Cazanele Dunării – Defileul Dunării
Ce sunt Cazanele Dunării?
Cazanele Dunării reprezintă un loc perfect pentru vizitat, o destinație de weekend ideală. Poate distanța este puțin cam mare, din București fiind aproximativ 350km, însă merită fără îndoială. Prima dată am ajuns în zona aceasta prin anul II de facultate, când am fost cazați la Orșova câteva zile, pentru practică. În apropierea locului prin care Dunărea intră la noi în țară, având „peste drum” malul sârbesc, găsim un spectacol al naturii, însă nici contribuția omului nu este de neglijat.
Cu o lungime de aproximativ 9 km, fiind partea cea mai spectaculoasă a Defileului Dunării, cazanele se împart în două sectoare: Cazanele Mici și Cazanele Mari. Despărțind Carpații Occidentali de Munții Balcani, Dunărea este flancată de ziduri înalte, drepte, ziduri care se apropie până la 230m unul de celălalt, îngreunând navigația.
Cel mai important obiectiv turistic din această zonă este Chipul lui Decebal, sculptat în stâncă. Aceasta este cea mai mare sculptură din Europa, având 55m înălțime și 25m lățime. Pentru a vă face o idee mai clară și pentru a ne mai gâdila puțin naționalismul, statuia regelui dac este mai înalt decât faimoasa statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro și aproape cât Statuia Libertății. Ideea sculptării chipului dac pe malul Dunării, dar și finanțarea și realizarea proiectului sunt atribuite unui om de afaceri român, Iosif Drăgan, cel care a contribuit cu aproximativ 1 milion de dolari pentru această sculptură, copiind probabil ideea Muntelui Rushmore. Este un obiectiv turistic relativ nou, fiind gata după 10 ani de muncă și inaugurat în anul 2004.
La Cazanele Mari se pot vizita, dacă închiriați o barcă sau o șalupă, Peșterile Ponicova și Veterani. Ponicova mai are intrare și din Cheile Ponicovei, însă probabil intrarea de pe Dunăre, cu caiacul, este cea mai spectaculoasă.
Spuneam că există posibilitatea de a închiria o șalupă pentru a vizita Cazanele de la nivelul apei, sau puteți face un traseu pe munte, care nu este foarte înalt, ajungând la puțin peste 300m altitudine, însă priveliștea asupra fluviului și a peisajului este uluitoare, astfel încât nu dați înapoi de la un mic traseu până sus pe Ciucarul Mare. Aveți însă mare grijă pentru că zona este frecventată de vipere veninoase, astfel este necesar să vă echipați adecvat, cu ghete și pantaloni lungi.
Un update, cu mai multe informații și poze găsiți aici