista materiale audio și video la toate clasele, informațiile de pe website, dacă există paturi, mesele și băuturile, dacă oferă pături și perne + o stea acordată de experți. Evident o companie low-cost nu are șanse prea mari să se compare cu una full service, tocmai de aceea pentru low-cost punctajul maxim este de 5*, nu de 7*.
Astfel, să luăm în ordine alfabetică următoarele:
- Aegean Airlines – full service- cea mai mare companie aeriană grecească, atât zboruri interne cât și internaționale. Are cursă București – Atena.
Evaluarea siguranței: 6*/7* (îndeplinește doar 6/8 parametri ICAO)
Evaluarea companiei:4,5*/7* - Aer Lingus – low cost – este cea mai mare companie aviatică a Irlandei și una dintre cele mai de succes companii low-cost din lume, cu zboruri în multe locații din Europa, Asia, SUA și chiar Australia, ceva remarcabil pentru o companie low-cost. Momentan nu are zboruri în România.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei:4*/5* - Aeroflot – full service – este cea mai mare companie aeriană rusă, iar pentru mulți ani, pe timpul Uniunii Sovietice, a fost cea mai importantă din lume. Are zboruri către cele mai importante orașe ale lumii, iar Bucureștiul este una dintre destinații.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei:4,5*/7*
- Air Berlin – full service – este a doua compania ca mărime din Germania și a șasea din Europa. Este și una dintre preferatele mele, atât pentru cursele București-Berlin cât și pentru numeroasele alte destinații, care fac din Berlin o escală perfectă.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei:3,5*/7* - Air Europa – full service- a treia companie ca mărime din Spania, cu sediul în Palma de Mallorca, îmi este de asemenea mai cunoscută pentru că o propun deseori clienților pentru zboruri către Madrid și Barcelona, care au curse directe pe București. Aceste două orașe pot fi folosite drept escală și în drumul către alte destinații precum insulele spaniole, America de Nord sau America de Sud.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 4*/7*
- Air France – full service- este fără îndoială una dintre cele mai cunoscute companii aeriene din lume, fosta companie națională a Franței, membră momentan al grupului KLM. Nodul principal rămâne Parisul, care face legătura cu peste 240 destinații din întreaga lume, printre care și Bucureștiul.
Evaluarea siguranței: 6*/7* (din cauza unui accident aviatic din 2009, pe ruta Rio de Janeiro – Paris)
Evaluarea companiei: 5,5*/7* - Alitalia – full service – compania națională aeriană din Italia, cu nod principal la Roma și zboruri în toată lumea, inclusiv București.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 5*/7*
- American Airlines – full service – cea mai mare companie aeriană din lume, după numărul de pasageri și flotă. Noduri în Dallas și Chicago, cu zboruri în toată lumea. Din păcate nu a ajuns încă în România..poate vreodată…curând..
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 4,5*/7* - Austrian Airlines – full service – compania aeriană a Austriei, cu nod principal fiind Viena și zboruri în toată Europa și nu numai, face legătura de asemenea între Viena și București.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 6*/7*
- Blue Air- low cost – companie românească privată, probabil mulți dintre voi sunteți curioși în legătură cu Blue Air-ul, fiind între cele mai folosite de noi pentru curse în Europa. Eu personal am călătorit până acum doar cu Blue Air, nu am ținut neapărat, dar așa s-a nimerit..și nu am avut nimic de reproșat..dar nu mă așteptam la note atât de mari.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 3*/5* - British Airways – full service- cea mai mare companie aeriană din Marea Britanie și a treia din Europa. Nod principal este bineînțeles Londra, aeroport Heathrow, de unde se fac zilnic curse în toată lumea, inclusiv București. Este una dintre companiile cu cele mai mari note.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 6*/7* - Brussels Airlines – full service – companie belgiană, am menționat-o datorită zborului București – Bruxelles, o destinație îndrăgită printre români.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 4,5*/7* - Carpatair – zboruri regionale – companie românească, momentan se ocupă în principal de zboruri charter sau naționale. Are nod principal în Timișoara.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: fără evaluare - Czech Airlines – full service – compania națională cehă, cu zboruri în toată Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America și Africa de Nord. Efectuează și zbor București – Praga.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 4,5*/7* - Delta Airlines – full service- o mare companie americană, cu sediul în Atlanta și rute către America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Caraibe și Orientul Mijlociu. Din păcate nu are zboruri către România.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 5*/7* - Easy Jet – low cost – una dintre cele mai mari companii low-cost din Europa, cu aproximativ 80 destinații de pe continent, cu baza pe aeroportul Luton din Londra. Chiar dacă este concurență destul de mare către Londra, poate apare și EasyJet pe piața din România.
Evaluarea siguranței: fără evaluare
Evaluarea companiei: 2,5*/5*
- El Al – full service – cea mai mare companie aeriană din Israel, am precizato datorită zborului București – Tel Aviv.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 4*/7* - Emirates – full service- una dintre companiile cu cele mai bune servicii din lume. Emirii din Dubai au vrut să fie și aici în top și au unele dintre cele mai luxoase aeronave, care fac legătura între 154 orașe din peste 80 de țări. Din păcate încă nu efectuează zboruri către România.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 7*/7* - Etihad Airways – full service – a doua companie din Emiratele Arabe, după Emirates, oferă acestora o adevărată concurență în ceea ce privește serviciile ireproșabile. Compania cu sediul în Abu Dhabi are curse către 120 destinațiii, însă și aici lipsește România.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 7*/7* - FlyDubai – low cost – o altă companie din Emirate, cu sediul în Dubai, însă de această dată low-cost, care zboară către București și alte peste 90 destinații din Orientul Mijlociu, Europa, Asia și Africa.
