Sus
  >  Home   >  Modificări în eliberarea PAȘAPOARTELOR care îți pot DISTRUGE vacanța!

Dacă aveți programată vacanța în afara Uniunii Europene, însă nu v-ați grăbit să faceți pașaportul, atunci este cazul să urgentați treaba! De curând a fost introdusă Legea 133/2018 și completări la Legea 248/2005, care aduc modificări importante în procesul de eliberare a pașapoartelor.

Până acum exista posibilitatea de a face rost de pașaport, „la urgență”, în doar câteva ore, pentru pașaportul temporar, valabil 12 luni. În cazul în care nu se poate dovedi, cu documente, urgența pentru care se solicită eliberarea documentului în maxim 3 zile lucrătoare, atunci termenul de eliberare al pașaportului termporar este același cu al pașaportului electronic simplu (10 zile lucrătoare). Iar faptul că vacanța dumneavoastră se apropie nu este considerată o urgență!

Situații în care pașaportul temporar se mai eliberează în termen de maxim 3 zile:

  • în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranță ori conflict diplomatic și are aplicată în pașaportul simplu sau în pașaportul simplu electronic o ștampilă ori o viză eliberată de statul cu care țara în care călătorește se află în conflict
  • în situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic.
  • când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și nu există timpul necesar pentru obținerea acordului celuilalt părinte prevăzut la art. 17  – dovedite, după cazu, cu documentele necesare
  • pentru cetățenii români aflați în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile și care declară că este necesar să își continue călătoria în străinătate sau să își reglementeze șederea pe teritoriul unui stat
  • în situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electroni

În cazul în care persoana în cauză declară că nu este de acord să i se elibereze pașaport simplu electronic, se eliberează pașaportul simplu temporar ( valabil 12 luni), însă în termen de 10 zile lucrătoare!!

Înainte de a face toți pașii pentru obținerea unui pașaport simplu temporar, verificați condițiile de obținere a vizei pentru statul în care doriți să călătoriți, ori de intrare în țară. Nu toate statele acceptă acest tip de pașaport, iar puțină neatenție poate duce la ruinarea vacanței și pierderea banilor!! Printre țările care nu recunosc acest tip de pașaport se numără: Emiratele Arabe Unite, Malaezia, Mexic, Qatar, Iordania, Liban, Kuwait, Oman, Nicaragua și unele țări africane.

În plus, majoritatea țărilor din afara Europei nu accepta pașaportul cu o valabilitate mai mică de 6 luni, deci vă puteți folosi de pașaportul simplu temporar doar jumătate de an, în afara continentului.

Pașaportul simplu electronic își dublează valabilitatea!

 

Noua lege prevede și modificarea termenului de valabilitate al pașaportului simplu electronic, de la 5 ani până la 10 ani, pentru cetățenii de peste 18 ani.

Valabilitatea pașapoartelor simple electronice:

  • 3 ani pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani.
  • 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani
  • 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani
Tarife pentru eliberarea pașaportului!

paşaport simplu electronic cu valabilitate 10 ani, pentru persoanele cu
vârsta peste 18 ani – 258 lei;
paşaport simplu electronic cu valabilitate 5 ani, pentru minori cu vârsta
între 12 şi 18 ani – 258 lei;
paşaport simplu electronic cu valabilitate 3 ani, pentru minorii cu vârsta
sub 12 ani – 234 lei;
paşaport simplu temporar cu valabilitate 12 luni, indiferent de vârstă –
96 lei.

Modalităţi de plată:
– on-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise
de către fiecare Instituţie a Prefectului;
– de la oricare bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament
către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului;
– prin mandat poştal (la orice Oficiu Poştal);
– în numerar sau după caz prin intermediul POS-urilor la casieriile unităţilor
Trezoreriei Statului, la casieriile Instituţiilor Prefectului şi la casieriile unităţilor
CEC Bank.

Pașaportul luat de la Mall

 

Din iulie 2018, un nou sediu pentru Serviciul de eliberarea a pașapoartelor și-a făcut apariția și în interiorul Mall ParkLake din București. Nu este primul mall bucureștean care oferă un astfel de serviciu, Plaza Mall din Sectorul 6 fiind deja cunoscut pentru acest lucru.

La ParkLake am mers și eu ieri pentru solicitarea unui pașaport nou, iar treaba este destul de simplă și rapidă. În primul rând se merge la nivelul -2 pentru a plăti taxa de eliberare a pașaportului. Biroul se află chiar în dreptul Băncii Transilvania!  După ce ați efectuat plata urcați la et.1, Biroul Pașapoarte, unde luați un bon de ordine. Fără a face o programare, am avut doar 10 persoane în față, iar timpul de așteptare a fost undeva la 5 minute.

Trebuie să vă prezentați cu dovada plății, cartea de identitate și pașaportul vechi, dacă există unul expirat!

postați un comentariu

sixteen + seventeen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.