Evaluarea siguranței: 6*/7* (din cauza unui accident petrecut în acest an în orașul Rostov- Rusia).
Evaluarea companiei: 4*/5* - Iberia – full service – cea mai mare companie aeriană din Spania, cu zboruri în toată lumea, inclusiv către București. Este o opțiune importantă pentru călătorii către America latină.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 4*/7*
- Icelandair- full service – principala companie aeriană din Islanda, cu 27 destinații în Europa și 16 în America de Nord. Reprezintă o țară în care îmi doresc foarte mult să ajung, așa că nu pot decât să sper că vor avea zboruri și către România.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 4,5*/7*
- KLM – full service – fosta linie aeriană a Olandei, până la fuziunea cu AirFrance, își are încă sediul în Amsterdam și este cea mai veche companie aeriană din lume, cu o tradiție începută în 1919 și este compania cu cele mai mari încasări din lume. Are rute în toată lumea, cu peste 130 destinații, între care și București.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 5*/7* - LOT – full service – principala companie aeriană a Poloniei, este una dintre cele mai sigure companii aeriene din lume și votată de multe ori cea mai bună companie aeriană din Europa de Est. Peste 60 destinații în Europa și nu numai, printre care și zborul București – Varșovia.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 6,5*/7*
- Lufthansa – full service – cea mai mare companie aeriană din Germania și tot odată din Europa, având ca subdiviziuni AustrianAirlines sau SwissAirlines, are în total peste 110.000 angajați și are zboruri în întreaga lume, între care și România.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 6*/7* - Pegasus Airline- low cost – companie turcească low-cost, cu sediul pe aeroportul Sabiha Gokcen din Istanbul, este o companie pe care am ales-o de multe ori pentru clienții mei care călătoresc în Turcia, atât în Istanbul, cât și în alte orașe, cu escală.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 3*/7* - Qatar Airways – full service – companie care dorește să rivalizeze cu cele din Emiratele Arabe, compania din Qatar oferă de asemenea servicii de lux la bordul celor 190 de avioane. Zboară către peste 150 destinații, între care și București.
Evaluarea siguranței: 5*/7* (îndeplinește doar 4/8 parametri ICAO)
Evaluarea companiei: 7*/7* - RyanAir- low-cost – este cea mai mare companie low-cost din Europa. Are origini irlandeze, însă baze în peste 70 orașe europene, cu peste 700 rute. În România zboară din Timișoara și din București. Are note destul de mici, însă la așa tarife nu este de mirare.
Evaluarea siguranței: 5*/7* (pentru că nu este membră IATA)
Evaluarea companiei: 2,5*/5*
- SAS – full service – este o companie multinațională, cea mai importantă din Nordul Europei, deservind Suedia, Norvegia și Danemarca. Face legătura între București și Copenhaga.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 3,5*/7* - TAP Portugal – full service – compania națională portugheză, are rute în peste 30 de țări din Europa, Africa, dar este o companie de luat în seamă pentru zboruri către Brazilia, Venezuela și SUA. Până de curând au existat și zboruri pe București, însă au fost scoase din circulație. Să sperăm că vor reveni, pentru că erau între puținele companii cu zbor direct către Lisabona.
Evaluarea siguranței: 6*/7* (îndeplinește doar 7/8 parametri ICAO)
Evaluarea companiei: 6*/7* - TAROM – full service – compania noastră națională, cu o istorie destul de îndelungată, începută în 1930. Se operează zboruri spre 42 destinații naționale și internaționale, cu cele 22 avioane. Dintre acestea din păcate se va mai renunța la unul și cel mai mare dintre toate, singurul din flotă capabil de zbor transoceanic până la New York. La începutul anilor 2000 s-a renunțat total la cursele transcontinentale, către Thailanda, Beijing, New York sau Montreal.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 3,5*/7*
- Turkish Airlines – full service – votată de multe ori cea mai bună companie aeriană din lume și fiind clar prima la publicitate, compania turcească operează zboruri în 220 orașe internaționale și 42 naționale. Este una dintre companiile care leagă București de Istanbul, dar este și o companie de luat în seamă pentru zboruri intercontinentale, atât înspre Asia, Africa cât și spre America, bineînțeles cu escală în Istanbul.
Evaluarea siguranței: 6*/7* (accident 2009 pe aeroportul Schiphol din Amsterdam)
Evaluarea companiei: 6*/7* - Vueling – low cost – una dintre cele mai sigure companii low-cost, este a doua ca mărime din Spania după Iberia. Are baze la Barcelona și Roma și rute către 145 destinații.
Evaluarea siguranței: 7*/7*
Evaluarea companiei: 3,5*/5*
- Wizz Air- low cost – cea mai mare companie low-cost din Europa Centrală și de Est, cu 98 destinații în 35 de țări. Este originală din Ungaria, iar în România are mai multe baze: București, Cluj Napoca, Tg.Mureș, Craiova, Iași, Timișoara.
Evaluarea siguranței: 6*/7* (îndeplinește doar 7/8 parametri ICAO)
Evaluarea companiei: 2,5*/5*